Autor Wątek: Demontaż lamp tylnych Auris II HB  (Przeczytany 7323 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Demontaż lamp tylnych Auris II HB
« dnia: 27 Listopada 2019, 20:24:53 »
jak wyjąć tylne lampy? ciągnę wg. instrukcji, już nawet z całej siły, lekko się odchyla ale nie schodzi.. macie jakieś sposoby, jakieś triki myki?

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Demontaż lamp tylnych Auris II HB
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2019, 20:39:32 »
jak wyjąć tylne lampy? ciągnę wg. instrukcji, już nawet z całej siły, lekko się odchyla ale nie schodzi.. macie jakieś sposoby, jakieś triki myki?
Jak mi się spaliła żarówka pojechałem do ASO na wymianę - mechanik użył sporo siły do zdjęcia tej lampy (pozwolono mi przyglądać się jak to się robi). Ale zanim to zrobił 1h auto stało w hali, ponieważ była akurat zima.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopada 2019, 20:44:27 »
Jak mi się spaliła żarówka pojechałem do ASO na wymianę - mechanik użył sporo siły do zdjęcia tej lampy (pozwolono mi przyglądać się jak to się robi). Ale zanim to zrobił 1h auto stało w hali, ponieważ była akurat zima.
no tez myślę, że jakby postało w ciepłym trochę to by pomogło, mniejsze ryzyko, że coś pęknie.. hmm no cóż.. tak czułem, że trzeba srogiej siły użyć.. nie ma się co męczyć na pod blokiem przy ledwo plusowej temperaturze..

Offline czupurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopada 2019, 13:47:51 »
Odkręcić te dwie śruby i mocno ciągnąć do tyłu ważne ! równolegle do osi samochodu, z oporem ale wyjdą. Ja pół godziny walczyłem z jedną z drugą już tylko 10 s. Przy zakładaniu posmaruj tą prowadnicę białym smarem to następnym razem nie będzie problemu.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Stycznia 2020, 01:25:00 »
Też musiałem się tam dostać niedawno i powiem tak . W instrukcji na obrazku jest pokazane mniej niż fizycznie .
Dlatego po extra puknięciu dopiero lampa wyskoczyła z mocowań . Obłożyłem ręcznikiem zderzak pod lampą ,bo spodziewałem się braku kontroli nad tym . No i niestety jak lampa wyskoczyła to ręcznik z nią , kable ją zawróciły i zrobiła się 1cm rysa niestety , pod samą lampą 8-(

Mocowania to ,w rogu lampy z boku auta plastikowa spinka okrągła ze słupkiem gdzie odpowiednie miejsce w lampie przeciska się mniejszym otworem za bolec spinki . Następnie gdzieś na środku lampy ,ale jeszcze na błotniku jest w lampie metalowy bolec ,który wchodzi w plastikową przewężoną spinkę na końcu błotnika . Do tego lampa na końcu nad zderzakiem ma dwa zaczepy ,które wchodzą w plastik pomiędzy zderzakiem a lampą . Ten plastik mocowany jest pod zderzakiem, a jedynie nad zderzak pod lampą wystają mocowania do lampy . Gdyby tam smarowali to było by ok , ja posmarowałem i schodzi pięknie . Trzeba jeszcze dodać ,że przewody od żarówek są kuso zapięte w uchwyt w lampie ,tak że jest mały zapas przewodów na odstawienie lampy od auta . Dlatego po łupnięciu lampa z impetem podobnym wraca w stronę auta . Myślę ,że w dwie osoby było by najbezpieczniej . Pod lampą był syf i pająki 8-)

Jak coś to mam foto .

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Stycznia 2020, 18:59:57 »
A teraz jak wyjac lampe klapy? W prawej mam w srodku odbrobine wody i chcialem to rozebrac i wysuszyc. Poprzedni wlasciciel przesadzil z myjka cisnieniowa. Zdaje sie ze trzecia nakretka jest od srodka i dostepna przez maly otwor w plastiku klapy. Nie obedzie sie chyba bez gietkiego przegubu...moze ktos z Was demontowal???

Offline Dzidu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Stycznia 2020, 21:33:56 »
Musisz zdjąć tapicerkę klapy, łatwo schodzi.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lutego 2020, 14:52:04 »
W prawej mam w srodku odbrobine wody i chcialem to rozebrac i wysuszyc.
Przerabiałem temat. W ASO po przeglądzie tak mi go wymyli, że do lampy wody nalali:) Szkoda, że dopiero w domu po dniu czy dwóch to zauważyłem. Żeby wysuszyć wystarczy wyjąć żarówkę i poczekać dzień czy dwa. To niestety u mnie na niewiele się zdało - woda dostała się po raz kolejny i "zdegradowała" odbłyśnik wewnątrz lampy - stał się czarny zamiast srebrny. Wymieniłem lampę. W ASO sama lampa 700-800 zł. Kupiłem na Allegro za 150 zł i wymieniłem. Generalnie prosta sprawa. Kable z plastikowych złączek było trudno wyjąć. Trzeba zdjąć plastik z pokrywy bagażnika - uwaga na plastikowe spinki! Kup zawczasu kilka sztuk bo raczej większość będzie wymagała wymiany.

Offline lukaszmi

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Lutego 2020, 08:12:58 »
Wiecie może, jak wyjąć reflektory przednie w Auris II FL?, Czy potrzeba zdejmować zderzak?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Lutego 2020, 09:50:51 »
potrzeba a nawet trzeba ;) ewentualnie można odchylić ale wygodniej zdjąć ;)

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lutego 2020, 10:11:04 »
Musisz zdjąć tapicerkę klapy, łatwo schodzi.

mam szarpać w dół czy podważać najpierw po obwodzie ? :) wiadomo ile jest kołków ?
ta woda u mnie cały czas jest i nie chce odparować :) już atakuje odbłyśnik....
czy potem nie ma problemu z uszczelkę dookoła lampy? nową trzeba kupić czy stara będzie ok?

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Lutego 2020, 13:11:10 »
mam szarpać w dół czy podważać najpierw po obwodzie ?  wiadomo ile jest kołków ?
Może to troszkę pomoże: https://www.youtube.com/watch?v=geMbWp2wlAw
Auris II TS 2013 1,6 benzyna + LPG

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Lutego 2020, 13:57:49 »
Dzieki :) bardzo pomocne

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Lutego 2020, 23:40:54 »
ta woda u mnie cały czas jest i nie chce odparować :) już atakuje odbłyśnik

W VW combi miałem podobny problem z obiema lampami w klapie . W środku może woda nie stała ,ale rosa i syf tam wlatywał . Po wyjęciu lamp , dało się odchylać plastiki na łączeniach ,albo tam nie były sklejone ,albo już nie trzymały . Wyczyściłem w środku przy pomocy metalowych cacek ala "chirurgiczne " . Potem silikon dobry permanentny , jakieś dociski i dalej 10 lat spokoju . Odbłyśniki tylko trochę były sfatygowane .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lutego 2020, 09:30:59 »
ta woda u mnie cały czas jest i nie chce odparować :) już atakuje odbłyśnik

W VW combi miałem podobny problem z obiema lampami w klapie . W środku może woda nie stała ,ale rosa i syf tam wlatywał . Po wyjęciu lamp , dało się odchylać plastiki na łączeniach ,albo tam nie były sklejone ,albo już nie trzymały . Wyczyściłem w środku przy pomocy metalowych cacek ala "chirurgiczne " . Potem silikon dobry permanentny , jakieś dociski i dalej 10 lat spokoju . Odbłyśniki tylko trochę były sfatygowane .

dzięki, tak też zrobię ;) jak przyjrzeć się kloszom lamp w klapie to widać że odstają i są tylko delikatnie zgrzane, z pewnością wyczyszczenie i umycie załatwi sprawę a potem silikon a jak nie to używka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl