Autor Wątek: Corolla 2019 TS Led Basic vs Led  (Przeczytany 43075 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Corolla 2019 TS Led Basic vs Led
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Listopada 2020, 13:36:57 »
Bo ja się zfrajerowałem i nie poprosiłem żeby mi ją zapakowali do bagażnika więc pewnie ucieszony pracownik ASO ją wystawił gdzieś w sieci
Nie oddają uszkodzonych części  właścicielom przy naprawach z ubezpieczenia.
A dlaczego nie?
Mi nie proponowali a ja nie pytałem. Natomiast kilka dni później byłem jeszcze jakieś papiery podpisywać i inny klient wprost zapytał czy moze wymienione części dostać (też likwidacja z OC) i odpowiedź była twierdząca - zapakują mu do bagażnika przy odbiorze auta.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Listopada 2020, 14:13:19 »
"Niektóre firmy ubezpieczeniowe żądają zniszczenia (trwałego uszkodzenia) wymienionych elementów w sposób uniemożliwiający ich ponowne użycie. Taka sytuacje jest dokumentowana na zdjęciach i dokumentacja fotograficzna jest dostarczana wraz z wszystkimi dokumentami do ubezpieczyciela;

Niektóre firmy ubezpieczeniowe odbierają wymieniane części i same je niszczą. Ma to na celu udokumentowanie, że faktycznie w serwisie wymieniono elementy na nowe. Taka sytuacja ma miejsce głównie w przypadku samochodów stosunkowo nowych i drogich. W przypadku wielu firm ubezpieczeniowych wymienione elementy pozostają jednak w serwisie;

W przypadku napraw starszych samochodów, dokonywanych głównie w nieautoryzowanych serwisach, wymieniane elementy pozostają w warsztacie.

W przypadku pozostawienia części w serwisie jest możliwość zabrania uszkodzonych elementów. Jednakże, jak podkreślali wszyscy pytani serwisanci (!!!), klient musi wyrazić taką chęć przed naprawą. Jest to spowodowane koniecznością odłożenia tych elementów zamiast wyrzucać je na śmietnik. Zwrócono mi przy tym uwagę, że wkładanie brudnych i uszkodzonych części do wnętrza pojazdu byłoby niezgodne ze standardami dbałości o powierzony pojazd. Tak więc wymienione części są zabierane przez firmę dbającą o czystość, ale jest możliwość otrzymania tych elementów po wcześniejszym zaznaczeniu chęci ich osobistego odbioru."

https://www.motofakty.pl/artykul/naprawa-samochodu-czy-warsztat-ma-obowiazek-oddac-nam-wymieniane-czesci.html

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 23 Listopada 2020, 17:03:52 »
W przypadku pozostawienia części w serwisie jest możliwość zabrania uszkodzonych elementów. Jednakże, jak podkreślali wszyscy pytani serwisanci (!!!), klient musi wyrazić taką chęć przed naprawą. Jest to spowodowane koniecznością odłożenia tych elementów zamiast wyrzucać je na śmietnik. Zwrócono mi przy tym uwagę, że wkładanie brudnych i uszkodzonych części do wnętrza pojazdu byłoby niezgodne ze standardami dbałości o powierzony pojazd. Tak więc wymienione części są zabierane przez firmę dbającą o czystość, ale jest możliwość otrzymania tych elementów po wcześniejszym zaznaczeniu chęci ich osobistego odbioru."

Co przypomina mi historię przyjaciółki, która oddała do ASO swoje Audi A2 po tym jak ktoś jej w bok na parkingu przywalił.
W ASO zapytali czy chce wymienione części zabrać, laska z rozpędu powiedziała że tak. Przy odbiorze jednakże do tematu nie wrócili a ona zadowolona z naprawy zabrała auto.

Po kilku dniach wybrała się do marketu na zakupy i przy próbe zapakowania zakupów do bagażnika jej oczom ukazał się caly zestaw części, zapakowany ładnie w kartony i stretch. Było tego kilkadziesiąt kilogramów, bo to głownie elementy podwozia (auto w trakcie wypadku zostalo dociśnięte do krawęźnika).

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 23 Listopada 2020, 17:09:32 »
Koledzy litości to jest wątek o światłach LED :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #64 dnia: 23 Listopada 2020, 17:38:12 »
Koledzy litości to jest wątek o światłach LED :)
Reasumując, lekko zarysowanego reflektora led nie oddadzą

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 23 Listopada 2020, 17:39:45 »
... i wśród tych kartonów, w jednym z nich znalazła zapakowane w czarny stretch światło LED.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #66 dnia: 23 Listopada 2020, 21:52:51 »
...Bo to nie świstaki pakowały, wtedy  full  ledy byłyby w sreberkach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl