Autor Wątek: Przewóz rowerów lub nart w Corolli  (Przeczytany 44644 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rip

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Przewóz rowerów lub nart w Corolli
« Odpowiedź #90 dnia: 03 Sierpnia 2020, 22:36:13 »
Dzięki.
Podobno z Belgii jechał, zamówiony przez dealera.
rav4

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 13 Sierpnia 2020, 20:19:59 »
Dziś próbnie wrzuciłem 4 rowery na bagażnik montowany na hak.
Kupując bagażnik sprzedawca sprawdził i okazuje się że w naszych corolkach można załadować (obciążyć hak) max 75kg.
U mnie wygląda to tak

Zawieszenie lekko się ugięło ale tragedii chyba nie ma. Waga 4 rowerów i bagażnika 76kg. Rowery umieszczone od najcięższego do najlżejszego (najlżejszy na zewnątrz)

PS: sorry za uświnione auto.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 29 Sierpnia 2020, 22:15:01 »
Plus 4 osoby bagaże.i szurasz po asfalcie to juchyba lepiej wozić rowery na dachu.Widziałem na A1 tak zapakowany samochód wygląda to kiepsko i jedzie 70 .Ale to twój wybór.Na dach też zapakujesz 80 kg i samochód nie stoi dęba

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 30 Sierpnia 2020, 14:16:39 »
Jechałem tak 4 rowery 2 dorosłe osoby i 2 dzieci i 2 walizki w bagażniku.
Nic nie dobiło i nic nie szurało. Auto prowadziło się dobrze.
Ważne aby z wagą nie przegiąć tzn waga założona na hak. Na haku jest wbita max waga 75kg. Jak się więcej powiesi to wtedy dobija.
Fakt że bagażnik plus 4 rowery to ciężko się zmieścić w tej wadze.
Jeśli ktoś wrzuci standardowe rowery (jeśli ktoś nie zwraca uwagi na wagę rowerów) to myślę że spokojnie będzie taki zestaw ważyć 85 i więcej.

Offline wobo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 22 Września 2020, 12:45:52 »
Dziś próbnie wrzuciłem 4 rowery na bagażnik montowany na hak.
Kupując bagażnik sprzedawca sprawdził i okazuje się że w naszych corolkach można załadować (obciążyć hak) max 75kg.

Też tak mam w mojej Corolli :)
Bez problemu daje radę takie rozwiązanie.
Jak dla mnie - preferowane.

Moje spostrzeżenia w porównaniu z dachowym

Plusy:
- łatwość i szybkość montażu platformy
- bezproblemowy dostęp do bagażnika (mam platformę uchylną)
- demontowalny hak na zatrzask - nie szpeci auta jak jest  nie używany
- wygodny montaż rowerów na platformie
- zero problemu z prędkością, ale trzeba pamiętać aby zdemontować z roweru luźne wyposażenie, bo stwarza niebezpieczeństwo.

Minusy:
- wysoka cena haka w ASO i dodatkowo platformy.
- konieczność zamówienia dodatkowej tablicy rejestracyjnej w urzędzie i wbicia w dowód
- problemy z otwieraniem bagażnika nogą - konstrukcja haka zaburza pole magnetyczne cewki
- kontrola antyzderzeniowa świruje podczas cofania. Lepiej wyłączyć, bo inaczej co chwila nagłe automatyczne hamowanie...
- trzeba uważać przy wyjeżdżaniu z bramy lub w wąskich podjazdach np. na parkingach podziemnych w marketach aby nie zawadzić bokiem i od dołu hakiem
- większa podatność na kradzież
- problem przy "bum " z tyłu

No i podstawowy błąd Corolli w tej konfiguracji - brak Avensis TNGA Hybrid :)

W poprzednich Avensis miałem na dachu właśnie na dachu więc mam porównanie.

No ale co do nart to chyba najlepiej w boxie na dachu...
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2020, 12:52:12 wysłana przez wobo »

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 29 Października 2020, 12:56:47 »
Zamierzam kupić bagażnik dachowy dla Corolli TS. Zainteresowała mnie oferta firmy Inter Pack (dokładnie model: Inter Pack Quiet XT IR). Ktoś korzystał z akcesoriów tego producenta, jak wygląda kwestia jakości wykonania? Za Thule czy czy oryginalne toyotowskie muszę zapłacić sporo więcej od około 500 nawet do ponad 1000 zł (w przypadku Thule).

Offline maciejw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 02 Listopada 2020, 10:29:48 »
Ja mam dokładnie ten model bagażnika Inter Packa i jestem z niego zadowolony. Wygląda estetycznie i sprawia wrażenie solidnego. Świst oczywiście słychać przy jeździe z większą prędkością, ale jeszcze nie spotkałem się z bagażnikiem, którego nie byłoby słychać.
Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force, TREK, Imperial Red, 2020

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 AWD
« Odpowiedź #97 dnia: 03 Listopada 2020, 14:26:16 »
Czy orientuje się ktoś czy jest dostępna lub planowana homologacja na hak do Corolli HYBRID Sedan.
Mam takową ale haki które są dostępne nie są niby homologowane do tej wersji.
W serwisie uzyskałem informację że inne wersje nadwoziowe mają inną homologację więc do każdego modelu jest inaczej homologowany hak i do sedana akurat nie ma.
Corolla XII 2019 Hybrid, RAV 4 2021 AWD Hybrid

Offline michalab

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #98 dnia: 29 Listopada 2020, 20:19:44 »
Czy ktoś wie jakie będą pasowały belki do Corolli kombi w wersji Active, która nie ma relingów? W wyszukiwarce Thule nie ma takiej opcji, jak się wybiera kombi są tylko relingi zintegrowane.
Czy mocowania takie jak do sedana lub hatchbacka będą pasowały?
Corolla e11 1999r 1.3 4EFE 5d liftback

Offline makshary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 10 Stycznia 2023, 13:48:54 »

Witam
Po powrocie z zimowych wakacji ale tym razem z rowerami zauważyłem że auto pali bardzo dużo . Jadać non stop z Chorzowa do Granicy Czesko austriackiej z prędkością 130k auto spaliło 8.4l jak jest u was z bagażnikiem na Haku . Do predkości 110 pali 6.5l potem to jest wir w baku i maksymalny zasieg to 415 km
Modyfikuj wiadomość

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #100 dnia: 10 Stycznia 2023, 15:14:45 »
8.4 przy 130 to nie jest 'bardzo dużo". Mniej więcej tyle bym się spodziewał przy tak spieprzonej aerodynamice.

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 10 Stycznia 2023, 20:35:24 »
@makshary, pamiętaj, że opór powietrza rośnie proporcjonalnie do kwadratu prędkości i normalnie już powyżej 100-110 zaczyna mocno wpływać na zużycie paliwa, a z taką pokraką na dachu to już nie ma o czym gadać.

Offline Orlow

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis T27 FL
« Odpowiedź #102 dnia: 26 Lutego 2023, 14:10:08 »
U mnie zamontowali hak GDW T60. Podcięcie faktycznie jest, ale nawet kucając za samochodem go nie widać.

Ja mam oryginalny Toyoty (producent ORIS) a wyglada to tak:
Panowie i jak się sprawuje Wam wycięty zderzak pod hak? Już conajmniej dwie zimy już przerobiliście i zastanawiam się czy nie zbiera się tam nadmiarowo błoto, woda, sól i wszystko to co może być początkiem korozji?

Minusy:
- wysoka cena haka w ASO i dodatkowo platformy.
- konieczność zamówienia dodatkowej tablicy rejestracyjnej w urzędzie i wbicia w dowód
- problemy z otwieraniem bagażnika nogą - konstrukcja haka zaburza pole magnetyczne cewki
- kontrola antyzderzeniowa świruje podczas cofania. Lepiej wyłączyć, bo inaczej co chwila nagłe automatyczne hamowanie...
- trzeba uważać przy wyjeżdżaniu z bramy lub w wąskich podjazdach np. na parkingach podziemnych w marketach aby nie zawadzić bokiem i od dołu hakiem
- większa podatność na kradzież
- problem przy "bum " z tyłu
Czy te wszystkie problemy techniczne, o których pisałeś (otwieranie nogą, kontrolka kontrolka), występują już przy wpiętym haku? Czy tylko przy zamontowanym bagażniku rowerowym?

Zastanawiam się czy nie założyć osobnego wątku bo problem, który analizuje, wydaje się bardziej złożony. Jestem przed zakupem Corolli TS 2023. Widzę, że z konfiguratora wypadł pakiet zawierający hak. Pytałem pana w salonie i miałem wrażenie, że nie do końca ma wiedzę w zakresie montowania haka do przewozu rowerów ale zapewnił, że jest to możliwe za opłatą ok. 4k zł. Ze względu na planowane wycieczki, przewóz trzech rowerów jest dla mnie istotny. Wiec jeżeli w Corolli pojawiają się takie niuanse w przy montażu bagażnika rowerowego to zacząłem rozważać zmianę na inny model. Chociaż nie widziałem za dużo postów dot. np. Corolli Cross.
T27

Offline maciejw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 11 Kwietnia 2023, 10:40:29 »
Panowie i jak się sprawuje Wam wycięty zderzak pod hak?

Ja u siebie nie zauważyłem żadnych problemów związanych z tym podcięciem.
Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force, TREK, Imperial Red, 2020

Offline patryk_85

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS TNGA
« Odpowiedź #104 dnia: 11 Kwietnia 2023, 21:39:09 »
Ja mam dokładnie ten model bagażnika Inter Packa i jestem z niego zadowolony

Planowałem zamontować hak i bagażnik hakowy, ale z braku funduszy skuszę się na bagażnik dachowy. Pytanie więc do użytkowników, w szczególności maciejw, jak się sprawdza Inter Pack Quiet XT IR 86/82? Czy da radę zmieścić 4 rowery na przemian? Ewentualnie myślałem też nad Inter Pack Virgo IR 110 który jest sporo tańszy ale dłuższe belki, więc może rowery lepiej wejdą? Jakie są wasze doświadczenia?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl