Autor Wątek: Dzień Dobry  (Przeczytany 7559 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dawid Jendraszak

• Prawie Toyot
Dzień Dobry
« dnia: 04 Listopada 2019, 20:21:31 »
Dzień dobry koleżanki i koledzy.

Chciałbym się przedstawić.

Jestem szczęśliwym posiadaczem Toyoty Camry z 95 roku, w wersji V6. Auto ma 330 tyś. przebiegu, w moich rękach 9 lat. Otrzymałem ją od mojego szefa (pierwszy właściciel, do końca serwisowana w ASO), za symboliczne 100 PLN. Camrycha buja się po Bydgoszczy.

Aktualnie samochód przechodzi remont silnika (góry- częściowy), wymieniam układ hamulcowy oraz dostosowuję przednie oświetlenie do warunków UE.

W grudniu planuje wziąć się za remont karoserii, i tutaj jak się spodziewam, zaczną się schody. O ile spód auta jest w całkiem dobrym stanie, to rok stania pod chmurką zrobił swoje. Do wymiany na pewno są drzwi przednie L+P oraz błotniki przednie i wiadomo tylne nadkola (most tylny pospawał mi gościu dwa lata temu). Oczywiście jest też pokaźnych rozmiarów dziura w podłodze bagażnika.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów jest w stanie polecić bardzo dobrego/dobrego w najgorszym razie przeciętnego blacharza, który ogarnie temat korozji i dodatkowo pięknie pomaluje moja Camrychę i działa w okolicach Bydgoszczy?

p.s. Wiem, że być może bezsensownym jest ładowanie czasu i pieniędzy w tak stary samochód, ale jestem jej to winien. Była moim pierwszym autem (obecnie mam tez Chryslera 300M- miłość mojej młodości). Zbudowałem za jej pomocą domek działkowy i wyremontowałem mieszkanie.

Jeżeli jest ktoś z bydzi i chciałby przy herbatce czy zimniejszym napoju się spotkać i podzielić swoim doświadczeniem lub wiedzą to proszę o kontakt.

Dzięki i pozdrawiam,

Dawid

Offline Sinuspi

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dzień Dobry
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopada 2019, 20:48:56 »
Witaj.

gratulacje, zostałeś podwójnie uszczęśliwiony: V6 i MK III i to wyróżnienie od szefa  :o :embarassed: gdzie laweta kosztuje 5 x 100 zł plus opłata recyklingowa :roll:
Raczej nie most a belkę pospawał.
Z blachą nie jest kolorowo, ale można czasem trafić na mniej zardzewiałe elementy niż te u siebie.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopada 2019, 21:00:37 »
Również gratuluję auta :good:
Trochę szkoda, że przez tyle lat się tymi usterkami nie zająłeś.
Mam nadzieję, że belka pospawana uczciwie i nie rzucają się w oczy jakieś strupy po spawarce, bo diagności na SKP się uczciwi mocno zrobili i wszelkie integracje w elementy nośne zapalają im lampkę komplikatora.
Życzę powodzenia w reanimacji autka i liczymy, że nie będziesz kolejnym, który auto do sprzedaży wystawi po lekturze forum.

Offline Dawid Jendraszak

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Listopada 2019, 09:22:23 »
Kolego SINUSPI. Jak napisałem samochód otrzymałem 9 lat temu,  od pierwszego właściciela, serwisowany nieprzerwanie od 95 roku w ASO. początkowo w Warszawie, później w Bydgoszczy. Wówczas wartość tego auta oscylowala około 10-12 tyś. PLN.
Pozdrawiam.

Offline Sinuspi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Listopada 2019, 16:55:10 »
Kolego SINUSPI. Jak napisałem samochód otrzymałem 9 lat temu,  od pierwszego właściciela, serwisowany nieprzerwanie od 95 roku w ASO. początkowo w Warszawie, później w Bydgoszczy. Wówczas wartość tego auta oscylowala około 10-12 tyś. PLN.
Pozdrawiam.

Niemniej jednak, pomimo mojego przeczytania bez pełnego zrozumienia - gratuluje raz jeszcze, gdyż ten silnik w Camry MZ - V6 był i jest dobrą konstrukcją.
Blacha niestety nie wybacza "zrobisie później", ale widziałem "Wariatów" którym Ci  :o rozsądni ekonomicznie pukali w czoło i się hihotali, ze tego się "nie da i nie warto"
I powiem, ze ja lubię takich Wariatów i trzymam kciuki za Ciebie i Twoją wytrwałość i determinację  :good:.

Offline Kijanka

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota camry xv
Dzień Dobry
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Września 2022, 09:33:05 »
Witam wszystkich jestem swiezym posiadaczem Toyoty xamry z 2.4 2007r.pisze donwas o poradę mam brak iskry samochod kreci i niechce odpalic mechanik powiedział tzn stwierdzil o tej iskrze po możecie coś.pozdrawiam

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Września 2022, 09:38:40 »
dzień dobry, załóż osobny wątek w dziale technicznym

jak nie ma iskry to pytanie czy do sterownika docierają sygnały odpowiedzialne za sterowanie zapłonem i wtryskiem i czy sam komputer działa
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl