Autor Wątek: Aktualizacja Map 2019 v2 - 6.14.0 (L/H)  (Przeczytany 19231 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Aktualizacja Map 2019 v2 - 6.14.0 (L/H)
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Października 2019, 10:51:16 »
U mnie instalacja bez problemu, z 6.13. Około 40 minut, dość długo, ale to przez ich niesamowicie barokowy system podmieniania wersji plik po pliku.

Wszystkie ustawienia zostały, nic się nie zepsuło, ale też i nie zauważyłem żadnych zmian, ani w sofcie, ani w mapach. Znam parę błędów mapy we Wrocławiu i okolicach, to zobaczę, jak będę w ich okolicach. :)
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline MajkiIT

• Początkujący
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Października 2019, 20:58:57 »
Czy macie może info co się zmieniło w tej wersji ?

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy

Offline Tapatik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Października 2019, 20:03:00 »
Dzięki mariuszs!

Release: Autumn 2019
Database: Q1 2019
 :o
Jeśli rzeczywiście tak jest, to nie jest tak bardzo źle.

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Listopada 2019, 13:56:42 »
Toyota gdzieś pisze, że mają opóźnienie względem Here Maps około pół roku, bo muszą wszystko sami sprawdzić i dostosować do swojej nawigacji.

Niecałe pół roku temu na mapie na https://wego.here.com poprawili jedną ulicę w centrum Poznania, która była oznaczona jako jednokierunkowa, ale zmieniono na niej organizację ruchu i jest już dwukierunkowa. W najświeższej aktualizacji map od Toyoty (16.4.0) tej poprawki jeszcze nie ma, więc ten półroczny poślizg, o którym pisze Toyota, by się zgadzał.

Zupełnie inną kwestią jest aktualność samych Here Maps. Organizacja ruchu na tej drodze, o której piszę powyżej, została zmieniona już z 2 lata temu (ulica Wszystkich Świętych na odcinku między Garbarami a Mostową).

Z drugiej strony mamy takie "kwiatki", że po ostatniej aktualizacji nawigacja prowadzi już po nowej drodze S5 Poznań-Wrocław na obydwu odcinkach, które jeszcze są w budowie (Wronczyn-Kościan i Kościan-Radomicko). Na https://wego.here.com te odcinki też już od dawna są wyrysowane. Jedziesz sobie "starą piątką" a nawigacja co chwile każe ci skręcić na rondzie, które jeszcze jest w budowie, i wjechać na plac budowy...

Nie jest to do końca pozbawione sensu, bo droga S5 ma być (wg obecnych założeń) przejezdna na obydwu odcinkach jeszcze w tym roku - czyli w momencie otwarcia tych odcinków do ruchu, klienci Here Maps (czyli np. Toyota), a tym samym kierowcy korzystający z tych map, będą mieli dostępną aktualną mapę prowadzącą po nowej drodze szybkiego ruchu, bez konieczności czekania kilka miesięcy na kolejną aktualizację.

Jest też trzecia strona medalu - dokładność map (już ktoś wcześniej na to zwrócił uwagę). Pomimo tego, że na mapie sprzed pół roku jest ładnie wyrysowana droga S5, która najprawdopodobniej za niecałe 2 miesiące będzie oddana do ruchu, to o tak zwanym "nowym śladzie starej piątki", który biegnie od węzła Mosina na południe (czyli wzdłuż obecnie budowanego odcinka S5), i po którym obecnie odbywa się ruch, kartografowie z Here Maps przypomnieli sobie trochę za późno, i w aktualizacji 16.4.0 jej po prostu nie ma (chodzi o tę drogę narysowaną na biało, na prawo od S5: https://wego.here.com/?map=52.224,16.69709,16,normal). Nawigacja kompletnie wariuje gdy się tamtędy jedzie.

Wracając jeszcze na moment do Poznania, to w Here Maps jest bardzo dużo uliczek osiedlowych i takich, które znajdują się na terenie prywatnym. Jednak podczas ich dodawania nikt nie sprawdził czy w ogóle jest możliwość wjazdu na te drogi. Zdarzają się takie sytuacje, że gdy są korki, to nawigacja prowadzi przez drogi wewnętrzne jakiejś firmy, na które wjazdu nie ma (raz, że to teren prywatny, dwa, że jest brama czy szlaban i nawet jakbyś chciał, to nie przejedziesz). Często też kartograf patrzył chyba na jakieś niedokładne zdjęcia satelitarne i połączył dwie drogi osiedlowe, które nie mają wcale fizycznego połączenia, a co więcej, są oddzielone płotem.

Tak, wiem, że można do Here Maps zgłaszać błędy w mapie. I tak, zgłaszałem je. I jeden nawet poprawili - ten na ulicy Wszystkich Świętych. Ale pozostałe nie, a zgłaszałem ponad rok temu. Więc nawet nie mam pewności, czy ten na Wszystkich Świętych poprawili po moim zgłoszeniu, czy może po prostu sami zauważyli, że jest błąd.

Porównania z mapami Google nie mam więc na ich temat nie będę się wypowiadał, ale z tego co słyszę od znajomych, to sobie chwalą. Mi jednak dużo wygodniej korzystać z nawigacji wbudowanej w deskę rozdzielczą niż z czegoś co wisi w powietrzu, a poza tym informacje o korkach przez Internet (czyli od firmy TomTom) są w nawigacji Toyoty wystarczająco dokładne (w przeciwieństwie do tych dostępnych przez TMC, które są w mojej opinii bezużyteczne).

Offline Tapatik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Listopada 2019, 20:34:28 »
tkf, dobra analiza! Myślę, że przyszłość należy jednak do nawigacji online, czyli taki google maps w samochodzie. Żadne offline'owe mapy oczywiście nie nadążą nigdy za zmianami na drogach.

A propos aktualizacji: Ja dzisiaj robiłem aktualizację z wersji 6.13L do 6.14L map i taka ciekawosta: aktualizacja przebiegała normalnie, natomiast zakończyła się w ok. 96-97% aktualizacji pakietu 6 z 7. Wyświetliła, że już zakończyła i aby wyjąć pendrive. Tak też zrobiłem, zrestartowała się i działa. Dziwne, że instalator nie doszedł do pakietu nr 7. Czy u Was też tak było?

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Listopada 2019, 20:43:28 »
Jak było u mnie to nie wiem, bo nie patrzyłem jak się wgrywa :-) Ale zakładam, że ostatni krok (7 z 7) trwał na tyle krótko, że nie zdążył się wyświetlić na ekranie. Jeśli wszystko działa po aktualizacji, to pewnie jest ok.

edit: A co do map offline-owych, to aplikacja OsmAnd oferuje nawet godzinowe aktualizacje map (w ramach płatnej subskrypcji):
https://osmand.net/osm_live
Jednak nie mają tam informacji o ruchu drogowym.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2019, 20:48:34 wysłana przez tkf »

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Listopada 2019, 22:16:53 »
Zaktualizowałem sobie mapy, wybrałem tylko Polske i Niemcy (15 minut) , myślałem że poprostu reszta zostanie stara bo ich i tak nie używam a tu zonk reszta znikła :P   Trzeba wykonać pełną aktualizacje ( 37 minut ) gdy wyjade w dłuższą trase bo zalecane jest aby silnik pracował.
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline Tapatik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Listopada 2019, 19:17:02 »
tkf, ja akurat obserwowałem postęp i długo musiałem czekać na każdy ruch o 1% (w kroku 6), aż tu nagle koniec.
U mnie cała operacja trwała ok. 45 minut, ale wypchałem pamięć prawie na maksa.
Irytujące jest to, że nie mogę po prostu wszystkich map załadować, bo nie mieszczą się w pamięci urządzenia  :-(
edison, a ciekawe co byłoby gdyby silnik zgasł w czasie aktualizacji. Jedynie wizyta w serisie pozostanie, czy można rozpocząć od nowa?

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Listopada 2019, 19:27:20 »
edison, a ciekawe co byłoby gdyby silnik zgasł w czasie aktualizacji. Jedynie wizyta w serisie pozostanie, czy można rozpocząć od nowa?

Nic, pójdzie od początku. Ja zawsze tak aktualizowałem w garażu, nigdy w trasie...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Tapatik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Listopada 2019, 22:16:29 »
Ja raz na postoju, ale musiałem siedzieć w samochodzie przy pracującym silniku, więc postanowiłem drugi raz zrobić to w trasie (w garażu wielostanowiskowym nie da rady). Miałem trochę stresa, żeby samochód nie zgasł przy jakiejś niespodziewanej sytuacji na drodze. W sumie to się nie zdarza, ale ryzyko jednak w drodze większe.
Jeśli przerwanie aktualizacji nie powoduje potrzeby ratowania urządzenia w serwisie, to cieszę się (nie będę się tak stresował  :-)). W sumie, to nie widziałem, aby było gdzieś poważne ostrzeżęnie o zagrożeniu, tylko informacja, aby nie wyłączać silnika. Mimo wszystko z rezerwą podchodzę to tego.

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Listopada 2019, 23:39:09 »
tkf, ja akurat obserwowałem postęp i długo musiałem czekać na każdy ruch o 1% (w kroku 6), aż tu nagle koniec.
No u mnie było podobnie, że instalacja trwała bardzo długo, ale zamiast patrzeć bezczynnie na ekran, to odkurzyłem sobie auto :-)
Zauważyłem też, że akurat krok 6 trwał najdłużej (chyba to jest kopiowanie plików z mapami) a kroki początkowe trwały o wiele krócej (momentu zakończenia instalacji nie widziałem).

Procenty we wcześniejszych krokach przybywały dość sprawnie, a w kroku szóstym bardzo powoli - na tej podstawie można wnioskować, że procenty nie wskazywały postępu czasowego ani postępu ilości skopiowanych danych, ale postęp ilości skopiowanych plików (im mniejsze pliki, tym szybciej procenty przybywały). Jeśli w siódmym kroku było kopiowane np. tylko kilka bardzo małych plików, to mogło trwać to na tyle krótko, że informacja nie zdążyła się wyświetlić na ekranie.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Listopada 2019, 09:32:08 »
Ja raz na postoju, ale musiałem siedzieć w samochodzie przy pracującym silniku, więc postanowiłem drugi raz zrobić to w trasie (w garażu wielostanowiskowym nie da rady).

Ja do aktualizacji nigdy nie włączałem silnika - zapuszczałem w garażu, wracałem po 30-40 minutach i zapuszczałem ponownie i tak 2-3 razy.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Tapatik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Listopada 2019, 18:30:01 »
Ja do aktualizacji nigdy nie włączałem silnika - zapuszczałem w garażu, wracałem po 30-40 minutach i zapuszczałem ponownie i tak 2-3 razy.

Hmmm, jak to? Co się działo, że trzeba było zapuszczać ponownie 2-3 razy?

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Listopada 2019, 18:53:23 »

Co się działo, że trzeba było zapuszczać ponownie 2-3 razy?

Jakiś mondral wymyślił, zeby po 30 min odcinało zasilanie audio w aucie
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl