Autor Wątek: Nowa corolla 1.6 sedan  (Przeczytany 41078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Nowa corolla 1.6 sedan
« Odpowiedź #90 dnia: 25 Stycznia 2020, 18:40:59 »
A jeśli ktoś tak uważa to trudno, będę dziadem

I zdecydowanie bardziej mi się podoba wersja europejska, ma więcej chromów, które lubię.

Nikogo nie nazywam dziadem, proszę nic tutaj nie insynuować  :hug:

Mi z kolei mega się podoba ta czarna wersja cała, lub srebrna z czarnymi emblematami, w Europie właśnie jest to zbyt ekstrawaganckie niestety, jak swoją odbiorę to właśnie to zamierzam zrobić z kombiakiem.

Widocznie Toyota i jej analitycy dobrze zdiagnozowali że na europe dadzą bardziej zachowawczą wersję przodu w Corolli, widać podoba się to. Chińska wersja sedana widać ze ma identyko przód jak HB i TS, tablet śmieszny, ale w sumie nawiewy słabo wyglądają i klima też słabo. Europa podoba mi się bardziej, mojej żonie się nie podoba taki wystający ekran i jej niby zasłania drogę, ale jak kazałem jej dobrze fotel ustawić to nagle tablet schował się i z "oczu już nie dotyka szyby" i nagle przestał przeszkadzać.

Zauważcie też że chińczyk nie ma obrotomierza tylko wskazania: charge, eco, power.

Co myślicie, lepszy obrotomierz czy takie wskazania?
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2020, 18:44:30 wysłana przez michassel »
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020
Wersja Comfort, pakiet Tech + Style.
Kolor 4W9 Phantom Brown, jasne wnętrze.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 25 Stycznia 2020, 18:53:00 »
Obrotomierz lepszy Na ekranie i tak widać czy jedziesz na prądzie czy benzynie.

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 25 Stycznia 2020, 20:35:10 »
Nikogo nie nazywam dziadem, proszę nic tutaj nie insynuować  :hug:

Nie kierowałem tego do nikogo personalnie, bardziej chodziło mi o krążące w społeczeństwie stereotypy. Mnie to nie dotyka, mnie się to auto podoba i to jest najważniejsze

Zauważcie też że chińczyk nie ma obrotomierza tylko wskazania: charge, eco, power.

Co myślicie, lepszy obrotomierz czy takie wskazania?

Osobiście wolałbym zamiast obrotomierza wskaźnik HSI tak jak to było w Auris, obrotu mogli w sumie wrzucić na ekran w formie pionowego paska.
Dla mnie obrotomierz jest nieprzydatny ponieważ nie odczytamy z niego nic ważnego jak na przykład chwilowego spalania, bo to jest zależne od obciążenia silnika i równie dobrze może on spalać 11 l/100 km przy 2000 obr/min jak i spalać 4 l/100 km przy 3000 obr/minutę. Cały czas jeżdżę z Hybrid Assistant i widzę co się dzieje. W hybrydzie obrotomierz jest zbędny, jeśli ktoś uważa inaczej to chętnie przeczytam argumenty za. Nie traktujcie tego jako atak, ale jestem ciekawy innych opinii.

Wysłane z OnePlus 6T przy użyciu Tapatalk

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: 25 Stycznia 2020, 20:38:27 »

Osobiście wolałbym zamiast obrotomierza wskaźnik HSI tak jak to było w Auris, obrotu mogli w sumie wrzucić na ekran w formie pionowego paska.
Dla mnie obrotomierz jest nieprzydatny ponieważ nie odczytamy z niego nic ważnego jak na przykład chwilowego spalania

masz 8 calowy wyświetlacz? tam możesz wyświetlić chwilowe spalanie jak i wskaźnik chg/eco/pwr tak samo jak i HeadUp Display też ma taki wskaźnik. Wskaźnik HSI to to ten chg/eco/power? Z obrotomierza jasno wynika czy jedziesz na elektryku lub ładujesz, bo masz 0, czy jedziesz ECO czy power od ilości obrotów.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2020, 20:44:58 wysłana przez michassel »

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 25 Stycznia 2020, 20:52:20 »
Ja mam włączone spalanie w środku wyświetlacza i tam wszystko widać A obrotomierz to dodatek ale fajny .Z obrotomierza to chyba koŕzystają w samochodach wyścigowych a dla zwukłego jeżdzca to bez znaczenia

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 25 Stycznia 2020, 20:54:21 »
Ja mam włączone spalanie w środku wyświetlacza i tam wszystko widać A obrotomierz to dodatek ale fajny .Z obrotomierza to chyba koŕzystają w samochodach wyścigowych a dla zwukłego jeżdzca to bez znaczenia

w CVT to w ogóle obrotomierz to "miernik hałasu"

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #96 dnia: 25 Stycznia 2020, 20:57:13 »
No chyba we wszystkich.Ale co Ja lubię ten pomruk silnika jak dodaję gazu :good:

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 25 Stycznia 2020, 21:27:35 »

masz 8 calowy wyświetlacz? tam możesz wyświetlić chwilowe spalanie jak i wskaźnik chg/eco/pwr tak samo jak i HeadUp Display też ma taki wskaźnik. Wskaźnik HSI to to ten chg/eco/power? Z obrotomierza jasno wynika czy jedziesz na elektryku lub ładujesz, bo masz 0, czy jedziesz ECO czy power od ilości obrotów.

Zgadza się, cały czas jeżdżę z HSI (chg/eco/pwr) na głównym ekranie, ale wolałbym by była to tarcza ze wskazówką, bardzo mi się to podobało w Auris II. Generalnie chciałbym mieć i duży wyświetlacz i zegary że wskazówkami (HSI + prędkościomierz). Wiem, że jest taki ekran z tym wskaźnikiem symulującym analogowy, ale dla mnie jest on nieczytelny, ponieważ podziałka jest zbyt pstrokata i wskazówka gubi się tam, powinno być to czystsze, ale pisałem na ten temat wcześniej albo w innym wątku kilka tygodni temu. Niestety nie mam HUD.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #98 dnia: 25 Stycznia 2020, 22:11:08 »
Fakt pisałeś ale to jest wyświetlacz elektroniczny i już

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 25 Stycznia 2020, 22:26:08 »
Fakt pisałeś ale to jest wyświetlacz elektroniczny i już
Taaa, ale pisałem też, że inne marki mają ten prędkościomierz cyfrowy - udający analogowy - czytelniejszy.
Wskaźniki analogowe (te czytelne, czyste w swojej prostocie) są o tyle wygodne, że wystarczy rzut oka i już wiemy co wskazuje, niestety ten w Corolli ma bardzo małą wskazówkę i dużo bezsensownych kreseczek pomiędzy ważniejszymi, okrągłymi prędkościami i ciężko na szybko to jednoznacznie odczytać. Przynajmniej ja mam z tym problem.
Po tamtej wypowiedzi próbowałem 2 razy po kilka dni się nauczyć go szybko odczytywać i cały czas wracam do cyfrowego-liczbowego, który jest gorszy ale czytelniejszy dla mnie

« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2020, 22:30:31 wysłana przez PLS »

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #100 dnia: 25 Stycznia 2020, 22:42:06 »
A ja wole ten z okrągłymi zegaram? .Też przełączyałem na ten co na górze wyświetla prędkość i mi nie pasuje

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #101 dnia: 26 Stycznia 2020, 15:19:20 »
A ja wole ten z okrągłymi zegaram? .Też przełączyałem na ten co na górze wyświetla prędkość i mi nie pasuje

Pisz po polsku.
Toyota Corolla SD 2018

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 27 Stycznia 2020, 09:22:21 »
W hybrydzie obrotomierz jest zbędny, jeśli ktoś uważa inaczej to chętnie przeczytam argumenty za. Nie traktujcie tego jako atak, ale jestem ciekawy innych opinii.

A tryb S przekładni w HSD 2.0?

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 27 Stycznia 2020, 11:46:09 »
Dla mnie obrotomierz jest nieprzydatny ponieważ nie odczytamy z niego nic ważnego jak na przykład chwilowego spalania, bo to jest zależne od obciążenia silnika i równie dobrze może on spalać 11 l/100 km przy 2000 obr/min jak i spalać 4 l/100 km przy 3000 obr/minutę. Cały czas jeżdżę z Hybrid Assistant i widzę co się dzieje. W hybrydzie obrotomierz jest zbędny, jeśli ktoś uważa inaczej to chętnie przeczytam argumenty za. Nie traktujcie tego jako atak, ale jestem ciekawy innych opinii.

Oczywiście, że obrotomierz jest bardzo przydatny bo pokazuje ...obroty silnika w danym momencie :cool: :cool: Dzięki niemu wiemy, czy silnik działa czy nie, czy działa w zakresie niskich obrotów czy wysokich, (dla ekonomiki to dość istotne), poza tym po wskazaniach obrotomierza można wywnioskować czy samochód ładuje baterie.
Dla mnie to dość istotna informacja, zważywszy na to, że wg. mnie wskaźnik  HSI tak do końca nie pokazuje faktycznie ekonomicznej jazdy w pewnych warunkach. Podczas ładowania baterii w czasie jazdy wskaźnik HSI ustawia się w drugiej sekcji EKO natomiast silnik pracuje na zwiększonych obrotach  2,5-3,5 tys obr/min - a spalanie wtedy jest wyższe niestety.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #104 dnia: 27 Stycznia 2020, 15:50:07 »
A jaki masz wpływ na obroty silnika spalinowego? W manualnej skrzyni możesz zmienić bieg a w przypadku hybrydy co możesz zrobić? Ja w Aurisie obrotomierza nie mam i w ogóle za nim nie tęsknię. Obroty silnika spalinowego mogę podejrzeć w Hybrid Assistance tylko co mi to da skoro samochód żyje własnym zyciem i ustawia napęd tak aby było dobrze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl