Autor Wątek: Olej silnikowy Verso 2014 1.8  (Przeczytany 11806 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mireks

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Olej silnikowy Verso 2014 1.8
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Stycznia 2020, 08:38:18 »
Też jestem zdania że w naszych warunkach klimatycznych 5w30 zupełnie wystarcza , ale jeśli komuś poprawia to jakość snu a może nawet seks ...to proszę bardzo można lać 0w20  <taniec>

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Stycznia 2020, 08:44:58 »
Olej dobiera się w pierwszej kolejności dla silnika i wg norm wskazanych przez producenta, bo to przez niego jest zaprojektowany, dla danej klasy oleju. A lepkość w dzisiejszych czasach albo to wysilonych albo to - jak w Toyocie - ciasno spasowanych benzyniaków, ma znaczenie drugorzędne.
Kiedyś był tylko olej mineralny i do wszystkiego się go lało. Tak jak kiedyś kupując akumulator patrzyło się tylko na "Ah i A" - a teraz nawet z akumulatorami nic nie jest proste, bo jest wiele typów i każdy jest przeznaczony do innego rodzaju auta/przeznaczenia, a nawet niektóre tylko do montażu nie przy silniku. Takie czasy.

Ale jak ktoś jest "mądrzejszy" od producenta, to przecież nikt bogatemu psuć swojej własności nie zabroni.  :stupid: :grin:
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2020, 08:48:29 wysłana przez Horus »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Stycznia 2020, 09:03:57 »
Czyli wg Ciebie olej o lepkości 100° na poziomie 9 jest zły ale już taki ok 11 jest bardzo dobry?

Ps. Muszę znaleźć zdiecia co się dzieje przy zbyt wysokiej lepkości z pierscieniami.

Offline sajmon67

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Stycznia 2020, 12:53:06 »
 :czerwona:
Radzę: nauczyć się czytać ze zrozumieniem - a dopiero potem odpowiadać. Uczą w podstawówce o tym.  :grin: :grin:
Żałosne konwulsje lipnego moralisty z wybujałym ego

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Stycznia 2020, 12:58:32 »
 <diabel> ...i myślisz, że od tych pozbawionych argumentów prostackich farmazonów, twój dziecko drogie kochane, silnik stwierdzi, że "jednak 5W-30 jest lepszy". Buhahahaha!  <brawo> :stupid:
 :grin: :grin: :grin:

Najgłośniej krzyczą właśnie ci, co nie mają nic do powiedzenia - aby zakrzyczeć swój totalny brak wiedzy. A najmocniej w internecie, bo w realu "tulą uszy" zaraz po pierwszym argumencie. Bo sami ich nie mają.   :cool: <kawusia>

Coś jeszcze chciałeś powiedzieć, dziecko drogie kochane nam "odkrywczego"?  <taniec> <kawusia>

P.S. Nawet sformułowań indywiduum nie ma własnych, tylko "zaciąga" z internetu: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,25611089,tusk-pisze-o-niszczeniu-sadow-mazurek-zalosne-konwulsje.html#s=BoxOpLink
Żadnej wiedzy!  :grin:  :grin:  <regulamin>
Ot, takie prostackie: "kopiuj-wklej" - i myśli, że inni nie zauważą.  <kawusia>
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2020, 13:20:21 wysłana przez Horus »

Offline Sekator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Marca 2021, 07:56:37 »
Chciałbym poinformować wszystkich skąpiących na właściwym oleju, że no słabo u Was z matematyką:) bo jak wiemy na właściwym oleju, czyli 0W20 silnik spala mniej paliwa o okolo 0.3L /100km. Tak więc jak sobie policzysz oszczędność po 12k km, wychodzi ze nie tylko nie będzie żadnej różnicy, a nawet sama oszczędność prawie zwróci koszt calego oleju.

Czyli będąc skąpym, oszczędź  i zalej 0W20!  <taniec>

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Marca 2021, 08:52:00 »
bo jak wiemy na właściwym oleju, czyli 0W20 silnik spala mniej paliwa o okolo 0.3L /100km.
To jeszcze doczytaj względem jakiego oleju masz takie oszczędności.

Offline Sekator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Marca 2021, 10:18:48 »
Ja nie muszę doczytywać, ja wiem - 5W30.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Marca 2021, 10:42:01 »
mechu taki jest, nie przejmuj się!  :good: Co prawda bywa, że faktycznie ma rację - ale zawsze wychodzi z założenia, że "na pewno mam 100% racji", co akurat nijak ma się do rzeczywistości.
I jeszcze w myśl zasady "ja kradę, to pokrzyczę, że to inni kradną" - przenosi swoje niedomagania i kompleksy oraz takie czasem prostackie wywyższanie się (zupełnie niepotrzebnie) na innych - zwykle pisze, że... to ja robię, tak jak on robi. Otóż proste! Jak powiedziałem - swoje wady ludzie, którzy mało się rozwijają - widzą w innych. Czemu? Żeby podświadomie zatuszować własne.  <brawo>
A wracając do tematu, to potwierdzam, to co napisałeś odnośnie lepkości oleju, dodam tylko, że osobiście widzę jeszcze jedną dodatkową wyższość 0W nad 5W: dużo łatwiej sprawdzić poziom oleju. Ten 5W strasznie długo ścieka i bagnet zwykle jest cały "oblepiony" tym olejem i nie widać jaki jest jego poziom. Z 0W jest dużo lepiej :)

P.S. Nie przejmuj się mechem: on jest niereformowalny. Jak to mechanicy - spróbuj jakiemuś powiedzieć, że się myli...  <zalamka> :grin:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Marca 2021, 13:49:07 »
horus obudził się ze snu trolo-zimowego - i od razu napisze cokolwiek byle komuś dogryźć mimo że nic w temacie nie wie.
Coś mu się skojarzyło: mechu - mechanik, brzmi podobnie więc założył błędnie z góry że jestem mechanikiem.
Ten typ tak ma - za chwilę znowu strzeli jakąś analizę - na pewno się nie powstrzyma ;)

A co do oleju to zapewnia on rzeczywiście oszczędności ale względem oleju referencyjnego na poziomie powyżej 2.5%.
Ale olej referencyjny to 15w40.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Marca 2021, 14:02:28 »
O! Niedźwiedź przemówił! Niedźwiedź, który od lat wielokrotnie powtarzał, że "nie będzie odpisywał".  <taniec> <brawo> <brawo>
I od razu głupoty i farmazony pisze, żeby do benzynowego 1.8 zalewać 15W - znowu mądrzejszy (czytaj: "mundrzejszy") niż producent udaje że jest  :laugh: :grin:
Takie pie.doły i farmazony, to możesz do jakiegoś dziecka niedorozwiniętego pisać - tutaj już widać, że prawie nikt cię nie słucha. Nie jesteś mechanikiem? To może czas na leżakowanie - jak myślisz?  :cool: :laugh:

Offline Sekator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Marca 2021, 14:30:06 »
A co do oleju to zapewnia on rzeczywiście oszczędności ale względem oleju referencyjnego na poziomie powyżej 2.5%.
Ale olej referencyjny to 15w40.

Testowałem sam na tej samej trasie, przy podobnej temp itp, faktycznie wyszło 0.3L, ale OK, jeszcze wiatr i inne czynniki. Jednak nawet gdyby byla to polowa tej wartosci, czyli 0.15L/100km i tak do co dołożę do lepszego oleju wróci do mnie. Zupełnie nie widzę sensu w zalewaniu 5W30, gdzie producent wyraźnie zaleca 0W20, bo oszczędność jest iluzoryczna. A i silnik fajniej i ciszej pracuje...

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Marca 2021, 14:36:55 »
Otóż to! Też jeżdżę na "0W", bo nie uważam się - w przeciwieństwie do niektórych - za mądrzejszego od producenta.  :good:
Skoro taki zaleca jako najlepszy, to należy się tego trzymać.  :cool: <kawusia>

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Marca 2021, 15:22:21 »
Testowałem sam na tej samej trasie, przy podobnej temp itp, faktycznie wyszło 0.3L, ale OK, jeszcze wiatr i inne czynniki. Jednak nawet gdyby byla to polowa tej wartosci, czyli 0.15L/100km i tak do co dołożę do lepszego oleju wróci do mnie. Zupełnie nie widzę sensu w zalewaniu 5W30, gdzie producent wyraźnie zaleca 0W20, bo oszczędność jest iluzoryczna. A i silnik fajniej i ciszej pracuje...
Patrząc na lepkości (9 vs 11) to można strzelać że oszczędności będą ok 1% - w praktyce zmiana lepkości z 15 na 11 daje 2.5%.
To oczywiście duże uproszczenie z tymi lepkościami bo to tylko jeden parametr.

Ale wracając do oleju to z mojego doświadczenia powinno się lać olej o lepkości w 100st poniżej 10.
Wyższe lepkości potrafią zabić ten silnik.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl