Autor Wątek: RAV4 V. Prime - PlugIn  (Przeczytany 79315 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 V. Prime - PlugIn
« Odpowiedź #60 dnia: 03 Czerwca 2020, 18:24:24 »
sterować możesz tylko przednimi, zbiorowo. każdym niezależnie można hamować, jednak w takiej sytuacji starch szybko w zakręt wchodzić..

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 03 Czerwca 2020, 18:40:59 »
Od czasu ABS, hamować możesz każdym oddzielnie. A jak masz 4x4, czyli dodatkowy silnik z tyłu, też przyspieszać indywidualnie tyłem.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 03 Czerwca 2020, 18:52:26 »
przecież ten silnik z tyłu to pic wodę. włacza się bez szarpnięcia, liniowo. jedynie do pełzania po błocie cie nadaje..

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 03 Czerwca 2020, 18:55:22 »
skoro podwozie tego wozu nie jest w stanie okiełznać testu łosia przy 77 km/h, to zwiększanie mocy mija się z celem.
Taką prędkość to już maluch z 23KM potrafił osiągnąć. Tutaj bardziej potrzebny jest zdrowy rozsądek. Bo można wejść i z prędkością 160km/h w rondo, jak ostatnio pewien magik, który wypożyczył Mercedesa AMG i się jednak nie zmieścił. 

Juz jest. Poprawili oprogramowanie i teraz jest liderem segmentu.
A to od kiedy? RM 2020 czy produkcja 2020. Czy wszystkie otrzymają modyfikację?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Czerwca 2020, 19:48:06 »
Taką prędkość to już maluch z 23KM potrafił osiągnąć. Tutaj bardziej potrzebny jest zdrowy rozsądek. Bo można wejść i z prędkością 160km/h w rondo, jak ostatnio pewien magik, który wypożyczył Mercedesa AMG i się jednak nie zmieścił. 

No ja przy mniejszej prędkości robiłem maluchem test łosia. A właściwie psa, który postanowił sobie wybiec na drogę. Maluch testu nie zdał, za to ja zdobyłem nowe skile z blacharki - jak wymieniałem poszycie dachu :)

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 03 Czerwca 2020, 20:13:19 »
bardzo chciałbym by tak było, ale nie jest. podwozie jest chybotliwe juz przy niezbyt szybkiej jeździe a gwałtowna reakcja esp tylko to tuszuje. zbyt wąskie opony, zbyt duża buda z olbrzymim tylnym zwisem, zbyt mały rozstaw osi oraz słabo zestrojone zawieszenie tłukące na poprzecznych nierównościach; zwłaszcza tył.. fizyki pan nie oszukasz..

Co ty bredziesz? Rav4 V akurat ma bardzo sztywne nadwozie. Rozstaw osi też bardzo duży, niespotykany w tym segmencie. Zastanawiam się gdzie wyczytałeś te głupoty. Problem był z elektroniką sterującą działaniem systemów bezpieczeństwa. Zbyt późno i leniwie zaczynała działać. Postudiuj zagraniczne fora a potem się wypowiadaj.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 03 Czerwca 2020, 21:18:53 »
coz mam rzec. tak w ogole to jestem za forami dwoch predkosci..

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 04 Czerwca 2020, 10:01:51 »
Problem był z elektroniką sterującą działaniem systemów bezpieczeństwa. Zbyt późno i leniwie zaczynała działać.
W styczniu tego roku, za Wiedniem, tam gdzie jest ograniczenie do 80 km/h, jeden wesoły Romek postanowił zajechać mi drogę tak, że musiałem wykonać test łosia. Samochód z czterema pasażerami, solidnie załadowany, test zdał. Z nagrania z kamery samochodu jadącego z tyłu widać jak to się odbyło - na tym nagraniu widać było jak tylne prawe koło praktycznie odrywa się od jezdni a tył ucieka w lewo. Z pozycji kierowcy nie wyglądało to nawet groźnie - ale lepiej takich testów nie wykonywać. Do ESP nie miałem w tym przypadku uwag.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 06 Czerwca 2020, 15:06:32 »
w sumie dobrze, że ktoś niezależny to weryfikuje. przepraszam jeśli kogoś uraziło moje negatywne nastawienie do piątej generacji; na tle konkurencji to wciąż solidne auto. od kilku lat użytkuję czwórkę, teraz mam okazję obcować z piątą generacją. bardzo na nią liczyłem, jednak poza czysto komercyjnymi zmianami w postaci ładniejszej deski, jestem rozczarowany. niestety widać oszczędności, marka korzysta z opinii o poprzednich modelach. jeśli zechcą tutaj zaimplementować trzysta KM w wersji plugin, to podwozie jest po prostu do wymiany..

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 08 Czerwca 2020, 09:17:36 »
jeśli zechcą tutaj zaimplementować trzysta KM w wersji plugin, to podwozie jest po prostu do wymiany..
Zgadzam się w 100% z tą opinią

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 01 Lipca 2020, 20:57:33 »
Dzień dobry wieczór!

Od długiego czasu przeglądam sobie forum (głównie posty dotyczące modelu RAV4). Myślę, że z czasem zacznę się częściej udzielać w różnych tematach. Przejrzałem wszystkie strony tematu o Prime (plug-in hybrid), o modyfikacjach V generacji forumowiczów oraz wygłuszenie i inne takie. Jestem pełen podziwu i myślę, że śmiało można określić to forum jako kopalnię wiedzy o Toyotach.

RAV4 Plug-in jest jeszcze niedostępna w Europie, ale w Azji i US już pierwsze zamówienia zasypały Toyotę - dosłownie, bo Toyota ogranicza zamówienia na nową wersję na US do bodajże 5.000 egzemplarzy.

Czytając ten wątek zauważyłem, że zdania są naprawdę podzielone jeśli chodzi o sens kupowania odmiany hybrydowej "gniazdkowej".
Jestem ciekawy jak to będzie wyglądać z biegiem czasu, gdy owa RAV'ka wejdzie również na nasz rynek.

Z dniem 1 lipca zostało zniesione embargo na publikacje "wrażeń z jazdy" hybrydą plug-in w wydaniu Toyoty. W związku z tym pokuszę się o podrzucenie paru materiałów i powrót do konstruktywnej rozmowy na temat nowego oblicza SUVa Toyoty - teraz można w końcu zapoznać się z tym modelem bardziej niż jeszcze parę tygodni / miesięcy temu.

1. Dobrej jakości materiał opisujący zmiany, jakie producent wprowadził RAVki. Zarówno wizualne, jak i techniczne.

https://www.youtube.com/watch?v=WQ-hsdSlO30&list=LL0xnqFh4DpRbr6XYaZ1yKQw&index=46&t=0s

2. Wrażenia z jazdy (oczywiście z każdą godziną coraz więcej tego typu testów jest udostępnianych, więc każdy znajdzie coś dla siebie). Zasięg prawie pokrywa się z tym, które deklaruje Toyota. <taniec>

https://www.youtube.com/watch?v=xNWthazxCGs

Zapraszam do konstruktywnej dyskusji. Nie da się ukryć, że jestem pełen podziwu dla Toyoty, że zdecydowała się na taki ruch. Jednak dostrzegam zarówno plusy jak i minusy dokładania do Plug-in Hybrid. Trudno jest mi stwierdzić, czy to ma sens, bo wiele czynników się na to składa. Jednak opinie to opinie, warto się nimi dzielić.

PS. Panel sterowania szybami w Prime jest już podświetlany!  :cheesy:

Enjoy!  :cool:

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #71 dnia: 01 Lipca 2020, 21:06:56 »
Jak to zwykle bywa wszystkie niejasności rozwiaze cena. 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 01 Lipca 2020, 21:26:29 »
Jak to zwykle bywa wszystkie niejasności rozwiaze cena. 

Voila! Co prawda trudno określić czy polskie ceny będą po przeliczeniu podobne, ale na rynku US tak to wygląda.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
RAV4 V. Prime - PlugIn
« Odpowiedź #73 dnia: 01 Lipca 2020, 21:49:53 »
Moze Suzuki bedzie tansze! Ale jaja! Suzuki sprzedaje Toyote Rav4 hybrid z 306KM pod mask od jesieni pod nazwa Across. Juz wiadomo dlaczego Toyota wprowadza do Europy ten model. Bo im bylo glupio ze sprzedali technologie do Suzuki i to nie oni beda prekursorem tego segmentu tylko Suzuki.

https://moto.pl/MotoPL/7,170318,26090231,zupelnie-nowy-suv-od-suzuki-oto-across-na-pewno-skads-kojarzycie.html#s=BoxMotMT

« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2020, 21:51:37 wysłana przez klaudiusz »

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 01 Lipca 2020, 22:17:33 »
Moze Suzuki bedzie tansze! Ale jaja! Suzuki sprzedaje Toyote Rav4 hybrid z 306KM pod mask od jesieni pod nazwa Across. Juz wiadomo dlaczego Toyota wprowadza do Europy ten model. Bo im bylo glupio ze sprzedali technologie do Suzuki i to nie oni beda prekursorem tego segmentu tylko Suzuki.

https://moto.pl/MotoPL/7,170318,26090231,zupelnie-nowy-suv-od-suzuki-oto-across-na-pewno-skads-kojarzycie.html#s=BoxMotMT

Właśnie niedawno o tym czytałem! Oprócz delikatnych zmian wizualnych nic innego się nie zmienia, no może wyjątkiem może być napęd, który będzie tylko plug-in. I cena, Suzuki pewnie będzie droższe.
Szczerze mam mieszane uczucia co do tego ruchu, trudno jest mi go zrozumieć. Wychodzi na to, że na drodze będziemy mogli spotkać 2 takie same samochody pod innym brandem... :wallbash:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl