Autor Wątek: RAV4 V. Prime - PlugIn  (Przeczytany 79330 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 V. Prime - PlugIn
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Lutego 2020, 17:40:56 »
Przypomnę, że w USA RAV4 i Camry w najtańszych wersjach mają akumulatory litowo-jonowe i bez wątpienia mają swoje zalety, wszyscy je stosują wiec raczej nie traktował bym tego jako wadę.
A w Niemczech podnieśli do 4.5 tyś EUR dofinansowanie do PHEV.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Lutego 2020, 20:54:05 »
Przypomnę, że w USA RAV4 i Camry w najtańszych wersjach mają akumulatory litowo-jonowe i bez wątpienia mają swoje zalety, wszyscy je stosują wiec raczej nie traktował bym tego jako wadę.
A w Niemczech podnieśli do 4.5 tyś EUR dofinansowanie do PHEV.

Nie wiem skąd masz informacje. Ale na całym świecie Toyota w obecnych modelach hybrydowych stosuje stare i sprawdzone baterie niklowo-metalowo-wodorkowe. Jedynie Prius Prime oraz niedługo RAV4 Prime otrzymają litowo-jonowe baterie a tym samym są/będą typowymi PHEV. Jedynie obecny RAV4 owszem posiada niklowo-wodorkowe ale o zmienionej konstrukcji, są nieco większe ale niższe.

W USA niklowe baterie mają 10 lat gwarancji albo 150000 mil. Litowo jonowe 10 lat gwarancji i 150000 mil.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Lutego 2020, 10:12:03 »
Baterie Li-ION nie są wadą, i wiadomo, że są powszechnie stosowane od lat. Bardziej chodziło mi o to, że co innego ogniwa o pojemności kilku kWh dające zasięg 2-3km, a co innego ogniwa o pojemności nastu, lub kilkudziesięciu kWh dające 50-60km zasięgu.
Tu wchodzą zupełnie inne moce ładowania, inna logika oprogramowania tych baterii, poziomu degradacji ogniw, itd. A na tym polu Toyota wcale nie ma jakiegoś wielkiego doświadczenia. Prius plug-in nie jest rynkowym hitem (w porównaniu do innych PHEVów).

Tutaj na dwoje babka wróżyła - Toyota może iść ścieżką Tesli (niezły soft, baterie trzymają ponad 80% pojemności po 300 tys. km), a równie dobrze ścieżką Nissana (pierwszy Leaf), czy Mitsubishi (w Outlanderze PHEV jest bodajże największy spadek pojemności baterii w czasie).

Ciekawe, czy wymyślają koło od nowa i będą rozwijać własne rozwiązania w oparciu o Priusa plug-in (a wtedy nie unikną błędów/awarii w pierwszej generacji), czy po prostu poszli na skróty i odkupili od kogoś licencję :o

Ja sie cieszę, że za rok jak będzie mi się kończyć umowa najmu na obecną RAVkę, to powinno być już w czym wybierać - plugi-iny od Kia/Hyundai, VAGa, BMW. Zobaczymy jak na ich tle wypadnie RAV4 Prime (cenowo i jakościowo)...

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Lutego 2020, 10:23:20 »
Na stronie 6. Można zobaczyć podświetlone przyciski sterowania szybami i head up display w nowej odsłonie.

https://issuu.com/toyotanorge/docs/psb_rav4_phev_single?fr=sNDg0NTc0OTY4MA

Druga sprawa że nie do końca zgadzam się z tym że bateria litowo-jonowa nie sprawi problemu. Bo może owszem jak nowa to pewnie spokojnie te 10 lat wytrzyma, w końcu tyle ma być na nią gwarancja. Ale jeśli ktoś kupuje auto na dłużej to przy ewentualnej odsprzedaży przynajmniej ja przykładał bym uwagę do rodzaju baterii w aucie. Bo przy "zwykłych" niklowych bateriach cena wymiany jest relatywnie nie duża, nawet w oryginale. A nikt nie wie ile kosztuje/będzie kosztowała wymiana na nowe.

Inna kwestia pluginów to już zależy od konkretnych osób, jakie będą miały możliwości użytkowania. Jeśli ktoś ma podobnie jak ja (wspólny podziemny parking bez możliwości ładowania i pod pracą to samo) to oszczędności paliwa będą żadne. I mimo pewnej zabawy z mocą powyżej 300km, to u mnie plugin mija się z celem.

Jedyne co mnie ciekawi to, podświetlenie przycisków od szyb/lusterek i czy górny panel będzie podświetlony. Czy będzie możliwość przełożenia do zwykłej hybrydy 2020 ;-)

« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2020, 10:46:26 wysłana przez Skylog »

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Lutego 2020, 11:38:12 »
Jedyne co mnie ciekawi to, podświetlenie przycisków od szyb/lusterek i czy górny panel będzie podświetlony. Czy będzie możliwość przełożenia do zwykłej hybrydy 2020 ;-)
O to to.  :good:

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Lutego 2020, 14:03:54 »
Czy będzie możliwość przełożenia do zwykłej hybrydy 2020 ;-)
Pewnie jako część zamienna będzie kosztować milion...

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Lutego 2020, 14:24:35 »
Przeciez teraz chlopaki przekladaja z Camry lub CHR.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Lutego 2020, 14:43:51 »
Przeciez teraz chlopaki przekladaja z Camry lub CHR.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Można jeszcze z najnowszej corolli ale popyt jest taki że ciężko utrafić coś niezjechanego i w rozsądnej cenie :D

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Lutego 2020, 22:19:35 »
Wielka szkoda że rząd ograniczył dofinansowania na auta elektryczne do 125 tys.zł z możliwością zwrotu do 37,5 tys.zł. Gdyby znalazł się zapis Plugin to jeszcze uatrakcyjni cenowo. Naprawdę nie pomyśleli o tym po prostu żal.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Lutego 2020, 08:04:39 »
Wielka szkoda że rząd ograniczył dofinansowania na auta elektryczne do 125 tys.zł z możliwością zwrotu do 37,5 tys.zł. Gdyby znalazł się zapis Plugin to jeszcze uatrakcyjni cenowo. Naprawdę nie pomyśleli o tym po prostu żal.

Rząd to może lepiej niech się zajmie rządzeniem (np. polityką zagraniczną) a nie dofinansowaniami.
Uprzejmie zakładam, że wiesz, iż robią to z naszych pieniędzy .....

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Lutego 2020, 08:17:43 »

Rząd to może lepiej niech się zajmie rządzeniem (np. polityką zagraniczną) a nie dofinansowaniami.
Uprzejmie zakładam, że wiesz, iż robią to z naszych pieniędzy .....

Wydawałby się, że jest to oczywiste. Ostatnio czytałem takie badanie gdzie zapytali się jakieś grupy ludzi skąd rząd bierze pieniądze na 500+ i pozostałe zapomogi. Sumarycznie 1/3 odpowiedziała, że daje ze swoich, z subwencji partyjnych lub z funduszy unijnych. Także po tym badaniu zwątpiłem w naszą społeczność. 

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Lutego 2020, 09:44:48 »
...... zwątpiłem w naszą społeczność. 
Ja to zrobiłem ponad 40 lat temu .....

Offline Navigator

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Marca 2020, 22:15:16 »
Przez koronowirusa prezentacje RAV-ki w wersji plug-in diabli wzieli. A mialo byc tak pieknie: oprocz RAV-ki Prime Japonczycy mieli zaprezentowac sportowe wersje wybranych modeli, najnowsza Yariske i rzecz nader interesujaca: nowego SUV-a a wlasciwie cross-overa wielkosci Urban Cruisera, zbudowanego na bazie Yariski.

Czesc producentow jak Mercedes zaprezentowala modele wirtualnie, dzwonilem do Toyoty Wroclaw, odeslali mnie do centrali, dzwonilem do centrali, powiedzieli, ze jeszcze nie maja dyspozycji.

Szkoda bo nie moglem sie doczekac prezentacji RAV-ki plug in. Jesli zalozymy, ze roznica miedzy wersja zwykla a ta plug-in bedzie podobna jak w przypadku Priusa czyli jakies 11 tys to bylaby to oferta nader interesujaca. Dla mnie prog bolu to 20 tys, a absolutnego bolu to 25 tys doplaty do wersji plug-in przy tym samym poziomie wyposazenia.

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 05 Marca 2020, 10:12:33 »
Ktoś wie o ile zmniejszy się bagażnik w Plug-in?

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Marca 2020, 10:45:25 »
Ktoś wie o ile zmniejszy się bagażnik w Plug-in?
Na norweskiej stronie Toyoty podali ze ma 520 litrow - czyli wychodzi, ze 60 litrow mniejszy...
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl