Autor Wątek: Fotel kierowcy.  (Przeczytany 6040 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
Fotel kierowcy.
« dnia: 24 Listopada 2019, 02:00:41 »
Witam.

Czy ktoś z posiadaczy nowej Corolli, a jeździł wcześniejszą Corollą/Aurisem/Priusem 2/3 może porównać fotele? Wcześniejsze fotele to jakaś tragedia. Sporo jeździłem nową Camry i fotel jest bardzo dobry - można spokojnie siedzieć z 8h. Z Priusa wysiadam po 3h jak połamany. A Corolle wyrwać gdzieś na cały dzień testów od dilera graniczy z cudem. Szykuję się wybór służbówki i jest Corolla/Astra/Focus/Mazda 3. Lubię hybrydę ale kolejnego takiego beznadziejnego fotela nie chcę.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
Odp: Fotel kierowcy.
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopada 2019, 11:56:35 »
Żeby otrzymać wiarygodną odpowiedź musisz podać jaki model i wyposażenie rozważasz kupić. Inne fotele są w sedanie, a inne w TS, a jeszcze inne ma w TS w wyposażeniu Selection i Executive.

Z mojego doświadczenia posiadania 3 Corolli w swojej karierze kierowcy napiszę ta:
Co roku odbywam przynajmniej jedną długą 2-dniową, w każdą stronę, podróż na wakacje do CRO. Każdego dnia podróż trwa nie mniej niż 8 godzin.

W modelu z 1998 roku Liftback brakowało mi dłuższego siedziska do podparcia ud.
W modelu z 2006 roku sedan fotele były już wygodne. Raz musiałem wracać  bezpośrednio do domu (ok. 22 godz. z postojami) i fotele zdały swoją rolę. Nic mnie nie bolało, ani uda ani plecy.
W obecnym modelu z 2014 roku sedan, fotele są również wygodne. Zdarza się dodatkowo, że kilka razy w roku robić trasy po 500-650 km i bez żadnych problemów.

Jeżeli chodzi o nową Corollę to do jazdy próbnej miałem sedana i TS w wersji Executive.

W sedanie nie mogłem znaleźć wygodnego miejsca. Czegoś brakowało mi w tym fotelu (chyba siedzisko było za krótkie), pomimo krótkiej 30 minutowej przejażdżki.

TS-em jeździłem po kilku tygodniach. Executive ma fotele sportowe, to już zupełnie inna bajka. Bardzo wygodne, najlepsze jakie miałem do tej pory.
I to był, też jeden z głównych powodów, że po wielu latach, krzywego patrzenia na kombi, zrezygnowałem z sedana.  :shock:

Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopada 2019, 14:38:19 »

. Executive ma fotele sportowe, to już zupełnie inna bajka.

Potwierdzam. Smiem twierdzic ze ma lepsze fotele niz A6 C6 ktorym wczesniej jezdzilem. Corolla zdazalo mi sie juz robic trasy po 20h i nic mnie nie bolalo. Uwazam ze sa to jedne z najlepszych foteli dostepnych na rynku, owszem w innych markach  mozesz miec wentylacje i masaze ale co z tego jak po dlugiej trasie chodzisz jak zombie z walking dead.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopada 2019, 14:50:14 »
Dziękuję za odzew. Czyli executive ma dopiero jakieś lepsze? Sedan 1.8 Hybrid executive 108 tyś PLN w wyprzedaży. Sedan executive ma też te lepsze fotele co hatchback i kombi? Astra z fotelem AGR poniżej 100 regularnej cenie. Jeszcze trzeba Mazda się przejechać.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopada 2019, 15:14:28 »
Sportowe fotele są tylko w wersji TS i hatchback. W sedanie w wersji Executive dochodzą jedynie elementy ze skóry.
Taka polityka Toyoty. Różne wyposażenie dla sedana i  TS z hatchback-iem.
Wiąże się to z przeznaczeniem na jaki rynek.
Sedan robiony w Turcji na rynek wschodni (wschodnia Europa, Azja)
TS i Hatchback robiony w Anglii na Europę.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2019, 15:17:02 wysłana przez toranaga »

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopada 2019, 17:08:35 »
No to temat myślę umarł śmiercią naturalną. 100 tyś brutto to limit na 3 lata. Hatchback i kombi po za zasięgiem. Interesująca informacja o produkcji i różnicach w modelach produkcyjnych.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopada 2019, 17:44:06 »
Może któryś z kolegów posiadający TS-a lub Hatchback-a w wersji Active lub Comfort wypowie się na temat foteli. To są inne fotele od tych w sedanie i wyglądają na lepsze. Te wersje w hybrydzie kupisz poniżej 100 000 zł. Toyota ma zniżki dla firm.

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopada 2019, 18:05:17 »
Jako posiadacz TS w wersji Comfort z regulacją odcinka lędźwiowego mogę powiedzieć że fotele są bardzo wygodne. Co prawda mam dopiero 30 lat ale fotele mojego poprzedniego auta potrafiły mnie i moją żonę nieźle zmęczyć i raz nawet po 3 h wysiadłem połamany ( Golf VI wersja Trendline )
Fotele fajnie sie dopasowują do pleców z podgrzewaniem to już w ogóle bajka.
Przy odpowiedniej regulacji fotela i kierownicy można naprawdę znaleźć idealną pozycje za kierownicą :)
Jeździłem chwile HB w wersji Selection i przepaści i znacznej różnicy nie ma. Miałem tylko wrażenie, że w HB siedzi sie niżej.

Offline Gregoire

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopada 2019, 23:16:14 »
Jeżdżę wersją TS Comfort. Potwierdzam, fotele bardzo wygodne. Można siedzieć niżej niż w Auris, co ja bardzo lubię. Podgrzewanie bardzo miłe w chłodne dni. Elektryczna regulacja odcinka lędźwiowego sprawdza się bardzo dobrze. W ogóle kierowca ma dużo miejsca i każdy znajdzie wygodne ustawienie dla siebie. Zwracam na to szczególną uwagę, bo mam 198 cm wzrostu. Jedynym drobnym mankamentem dla wysokich jest wysuwanie kierownicy, które mogłoby być większe dosłownie o 1, 2 cm.

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Listopada 2019, 09:24:26 »
No i zaczyna się robić bałagan. TS Comfort nie ma regulacji odcinka lędźwiowego w standardzie. Element pakietu.

Reasumując - fotele są różne między modelami, wyposażeniem. Te z najdroższych są dobre. Te najtańsze jak to w Toyocie.

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Listopada 2019, 18:41:55 »
Owszem nie ma w standardzie więc napisałem ?z? jako element dodatkowy. Pakietów i wersji za wiele nie ma więc chyba każdy to wie :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl