Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 151216 razy)

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #105 dnia: 17 Listopada 2020, 12:30:32 »
nie wiem czy nie za wcześnie na radość. ja mimo, że bardzo narzekałem na oryginalne wycieraczki, to ostatnio stwierdziłem, że jest dobrze - naprawiły się, a następnego dnia znowu tragedia. nie wiem od czego to zależy - temperatura na zewnątrz/w środku, wiatr... nie mam pojęcia

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 17 Listopada 2020, 14:02:35 »
nie wiem czy nie za wcześnie na radość. ja mimo, że bardzo narzekałem na oryginalne wycieraczki, to ostatnio stwierdziłem, że jest dobrze - naprawiły się, a następnego dnia znowu tragedia. nie wiem od czego to zależy - temperatura na zewnątrz/w środku, wiatr... nie mam pojęcia
Zobaczę,pojeżdżę i ocenię.Na razie jest dobrze. Na pewno zbierają lepiej od tych oryginalnych,których już nie założę.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #107 dnia: 17 Listopada 2020, 16:09:39 »
Z tego co widziałem, to OEM mamy DENSO, dla mnie nr1 jeśli chodzi o jakość. To nie mogą być winne pióra, prędzej docisk sprężyn, ramię.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #108 dnia: 17 Listopada 2020, 16:21:03 »
Z tego co widziałem, to OEM mamy DENSO, dla mnie nr1 jeśli chodzi o jakość. To nie mogą być winne pióra, prędzej docisk sprężyn, ramię.
Też tak sądzę. Chcę kiedyś w wolnej chwili spróbować założyć na haku ramienia do montażu pióra jakąś cienką blaszkę (np. docięty fragment żyletki) tak, aby lekko przekrzywić pióro i nieco zmienić kąt przylegania jego krawędzi do szyby (w jedną i potem w drugą stronę) - zobaczę czy to coś zmieni.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline gabel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 17 Listopada 2020, 17:05:42 »
Też tak sądzę. Chcę kiedyś w wolnej chwili spróbować założyć na haku ramienia do montażu pióra jakąś cienką blaszkę (np. docięty fragment żyletki) tak, aby lekko przekrzywić pióro i nieco zmienić kąt przylegania jego krawędzi do szyby (w jedną i potem w drugą stronę) - zobaczę czy to coś zmieni.

Nie ma możliwości regulacji kata przylegania pióra do szyby?

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #110 dnia: 17 Listopada 2020, 17:07:38 »
Jeżeli jest jakiś sposób, to jaki?

Offline gabel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 17 Listopada 2020, 19:20:39 »

W bmw ramie wycieraczki jest zamontowane na takiej specjalnej podkładce, ktora wyglada jak połowa kuli. Po poluzowaniu śruby od ramienia wycieraczki mozna regulować kat przylegania pióra do szyby. Moze w Toyocie tez tak jest? Nigdy nie miałem toyoty, w grudniu odbiór... :good: :good:
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2020, 19:22:14 wysłana przez gabel »

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: 18 Listopada 2020, 06:54:33 »

W bmw ramie wycieraczki jest zamontowane na takiej specjalnej podkładce, ktora wyglada jak połowa kuli. Po poluzowaniu śruby od ramienia wycieraczki mozna regulować kat przylegania pióra do szyby. Moze w Toyocie tez tak jest? Nigdy nie miałem toyoty, w grudniu odbiór... :good: :good:

Regulacja silowa, dozujac troche sily na hak ramienia i sprawdzasz polazenie wzgeldem szyby :)

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #113 dnia: 30 Listopada 2020, 00:19:10 »
Dziś pojeździłem w deszczu... Masakra z tą wycieraczką... Udało się wam coś uzyskać wysyłając te maile i VINy?

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #114 dnia: 30 Listopada 2020, 15:20:01 »
zróbcie ''niewidzialną wycieraczke'  .. to mniej bedziecie wycieraczki używać, ai będa lepiej zbierać + mniej brudu będzie się osadzać..

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 30 Listopada 2020, 18:53:40 »
Dziś pojeździłem w deszczu... Masakra z tą wycieraczką...
Ja wymieniłem na Boscha,w pierwszym momencie myślałem że będzie dobrze, ale nic nie pomogło,kasa w błoto.Ale Toyota zrobiła usterkę,że ni jak ją usunąć.Brawo dla inżynierów !!!!

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #116 dnia: 30 Listopada 2020, 18:57:34 »
Dziś pojeździłem w deszczu... Masakra z tą wycieraczką...
Ja wymieniłem na Boscha,w pierwszym momencie myślałem że będzie dobrze, ale nic nie pomogło,kasa w błoto.Ale Toyota zrobiła usterkę,że ni jak ją usunąć.Brawo dla inżynierów !!!!

Bosch dodatkowo mi skrzypi jak szyba jest przeschnięta. To poprzednia wycieraczka przez rok ani razu mi tak nie zrobiła.
Chyba ostatni raz Boscha kupiłem.

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #117 dnia: 30 Listopada 2020, 19:04:08 »
To nie jest wina piór wycieraczek to jest porostu wada konstrukcyjna :thumbdown:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #118 dnia: 30 Listopada 2020, 20:40:55 »
Jak już pisałem wcześniej, OEM pióra to denso i ciężko innym się do nich nawet zbliżyć jakością, może jeszcze SWF daje radę. Problem na 100% jest inny, nie pióro.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #119 dnia: 30 Listopada 2020, 20:57:51 »
Zawsze poprzednio dobrze wspominałem motguma (polskie wycieraczki), ktoś próbował? Kiedyś valeo/Bosche i inne próbowałem, zawsze na krótko starczały, a motgum na >1 rok zawsze dawał radę, nieraz >2.

Żeby nie bylo, 8kkm i smużenia nie ma, ew. minimalnie, ale nawet w dużym deszczu się dobrze jedzie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl