Dzień dobry wieczór!
Od długiego czasu przeglądam sobie forum (głównie posty dotyczące modelu RAV4). Myślę, że z czasem zacznę się częściej udzielać w różnych tematach. Przejrzałem wszystkie strony tematu o Prime (plug-in hybrid), o modyfikacjach V generacji forumowiczów oraz wygłuszenie i inne takie. Jestem pełen podziwu i myślę, że śmiało można określić to forum jako kopalnię wiedzy o Toyotach.
RAV4 Plug-in jest jeszcze niedostępna w Europie, ale w Azji i US już pierwsze zamówienia zasypały Toyotę - dosłownie, bo Toyota ogranicza zamówienia na nową wersję na US do bodajże 5.000 egzemplarzy.
Czytając ten wątek zauważyłem, że zdania są naprawdę podzielone jeśli chodzi o sens kupowania odmiany hybrydowej "gniazdkowej".
Jestem ciekawy jak to będzie wyglądać z biegiem czasu, gdy owa RAV'ka wejdzie również na nasz rynek.
Z dniem 1 lipca zostało zniesione embargo na publikacje "wrażeń z jazdy" hybrydą plug-in w wydaniu Toyoty. W związku z tym pokuszę się o podrzucenie paru materiałów i powrót do konstruktywnej rozmowy na temat nowego oblicza SUVa Toyoty - teraz można w końcu zapoznać się z tym modelem bardziej niż jeszcze parę tygodni / miesięcy temu.
1. Dobrej jakości materiał opisujący zmiany, jakie producent wprowadził RAVki. Zarówno wizualne, jak i techniczne.
https://www.youtube.com/watch?v=WQ-hsdSlO30&list=LL0xnqFh4DpRbr6XYaZ1yKQw&index=46&t=0s2. Wrażenia z jazdy (oczywiście z każdą godziną coraz więcej tego typu testów jest udostępnianych, więc każdy znajdzie coś dla siebie). Zasięg prawie pokrywa się z tym, które deklaruje Toyota.
https://www.youtube.com/watch?v=xNWthazxCGsZapraszam do konstruktywnej dyskusji. Nie da się ukryć, że jestem pełen podziwu dla Toyoty, że zdecydowała się na taki ruch. Jednak dostrzegam zarówno plusy jak i minusy dokładania do Plug-in Hybrid. Trudno jest mi stwierdzić, czy to ma sens, bo wiele czynników się na to składa. Jednak opinie to opinie, warto się nimi dzielić.
PS. Panel sterowania szybami w Prime jest już podświetlany!

Enjoy!