Autor Wątek: Spalanie w niedawno zakupionym Aurisie hybryda  (Przeczytany 27750 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cienkk

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Spalanie w niedawno zakupionym Aurisie hybryda
« Odpowiedź #90 dnia: 19 Lutego 2020, 12:58:07 »
"Trasa 4,5l/100" - jakie masz wtedy prędkości ?

"Maksymalna ilość paliwa, która weszła do baku to 38.2l." - tankowałeś zaraz po zapaleniu się rezerwy ? Z testów Zachara wynika że po zapaleniu się rezerwy miał on jeszcze 10l ! w baku i przejechał ok 140km trasą z prędkością najpierw 100km/h a potem 140km/h bo już mu się nudziło czekając na koniec baku. U mnie tankowanie po zapaleniu się rezerwy (przejechanie jeszcze 10...15mk) to wchodzi 38,6l

ruszasz powoli i długo na elektryku czy od razu włączasz benzynę?
klima na AUTO czy tylko sam nawiew?
czy zmieniasz styl jazdy jak widzisz że masz 2 paski baterii ? wtedy spalanie mocno rośnie bo spalina porusza autem oraz ładuje baterię o 1 pasek.

4.5 l/100km - takie spalanie przy średniej prędkości 60km. Trasa zwykłą krajową drogą z sporym ruchem.
W zimie jeżdżę bez klimy, sam nawiew 20-21 stopni. Do tej pory ruszałem w większości na baterii ale teraz staram się od razu na benzynie (wg porad kolegów) i spalanie jeszcze lepsze na trasach >5 km. Jak mam 2 kreski to już staram się jechać na benzynie bo i tak auto w razie czego samo się doładuje marnując paliwo.
Te 38.2l weszły do baku ale jeździłem do oporu na rezerwie aż się skończył zasięg. Pokazywało wtedy same kreski ---

Odnośnie tempomatu, jadąc pod górkę auto mocno wchodzi na obroty a zjeźdzając czasem nawet przyhamowuje żeby utrzymać prędkość. Zaobserwowałem też, że przy wyższych prędkościach, jadąc stałą prędkością pracuje tylko spalinowy ale np. wyprzedzając włącza się elektryk pomocniczo. Dlatego też na tempomacie spalanie przy 140km/h skacze nawet powyżej 6,5 l.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 19 Lutego 2020, 13:36:08 »
38,2l litra tylko weszło - to bardzo dziwne, musiałeś nie zalać do max, mi raz na trasie zdarzyło się że pistolet odbił a wskazówka baku nie wychyliła się na max w prawo...

spalanie 6,5l przy 140km/h to takie spalanie miałem w poprzednim dislu wiec wynik i tak jest bardzo dobry.

Cytuj (zaznaczone)
W zimie jeżdżę bez klimy, sam nawiew 20-21 stopni. Do tej pory ruszałem w większości na baterii ale teraz staram się od razu na benzynie (wg porad kolegów) i spalanie jeszcze lepsze na trasach >5 km. Jak mam 2 kreski to już staram się jechać na benzynie bo i tak auto w razie czego samo się doładuje marnując paliwo 
ok, robię tak samo i jest faktycznie niższe spalanie niż powolne ruszanie z elektryka

Cytuj (zaznaczone)
W zimie jeżdżę bez klimy, sam nawiew 20-21 stopni.
troszkę mniej schodzi baterii ale nie masz potem smrodku jak właczasz klimę na wiosnę i lato ?
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2020, 15:54:35 wysłana przez fazibazi »

Offline Cienkk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 19 Lutego 2020, 14:15:54 »
38,2l litra tylko weszło - to bardzo dziwne, musiałeś nie zalać do max, mi raz na trasie zdarzyło się że pistolet odbił a wskazówka baku nie wychyliła się na max w prawo...

Cytuj (zaznaczone)

W zimie jeżdżę bez klimy, sam nawiew 20-21 stopni.

troszkę mniej schodzi baterii ale nie masz potem smrodku jak właczasz klimę na wiosnę i lato ?

Jeszcze nie wiem bo jeźdzę od jesieni ale z tego co czytam warto czasem klimę włączyć.
A przy tankowaniu właśnie co chwilę odbijało aż nie chciało w ogóle lecieć, z czym to jest związane?

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 19 Lutego 2020, 14:27:56 »
ja mam kombi, u mnie wchodzi ponad 38l jak tylko zapali się rezerwa....
-masz hatchback czy kombi ?
-czy jak odbija pistolet i patrzysz na poziom paliwa to wskazówka jest wychylona na max w prawo i znajduje się ok 3mm za ostatnią kreseczką FULLa ?
 mi się zdarzyło że pistolet odbił a wskazówka była na kresce FULLa a nie jeszcze bardziej po prawo i to pewnie te brakujące litry

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #94 dnia: 20 Lutego 2020, 00:46:45 »
Sprawdziłem jak to jest z tą rekuperacją podczas zjazdów na tempomacie.  Wszystko zależy od prędkości. Przy 80-100 km/h natychmiast po przekroczeniu szczytu wiaduktu wskazówka spada w pole CHARGE i zapalają się zielone strzałki na diagramie przepływu energii.  Przy 120 km/h opory powietrza są już zbyt duże i aby utrzymać prędkość przy zjeździe nadal potrzebne jest trochę mocy z silnika.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 20 Lutego 2020, 07:56:42 »
Wszystko zależy od prędkości
Chciałeś powiedzieć, że jeszcze od wielkości górki :o
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 20 Lutego 2020, 08:11:21 »
...od prędkości i kierunku wiatru i wielu innych czynników ;)

a teraz przykład: trasa z Warszawy na Lublin, 5 osób plus połowa bagażnika, predkości na obwodnicy 100...110km/h - 4,8l/100km
ta sama trasa tego samego dnia w drugą stronę i te same prędkości 6l/100km
obwiniam kierunek wiatru i topologię terenu - w drodze powrotnej więcej pod górkę

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 20 Lutego 2020, 08:39:53 »
obwiniam kierunek wiatru i topologię terenu - w drodze powrotnej więcej pod górkę
Zgadza się. U mnie trasa Wawa Białystok, tempomat na 105 (ale wg. GPS) 5.0 l/100 km, powrót 6,0.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #98 dnia: 20 Lutego 2020, 09:26:34 »
Wszystko zależy od prędkości
Chciałeś powiedzieć, że jeszcze od wielkości górki :o
Raczej od % spadku.
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2020, 09:29:54 wysłana przez Zbig »

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 20 Lutego 2020, 15:04:24 »
Raczej od % spadku.
No tak, ale nie tylko, na małej (=krótkiej) nie zdąży się za wiele zadziać :laugh:.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #100 dnia: 20 Lutego 2020, 15:19:36 »
Raczej od % spadku.
No tak, ale nie tylko, na małej (=krótkiej) nie zdąży się za wiele zadziać :laugh:.
Ale co się ma zadziać.  Maksymalna prędkość swobodnego staczania się dla danego spadku jest stała.  Jeżeli prędkość na wejściu jest wyższa to utrzymanie jej wymaga udziału napędu.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 21 Lutego 2020, 22:04:41 »
W styczniu jadąc do Kudowy udało mi się szybować ok 13 minut. Oczywiście jazda lekko z górki. Walka była do samego końca o ten rekord  :grin:
A ile to było km?
Jakieś 12 km
I jakie Ci wyszło spalanie na tych 12km? :)
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #102 dnia: 21 Lutego 2020, 22:53:38 »
Pewnie podobne jak w szybowcu :-)

Offline Cienkk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 22 Lutego 2020, 22:02:04 »
Cytat: Robinson w 15-02-2020, 15:56:39

Cytat: Cienkk w 15-02-2020, 14:59:10

W styczniu jadąc do Kudowy udało mi się szybować ok 13 minut. Oczywiście jazda lekko z górki. Walka była do samego końca o ten rekord  :grin:

A ile to było km?

Cytat: Cienkk w 15-02-2020, 17:50:24

Jakieś 12 km

I jakie Ci wyszło spalanie na tych 12km?

Spalanie 0 bo cały dystans na baterii. Mam zrobione zdjęcie wykresu. Jak to mogę załączyć?

ja mam kombi, u mnie wchodzi ponad 38l jak tylko zapali się rezerwa....
-masz hatchback czy kombi ?
-czy jak odbija pistolet i patrzysz na poziom paliwa to wskazówka jest wychylona na max w prawo i znajduje się ok 3mm za ostatnią kreseczką FULLa ?
 mi się zdarzyło że pistolet odbił a wskazówka była na kresce FULLa a nie jeszcze bardziej po prawo i to pewnie te brakujące litry
- kombi
- 2x weszło ponad 38 l po zapaleniu rezerwy. Teraz tankowałem do odbicia ale niepełny bak także muszę to jeszcze sprawdzić.
Wskaźnik paliwa też jest wychylony w prawo kilka mm.

Kolejna sprawa odnośnie spalania, na zimowych oponach auto zapewne spala więcej, jakie ustawiacie ciśnienie na zimówkach 17 cali?

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #104 dnia: 23 Lutego 2020, 14:10:11 »
na zimowych oponach auto zapewne spala więcej
Potwierdzam.
jakie ustawiacie ciśnienie na zimówkach 17 cali?
Zalecane przez producenta. Bez różnicy chyba czy letnie czy zimowe?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl