Autor Wątek: Aygo wyciszenie wnętrza  (Przeczytany 4078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Smarciu

• Toyot Leżący
  • *
Aygo wyciszenie wnętrza
« dnia: 18 Grudnia 2019, 06:49:21 »
Cześć, czy ktoś robił jakieś wyciszenie Aygo? Dodałem kilka uszczelek kupionych u majfriensów i zauważyłem znaczącą poprawę.

Offline Anabolo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Aygo wyciszenie wnętrza
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Stycznia 2020, 15:54:35 »
Gdzie kupiłeś konkretnie te uszczelki? Niewiem co to ci majnfresi ????

Offline Smarciu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Stycznia 2020, 18:56:06 »
Zobacz na Aliexpress, jest tam dużo różnych uszczelek. Ważne, żeby dokładnie umyć i odtłuścić powierzchnię auta na której będzie przyklejane. Warto też zwykłą nawet suszarką do włosów podgrzać uszczelkę przed przyklejeniem, dociskać nie rozciągając uszczelki przy klejeniu, nie odrywać po zetknięciu z karoserią. Wtedy jest większa szansa na dłuższe użytkowanie. Po testach w trasie ok 800km przyznaję, że efekt jest świetny. Dźwięk zamykanych drzwi również zachwyca. Inwestycja kilkadziesiąt złotych, a rezultat bardzo dobry :)
Niestety maty wygłuszające swoje ważą i dodając je do malutkiego Aygo nie ma większego sensu, a często wymaga również ściągania elementów wnętrza, czego bym raczej sam nie zrobił.
Także miłego "usprawniania" :)
Jest to na swój sposób przyjemne.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Stycznia 2020, 11:50:16 »
Czy ja dobrze widzę? Uszczelka na krawędziach drzwi? W jaki sposób ją zabezpieczyłeś przed zbieraniem się pod nią wilgoci?

Offline Smarciu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Stycznia 2020, 11:59:39 »
Uszczelka idzie górą nad fabrycznym odpływem i go nie blokuje, woda powinna spływać normalnie. W uszczelkach okrągłych zrobiłem od dołu nacięcia/odpływy. Tam mysi być przelot, żeby usuwać wilgoć inaczej zwiększy się ryzyko korozji.

Offline Smarciu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Stycznia 2020, 12:03:47 »
Najlepiej sprawdzić następnego dnia po umyciu, czy się zbiera gdzieś woda, wtedy odpowiednio udrożnić. W mnie wyszło tak że woda spływa w miejscach konstrukcyjnych, takie plastikowe elementy pod dolną uszczelką w drzwiach przednich. Tam jest przerwa i ścieka w dół.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl