Autor Wątek: Duże zużycie oleju Toyota Avensis T25 2.2 D-4D 150KM  (Przeczytany 8305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HubertCzarnecki

• Toyot Leżący
  • *
Duże zużycie oleju Toyota Avensis T25 2.2 D-4D 150KM
« dnia: 06 Listopada 2019, 19:48:15 »
Cześć Panowie,
piszę, ponieważ mam problem z moją Toyotą Avensis T25 2.2 D-4D, 150KM, ponieważ pochłania ogromne ilości oleju. Ale nim skupię się problemie oleju, napisze kilka szczegółów odnośnie samochodu. Samochód ma teraz przebieg 260 tyś km, gdy ją kupiłem miała przejechane ok 240 tyś km, jeżdżę na oleju 5w-30 Valvoline, od wymiany do wymiany nie dolewałem do niej nawet grama oleju, ponieważ nie było żadnego ubytku. Silnik zawsze pracował równo, nie miał problemów z odpalaniem, nigdy nie kopcił (po prostu samochód idealny), do czasu, gdy ostatnio w trasie o dystansie 200 km, pochłonęła 2,5- 3 litry oleju. Po powrocie oczywiście rozpocząłem diagnostykę, okazało się, że po odkręceniu korka wlewu oleju wydobywają się spaliny, co oznaczało, że mam przedmuch, po zdjęciu pokrywy zaworów okazało się, że nieszczelność jest przy wtryskiwaczach, (wypalone podkładki pod wszystkimi wtryskami) pomiar kompresji kształtował się na poziomie 21 bar, co dla tego silnika jest już poniżej wartości nominalnej, która powinna się mieścić według autodaty w przedziale 22-26,9 bara. Wyrwałem zapieczone wtryski (było z tym trochę zabawy), wtryski dałem do sprawdzenia, okazało się, że już leją i wymagają regeneracji, ponieważ zostały przegrzane przez gorące spaliny. Wtryski wy regenerowałem na oryginalnych częściach, gniazda wtryskiwaczy prze frezowałem, dałem nowe podkładki pod wtryski, i wszystkie inne uszczelki i podkładki też dałem nowe, żeby było wszytko zrobione zgodnie ze sztuką. Wymieniłem również filtr oleju, olej, filtr paliwa, świece żarowe. Po tym zabiegu kopcenie z korka oleju ustało, silnik odpala i pracuje prawie jak benzynowy. Kompresja wróciła do normy, na pierwszym cylindrze 24,5 bara a na kolejnych po 25 bar. Niestety apetyt na olej nie zmalał ubywa jakoś ok 1 litr na 100 km, dodam tylko, że silnik nie ma wycieku, jest suchutki oraz nie kopci, zarówno zaraz po odpaleniu jak i podczas jazdy nie ma najmniejszej ilości białego czy niebieskawego dymu oraz nie czuć zapachu spalonego oleju w salinach. Sprawdziłem również turbinę, brak najmniejszych luzów, strona ciepła turbo czysta, brak śladów oleju, po stronie zimnej lekkie zawilgocenie olejem, ale to naturalny efekt działania odmy olejowej. Zaobserwowałem również, że oleju ubywa przy normalnej (bardziej dynamicznej jeździe), jeśli zmieniam biegi i jadę poniżej 2 tyś obrotów, zużycia oleju nie zauważam. Uszczelka pod głowicą jak na mój gust też jest cała, płyn w zbiorniczku wyrównawczym czysty i różowiutki.

Więc teraz proszę o pomoc, ponieważ, moje pomysły się już skończyły. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł albo sugestię to bardzo proszę pisać, wszystkie podpowiedzi mile widziane!!!

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Duże zużycie oleju Toyota Avensis T25 2.2 D-4D 150KM
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopada 2019, 20:15:37 »
Zrób silnikowi płukankę na początek, może pierścienie odpuszczą trochę. Polecam Liqui Moly na 10-15min

Offline HubertCzarnecki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopada 2019, 20:37:47 »
Płukanki jako takiej nie robiłem, ale jak miałem wyciągnięte wtryski i spuszczony olej to najpierw zlałem wszystkie cylindry Liqui Moly Diesel Spulung (tylko to miałem pod ręko), gdy to sobie powolutku przekapało przez cylindry, zalałem je również ropą, która powolutku sobie przekapała do miski olejowej. Myślisz, że pierścień zgarniający się zapiekł a uszczelniający jest porządku dlatego bierze olej a jednoczenie trzyma kompresję? 

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Listopada 2019, 21:47:08 »
Taki nagły wzrost zużycia oleju raczej nie bierze się ze zużycia pierścieni tylko właśnie po zapieczeniu. Ropa i LM, który zastosowałeś mogą pomóc, ale zrobienie płukanki trochę bardziej rozjaśni sprawę. W celice syna ze słynnym 1ZZ pobór oleju spadł o połowę po płukance. W tej chwili ok 300ml dolewa między wymianami. Olej wymieniamy max co 10kkm i Tobie też proponuję uczciwe interwały.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopada 2019, 09:49:04 »
Co do samej płukanki, bo są różne teorie. Rozgrzej dobrze silnik zanim zalejesz. Wlej płukankę i niech chodzi na wolnych obrotach nawet 20 min, nic mu nie będzie. Po tym czasie od razu zlewasz olej i też niech sobie zleci jak najwięcej, czyli daj mu czas.
Montujesz nowy filtr, zalewasz nowy olej i obserwuj zużycie.

Offline HubertCzarnecki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopada 2019, 10:20:34 »
A nie sądzisz, że przy spalaniu 1 litra oleju na 100km, powinien dymić choć trochę ??? czasami samochód bierze zdecydowanie mniej oleju a dymi jak parowóz.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Listopada 2019, 10:35:22 »
Benzyniak będzie dymił, ale w dieslach już tego tak nie widać.

Offline HubertCzarnecki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopada 2019, 21:06:38 »
Zrobię aktualizacje dla osób, które kiedyś, może trafią na ten wątek.

Sam kiedyś byłem sceptycznie nastawiony do robienia płukanek w silniku, ale w związku z tym, że znalazłem się w takiej a nie innej sytuacji stwierdziłem, że jak mam robić remont silnik to najpierw zrobię płukankę, bo gorzej już być przecież nie mogło.
Ale przed zrobieniem płukanki zdjąłem miskę olejową i polecam zrobić to wszystkim, którzy przez jakiś czas jeździli z przedmuchem do skrzyni korbowej. Na dnie miski olejowej znalazłem spore fragmenty zgorzeliny, a część z nich znalazły się na sitku smoka, skutecznie ograniczając swobodny przepływ oleju. Po wymyciu miski i smoka, zamontowałem ją na samochód, ale zrobiłem to bez nakładania nowej masy uszczelniającej na połączenie miska ? blok (skręcałem miskę na starą masę, której nie czyściłem po zdjęciu miski), zrobiłem tak, bo chciałem zajrzeć również do smoka po zrobieniu płukanki i stwierdziłem, że nie ma sensu jej teraz uszczelniać jak za godzinę będę ją ponownie zdejmował a skręcenie jej na starą masę było bardzo szczelne, podczas robienia płukanki nawet nie pojawiło się żadne zapocenie.

Płukankę zrobiłem środkiem, VALVOLINE ENGINE OIL SYSTEM CLEANER ENGINE FLUSH, bo taki znalazłem na szybko u siebie. Producent na opakowaniu zaleca zalać środek do rozgranego oleju na 10 minut prac silnika na jałowych obrotach. Ja u siebie ten proces wydłużyłem do jakiś 25 min pracy silnika na płukance. Następnie zlałem wszystko i zalałem silnik czystym najtańszym olejem. Silnik następnie też chodził około 25 min na tym oleju, przy różnych obrotach. Następnie zlałem ten olej, zdjąłem miską, umyłem jeszcze raz smok. Wyczyściłem i odtłuściłem powierzchnię styku miska ? blok. Miskę skręciłem na nową masę szczeniącą dedykowaną do tego typu połączeń. Zmieniłem również filtr oleju i zalałem silnik już docelowym olejem. Od tamtego czasu zrobiłem jakieś 150 km, i może nie uwierzycie, ale poziom oleju jest na takim samym poziomie jak po zalaniu, a przypominam, że wcześniej brała z 1.5 Litra na 100 km. Wiem, że tak mały dystans to jeszcze nie jest 100 % gwarancji, że wszytko jest w porządku, ale na razie jestem pozytywnie zaskoczony. Jeśli za jakiś czas pojawi się jakiś problem, zajrzę na forum i zrobię aktualizację.

A co do robienia płukanki, to znalazłem tylko jeden, mały minus robienia tak dokładnej płukanki, a mianowicie teraz po wyjęciu bagnetu olej jest tak czyściutki, że bardzo ciężko jest stwierdzić jego stan na bagnecie.  :grin: :grin: :grin:

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Listopada 2019, 22:11:54 »
Gratuluję sukcesu bez naprawy głównej. Też jestem zwolennikiem próbowania odblokowania pierścieni chemią. Napisz czy zostałeś na Valvo? Czy też zmieniłeś olej? A jeśli tak to na jaki?

Offline HubertCzarnecki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Listopada 2019, 22:17:48 »
Oleju nie zmieniałem, zostałem przy Valvoline 5w-30 C3 full synthetic.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Listopada 2019, 22:23:34 »
A czy nie myślisz, że ten syf w silniku to jednak wina po trosze oleju? Twoj silnik chyba nie ma dpf-a, więc po co ci olej z C3?

Offline HubertCzarnecki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Listopada 2019, 22:53:22 »
Raczej powodem syfu w silniku, był przedmuch na wtryskiwaczach. A silnik w środku nie ma żadnych starych osadów, cały ten syf to była świeża sprawa, bo płukanka zmyła wszystko i ślinik później wyglądał jak nowy. A jaśle osady w silniku wynikały by z złego oleju, to raczej nawet płukanka nie dała by sobie z nimi rady. Takie jest przynajmniej moje zdanie.

A C3 leje bo kiedyś jeden z zaprzyjaźnionych mechaników, który też ma taką Toyotę, bez dpf-a, sam jeździ na Valvoline 5w-30 C3, i powiedział, że mogę lać i wszystko będzie w najlepszym porządku i gorzeń niż na zwykłym nie będzie. Wiec jeżdżę na C3  :grin: :grin:
Ale w sumie nie wiem w jaki sposób olej ma wpływać na czystość spalin, wiec jak się orientujesz dlaczego C3 jest dedykowany do pojazdów z DPF to możesz napisać.

A na oleju Valvoline jeżdżą wszytki silniki w rodzinie i nie mogę powiedzieć nic złego na ten olej. A ty masz jakieś przykre oświadczenia z tym producentem oleju?

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Listopada 2019, 23:31:20 »
Oleje C3 są olejami niskopopiołowymi zalecanymi przy dpf bo chronia te filtry (niestety słabiej chronią silnik).
Piszesz, że nagar mógł powstać przez przedmuchy spod wtryskiwaczy, więc tym bardziej olej nie wytrzymał temperatury.
Mechanik powiedział, że gorzej niż na zwykłym oleju nie będzie, tzn., że być może na zwykłym, normalnym oleju fullsaps być może byłoby lepiej...  :cheesy:

Offline HubertCzarnecki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Listopada 2019, 23:48:28 »
Limit na wymiany oleju w tym silniku na ten rok został wykorzystany maksymalnie.  :grin: Ale przy następnej wymianie zagłębie się bardziej w świat olei i może znajdę jakieś inny dobry środek smarny  :laugh:

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Listopada 2019, 08:35:30 »
Fajnie, ze takie proste zabiegi pomogły Ci ograniczyć zużycie (mam nadzieje). Daj znać za jakiś czas czy ta tendencja się utrzymała.

Druga sprawa. 150KM na chipie masz? Jakie wrażenia po wzmocnieniu?
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl