Autor Wątek: Hamulec elektryczny  (Przeczytany 13254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
Hamulec elektryczny
« dnia: 10 Grudnia 2019, 11:36:50 »
Panowie proszę może wy znacie sposób...
Gdy odebrałem samochód, hamulec był tak skonfigurowany, że gdy stanąłem np. na światłach, wrzuciłem luz i zdjąłem nogę z hamulca, elektryczny włączał się sam. Zapalała się kontrolka na zegarach i kontrolka na przycisku hamulca. Coś jednak pokombinowałem i już tak nie jest. Hamulec włącza się tylko po wyjęciu kluczyka ze stacyjki.

Może podpowiecie jak zrobić, żeby konfiguracja hamulca była jak opisałem powyżej.
Robiłem to co jest opisane w instrukcji, ale ni jak nie chce zadziałać jak było po odbiorze auta z salonu.
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Hamulec elektryczny
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Grudnia 2019, 11:42:24 »
Spróbuj jeszcze raz. Ja akurat wyłączyłem tą funkcję ale robiłem wszystko zgodnie z instrukcją i nie było problemów.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudnia 2019, 12:17:29 »
Z wyłączeniem też nie mam problemu. Pokazuje się ikonka z OFF. Natomiast obojętnie ile trzymam przycisk hamulca, automat nie włącza sie ponownie.

Style + Tech

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Grudnia 2019, 12:29:49 »
Z wyłączeniem też nie mam problemu. Pokazuje się ikonka z OFF. Natomiast obojętnie ile trzymam przycisk hamulca, automat nie włącza sie ponownie.
Nie wiem, mam Rav4, ale pewnie jest tak samo. Jest przycisk Hold, który tak właśnie działa. Włączam tylko w określonych przypadkach. Stała z tym jazda jest męcząca.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline marcin_s

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Grudnia 2019, 14:20:25 »
Panowie proszę może wy znacie sposób...
Gdy odebrałem samochód, hamulec był tak skonfigurowany, że gdy stanąłem np. na światłach, wrzuciłem luz i zdjąłem nogę z hamulca, elektryczny włączał się sam. Zapalała się kontrolka na zegarach i kontrolka na przycisku hamulca. Coś jednak pokombinowałem i już tak nie jest. Hamulec włącza się tylko po wyjęciu kluczyka ze stacyjki.

Może podpowiecie jak zrobić, żeby konfiguracja hamulca była jak opisałem powyżej.
Robiłem to co jest opisane w instrukcji, ale ni jak nie chce zadziałać jak było po odbiorze auta z salonu.

Trzeba to włączać po każdym uruchomieniu silnika - przycisk od auto holda to przycisk z literą A w okręgu - znajduje się obok hamulca postojowego

Offline PogromcaHemoroidow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Grudnia 2019, 10:09:11 »
funkcja HOLD a elektryczny hamulec postojowy to dwie różne rzeczy.

HOLD służy do "odciążenia" nogi przy staniu na światłach, na przykład, i działa w ten sposób, że podtrzymuje ciśnienie w układzie hamulcowym na czas bodajże trzech minut JEŚLI kierowca ma zapięte pasy ORAZ są ZAMKNIĘTE DRZWI kierowcy. Jeśli otworzysz drzwi, odepniesz pasy HOLD przestanie działać. Musi być aktywowany za każdym zapłonem. Nie ma możliwości zmiany tego ani przez użytkownika ani serwis. (więc pewnie nie da się też tego zmienić jakimś OBD/komputer z ebay/alledrogo i nie będzie to możliwe do zmiany w przyszłości)

Hamulec postojowy to inny, oddzielny układ. Przy skrzyni eCVT da się zaprogramować, żeby hamulec elektryczny "zaciągał się" po zmianie położenia wajchy w "P". Trzeba przestawić wajchę w "P", zaciągnąć na 3 sekundy i teraz samochód będzie pamiętał, że każda zmiana w "P" ma wyzwalać hamulec ręczny. Analogicznie wyłącza się tę funkcję. Jak jest z manualem? nie wiem. Może wrzutka na luz też może wyzwalać hamulec postojowy.
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2019, 10:10:47 wysłana przez PogromcaHemoroidow »
Corolla Touring Sports 1.8H 1F7 Executive + plus pierdoły.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Grudnia 2019, 12:00:48 »
0000195277091U
Jak jest z manualem? nie wiem. Może wrzutka na luz też może wyzwalać hamulec postojowy.

Tak właśnie to działało u mnie. Mimo, że robię jak opisane jest to w instrukcji, hamulec  elektryczny nie zaciąga sie jak poprzednio(opisałem w pierwszym poście).

Style + Tech

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Grudnia 2019, 12:47:08 »
Rozumiem, że masz skrzynie manualną?
Do przytrzymania samochodu na światłach masz funkcję Hold.
Osobiście uważam, że przy każdym zrzuceniu na luz, zaciąganie ręcznego nie ma sensu.
Strasznie szybko "zajeździsz" te elektryczne zaciski hamulcowe.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Grudnia 2019, 13:23:13 »
Az sobie z ciekawości sprawdziłem. Strona 332 OM12N21E.pdf. Nie ma możliwości ustawienia automatycznego zaciągania ręcznego, tak żeby wrzucenie ?na luz? zaciągało ręczny. Ani w manualnej ani skrzyni Multidrive (pozycja N) Zaciągnięcie ręcznego na pozycji P programuje ręczny tak jak mówiłem, natomiast w manualu programuje na automatyczne zaciągnięcie wraz z wyłączeniem zapłonu. Odblokowanie następuje z wciśnięciem pedału gazu. (Czyli w sumie tak jak w większości znanych mi samochodów z ręcznym elektrycznym i manualną skrzynią biegów)
Także teges... To musiała być funkcja HOLD, nie automatyczny ręczny. O różnicach było wyżej.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Grudnia 2019, 13:23:51 »
To nie chodzi o to, że ja chcę mieć to włączone przy każdym zatrzymaniu samochodu na światłach. Funkcja niby jest , ale ja nie mogę jej uaktywnić i to mnie denerwuje  :wallbash:
Wiem , że jest to pokręcone myślenie, ale nie lubię nie mieć tego, co niby mam  :beer:

Style + Tech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Grudnia 2019, 13:25:00 »
To nie chodzi o to, że ja chcę mieć to włączone przy każdym zatrzymaniu samochodu na światłach. Funkcja niby jest , ale ja nie mogę jej uaktywnić i to mnie denerwuje  :wallbash:
Wiem , że jest to pokręcone myślenie, ale nie lubię nie mieć tego, co niby mam  :beer:

Jesli HOLD nie dziala, to szukaj w tej instrukcji co podalem, i jak robisz tak jak pisze, a HOLD sie nie aktywuje to do serwisu. Dla mnie proste.
Hamulec w podloge, wciskasz HOLD i gotowe. Nie dziala? To powinien wywalic komunikat. Strona 334 i nastepne.
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2019, 13:31:22 wysłana przez PogromcaHemoroidow »

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Grudnia 2019, 13:32:14 »
Jesli HOLD nie dziala
Chłopie coś się uczepił tego HOLD.
Czy nie napisałem, że o hamulec elektryczny się pytam?

Style + Tech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Grudnia 2019, 13:41:59 »
Kolego szanowny, zluzuj trochę pośladki.
Czytaj ze zrozumieniem, na temat hamulca ręcznego i automatycznego aktywowania przy skrzyniach manualnych było powyżej. Nazwę pliku do instrukcji też podałem. Poczytaj, co tam jest popisane, może angielski będzie Ci łatwiej zrozumieć niż moje posty.

Cytuj (zaznaczone)
Tak właśnie to działało u mnie. Mimo, że robię jak opisane jest to w instrukcji, hamulec  elektryczny nie zaciąga sie jak poprzednio(opisałem w pierwszym poście).

Miales zwidy. EOT.
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2019, 13:46:19 wysłana przez PogromcaHemoroidow »

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Grudnia 2019, 06:17:19 »
Pogromco....
Widzę żeś człowiek specjalnej troski , więc odpuszczę dalsze komentarze.

Przeczytałem teraz w instrukcji, że opisywany efekt "zaciągania" elektrycznego może się pojawić...

CYTAT.." Gdy w trakcie działania funkcji podtrzymywania działania hamulców nast?pi samoczynne uruchomienie hamulca postojowego
W celu jego zwolnienia należy wykonać
jedną z następujących czynności:
Nacisnąć pedał przyspieszenia.
(Zwolnienie hamulca postojowego nie
nastąpi w sposób automatyczny, jeżeli
pas bezpieczeństwa nie jest zapięty.)
Przy wciśniętym pedale hamulca zasadniczego należy użyć przełącznika
hamulca postojowego." Koniec cytatu.

Przypuszczam, że konfiguracja hamulca elektrycznego, pojawiająca się u mnie po wyjechaniu z salonu, była objawem niepożądanym.
Kończę temat :)

Style + Tech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Grudnia 2019, 08:25:07 »
Cytuj (zaznaczone)
Widzę żeś człowiek specjalnej troski
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2019, 08:35:42 wysłana przez PogromcaHemoroidow »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl