Autor Wątek: Corolla 2019 TS Led Basic vs Led  (Przeczytany 43081 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pisklak46

• Toyot Leżący
  • *
Corolla 2019 TS Led Basic vs Led
« dnia: 29 Grudnia 2019, 21:26:38 »
Witam Panowie,

Czy ktoś jest w stanie technicznie wymienić różnice między światła Led Basic od Led?

pawel_zg

• Gość
Odp: Corolla 2019 TS Led Basic vs Led
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2019, 22:10:18 »
LED Basic odchodzi do lamusa , to taka ?bieda edition?.
Pełne LEDy pięknie sie prezentują, odrazu widać że to nowe auto.
Nie kupiłbym nowego auta na lata z LEDami Basic , patrzysz pózniej z zazdrością na inne auta.
Więc poza walorami estetycznymi nie wiem. Być może a raczej na pewno lepiej oświetlają drogę.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudnia 2019, 22:27:21 »
Basic to chyba ledy do jazdy dziennej i kierunki a drogowe zwykłe

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudnia 2019, 22:34:04 »
Basic to chyba ledy do jazdy dziennej i kierunki a drogowe zwykłe

Nie wiem, jak to wygląda o strony technicznej, ale jeździłem po zmroku samochodem wyposażonym w full ledy w wersji comfort + tech i wersją active ze zwykłymi ledami i pełne ledy dają w nocy dużo przyjemniejsze światło i świecą wyraźnie mocniej (mowa o światłach mijania), natomiast basic led (czy cokolwiek było w wersji active) świecił podobnie jak H7, zdecydowanie gorzej niż ksenony w moim poprzednim samochodzie.

Offline sylwiusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Grudnia 2019, 10:16:03 »
Głowna różnica jest taka, że w basic masz reflektory lustrzane, starszego typu, zaś w LED reflektory są typu soczewkowego, dają mocniejsze, wyraźniejsze światło. W obu wypadkach źródłem oświetlenia zarówno do jazdy dziennej jak i w światłach mijania jest LED (nie wiem jak jest w wersji basic ze światłami drogowymi - w wersji wyższej na pewno są to też LEDy).

Offline rip

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Grudnia 2019, 11:14:41 »
W wersji Comfort (bez pakietu Style) są ledy basic. Tak jak pisze sylwiusz, źródło światła to Ledy, natomiast jest odbłyśnik zamiast soczewki. Wszystkie światła - mijania, drogowe, halogeny i do jazdy dziennej to LED.

Zrobiłem kilkaset kilometrów w nocy i uważam że świecą lepiej niż Xenony z Verso.

Jeśli ledy soczewkowe świeca jeszcze lepiej to super. Myślę że powinny. Nie jest to regułą i w wielu samochodach jest gorzej.
rav4

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Grudnia 2019, 11:44:13 »
Witajcie,
Jest jedna zasadnicza zaleta posiadania basic ledów. Otóż w tego rodzaju lampach można wymienić pojedyncze diody led, w tych advanced (pakiet style) trzeba wymienić już całą lampę.
Pytałem o to pana z ASO, będąc dociekliwym. Dla mnie najistotniejsza jest bezproblemowa i w miare tania dalsza eksploatacja, dlatego wybieram basic ledy, wymiana lamp to już są tysiące złotych.
Weźcie to pod uwagę.

Offline sylwiusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Grudnia 2019, 11:56:57 »
Witajcie,
Jest jedna zasadnicza zaleta posiadania basic ledów. Otóż w tego rodzaju lampach można wymienić pojedyncze diody led, w tych advanced (pakiet style) trzeba wymienić już całą lampę.
Pytałem o to pana z ASO, będąc dociekliwym. Dla mnie najistotniejsza jest bezproblemowa i w miare tania dalsza eksploatacja, dlatego wybieram basic ledy, wymiana lamp to już są tysiące złotych.
Weźcie to pod uwagę.
Trwalosc markowych, dobrze chlodzonych LEDow to srednio 25000 h. Zakladajac nawet 4h uzycia dziennie to wyjdzie w sumie jakies 17 lat zywotnosci. Jasne, przypadkowe awarie moga sie przytrafic wczesniej, ale w wiekszosci przypadkow malo kto bedzie mial potrzebe ich serwisowania, a jesli juz to do tego czasu znajda sie warsztaty nie-ASO, ktore wymienia i samo zrodlo swiatla w wersji reflektorowej. Tak czy inaczej nalezy sie cieszyc, ze LEDy to coraz popularniejsze zrodlo swiatla, jednak dajace znacznie lepsza widocznosc chocby nawet przez temperature barwowa zblizona do dziennej.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Grudnia 2019, 11:58:37 »
Jest jedna zasadnicza zaleta posiadania basic ledów. Otóż w tego rodzaju lampach można wymienić pojedyncze diody led
Zaletą reflektorów samochodowych jest to, że oświetlają drogę jedne lepiej drugie gorzej. Full LED robią to lepiej.
Technologia oświetlenia LED to nie jakieś nowum. Nie ma tam nic do zepsucia się.
Lampy przeżyją samochód.
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Grudnia 2019, 13:05:29 »
Właśnie, chłodzenie! W ledach konieczne jest dla zapewnienia ich trwałości odpowiednie chłodzenie, wentylatory pracujące na prąd, zintegrowane z lampą. Może diody tak szybko się nie wypalą, ale czy te chlodziarki są równie trwałe? Nie wiadomo..
W teorii mają przeżyć samochód, a w praktyce znane były skrócone trwałości takich lamp w Citroenie C6, czy Audi A6.
Zapewne my, kierowcy przekonamy się o tym w sposób odpowiedni :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Grudnia 2019, 13:18:26 »
Technologia oświetlenia LED to nie jakieś nowum. Nie ma tam nic do zepsucia się.
Lampy przeżyją samochód.
Owszej jest tam coś do zepsucia i zawsze może się zepsuć i zapewniam Cię że nawet na pewno się zepsuje gdy samochod będzie już po gwarancji , czyli po 5 -7 latach. Ale to juz będzie problem następnego właściciela.

Offline pisklak46

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Grudnia 2019, 14:19:37 »
W wersji Comfort (bez pakietu Style) są ledy basic. Tak jak pisze sylwiusz, źródło światła to Ledy, natomiast jest odbłyśnik zamiast soczewki. Wszystkie światła - mijania, drogowe, halogeny i do jazdy dziennej to LED.

Zrobiłem kilkaset kilometrów w nocy i uważam że świecą lepiej niż Xenony z Verso.

Jeśli ledy soczewkowe świeca jeszcze lepiej to super. Myślę że powinny. Nie jest to regułą i w wielu samochodach jest gorzej.

Czy w lampie (kloszu) kierunki są również ledowe?
I czy światła postojowej podczas ruszania rozświetlają się pełniąc wtedy funkcję dziennych?
Ma Pan może jakieś zdjęcie/film jak to wygląda w rzeczywistości?

Offline rip

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Grudnia 2019, 15:17:06 »

Czy w lampie (kloszu) kierunki są również ledowe?
I czy światła postojowej podczas ruszania rozświetlają się pełniąc wtedy funkcję dziennych?
Ma Pan może jakieś zdjęcie/film jak to wygląda w rzeczywistości?
Na szybko fotki:

1. Do jazdy dziennej
2. Do jazdy dziennej
3. Mijania
4. Mijania
5. Postojowe (ten pasek też jest z mijania i do jazdy dziennej)
7. Postojowe
8. Halogeny
9. Drogowe
10. Kierunkowskaz (tak ledowy bardzo mocny)

rav4

Offline grzes74

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Grudnia 2019, 17:59:02 »
Najlepiej byłoby zrobić takie porównanie jak Ci panowie dla RAV4
https://www.youtube.com/watch?v=Qqjs4zNT5vU&t=149s

Ja par espaniol keine verstehen... ;(

Offline pisklak46

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Grudnia 2019, 19:33:01 »
rip - dziękuję bardzo za zdjęcia!
czy wg Ciebie temperatura barwowa ledów jest bliżej 6000K czy 8000K?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl