Autor Wątek: koło dojazdowe  (Przeczytany 21647 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: koło dojazdowe
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Lutego 2020, 12:08:31 »
Myślę, że jazda na niej, pod prąd do wulkanizacji (kilka, kilkanaście kilometrów) nie przyniesie jakiś problemów. Najwyżej będziesz musiał jechać woniej.
W lecie to tragedii nie będzie, przełożenie opony z drugiej strony. W zimie może być nieco gorzej, ale nad morzem w ogóle nie było śniegu tego roku. Zawsze też mam szansę na 50%, że przebije koło z tej dobrej strony ;)

W sumie od 17 lat jazdy autkiem tylko raz rozwaliłem oponę... i to było z własnej głupoty bo najechałem na drut parkując przy budowie.

Przejrzałem też oferty innych producentów na wielosezonówki i ... większość jest jednokierunkowa, szkoda tylko, że nie przyuważyłem i nie wziąłem dwukierunkowej, chociaż z kolei te dwukierunkowe nie mają prawie żadnych opinii. No, ale już niezły OFFTOP wyszedł ;)

« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2020, 12:18:16 wysłana przez jaykob »

Offline gandw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Lutego 2020, 12:29:45 »
A nakrętki sobie kupiłeś inne do felgi stalowej? Ciekawe czy w kombi też jest otwór na śrubę do przymocowania koła, może tylko trzeba przebić tą wykładzinę.
Corolla TS 1.2T Comfort+Tech

Offline kleks555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Lutego 2020, 17:36:09 »
Otwór na śrubę do przymocowania kola jest, u mnie wymienili tylko wykładzinę na taka z dziurą i przykręcili dojazdówkę, nic nie wiercili ani nie gwintowali   :-)
Corolla TS 1.8 Comfort +Style +Tech

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Lutego 2020, 10:06:07 »
A nakrętki sobie kupiłeś inne do felgi stalowej? Ciekawe czy w kombi też jest otwór na śrubę do przymocowania koła, może tylko trzeba przebić tą wykładzinę.
Tak:

Oczywiście jest pełna dowolność, te są akurat zakryte, ale na przykład na Sklepie Toyoty ( https://sklep.toyota.pl/produkt/90942-01007-00-nakretka-felgi-stalowej.html ) i w internecie masz nakrętki odkryte. Po zastanowieniu jednak nie brałem takich, gdyż docelowo na zimę będę zakładał stalówki i każdy piasek, błoto, to dodatkowa warstwa do pokonania przez nakrętkę przy odkręcaniu ich przy okazji wymiany kół.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Lutego 2020, 10:29:29 »
Komplet śrub do mocowania stalowej felgi: około (2,5zł sztuka) osobiście cały komplet 25 śrub bo na lato zimówki idą na stalówki https://allegro.pl/oferta/nakretka-m12x1-5-zamknieta-k21-toyota-mazda-8026494809
Ale ta nakrętki są do alufelg, nie do stalówek. Do stalowych felg chyba nie znajdziesz zamkniętych nakrętek.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2020, 10:33:48 wysłana przez toranaga »
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Lutego 2020, 11:14:22 »
Komplet śrub do mocowania stalowej felgi: około (2,5zł sztuka) osobiście cały komplet 25 śrub bo na lato zimówki idą na stalówki https://allegro.pl/oferta/nakretka-m12x1-5-zamknieta-k21-toyota-mazda-8026494809
Ale ta nakrętki są do alufelg, nie do stalówek. Do stalowych felg chyba nie znajdziesz zamkniętych nakrętek.
Bez obaw, są do stalowych. Do aluminiowych masz tzw. pływającą, czyli z takim pierścieniem co się obraca przy dokręcaniu. Poza tym zwróć uwagę, że do ciężarówek masz nakrętki tylko zamknięte. Rzadko się zdarza, że ciągnik siodłowy jest na alufelgach, specyfika pracy maszyny.

Będę miał chwilę to zrobię zdjęcie tego.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2020, 11:16:03 wysłana przez jaykob »

Offline marioszo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Marca 2020, 21:35:05 »
Trochę zaintrygował mnie temat innych nakrętek do stalowej felgi.

Mam oryginalną dojazdówkę, wg instrukcji powinna się móc dokręcić tymi samymi śrubami co alusy, śruby mają mieć stożek który przypiera się do stalowej felgi, oraz kołnierz do spasowania z alusami. Czy ktoś zgłębił temat i mogę jechać spokojnie bez dodatkowych nakrętek w bagażniku?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Marca 2020, 22:00:47 »
Czy ktoś zgłębił temat i mogę jechać spokojnie bez dodatkowych nakrętek w bagażniku?
Tak bo dojazdówką jedziesz wolniej i do w miarę najbliższego wulkanizatora.
https://poradnikmoto.pl/moto,ac252/jak-jezdzic-na-kole-dojazdowym-kilka-praktycznych-rad,7333

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Marca 2020, 22:55:07 »
Czy ktoś zgłębił temat i mogę jechać spokojnie bez dodatkowych nakrętek w bagażniku?
Jest dokładnie tak jak piszesz. Nakrętki mają obrotowy kołnierz do felg aluminiowych oraz dodatkowo stożek przeznaczony do felg stalowych.

Offline homcioq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Kwietnia 2020, 08:25:26 »
Otwór na śrubę do przymocowania kola jest, u mnie wymienili tylko wykładzinę na taka z dziurą i przykręcili dojazdówkę, nic nie wiercili ani nie gwintowali   :-)

Kleks555 czy mogę prosić o rozmiar dojazdowki jaką otrzymałeś w salonie Toyoty, a jeszcze lepiej parametry na zdjęciu.
Corolla 2.0 TS Comfort+Tech+ Style
Corolla 2.0 D4D E11 Lift Linea SOL
Yaris 1,3 Luna 3D

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Września 2020, 13:07:04 »
Witam.Czekam na zamówioną Corollę 2.0 hybrydę, hatchback w wersji comfort plus style i tech.
W salonie spytałem sie o możliwość zakupu koła dojazdowego do tego auta i powiedziano mi, że w tej wersji (2.0 Hatchback} ze wzgledu na akumulator 12 V w bagażniku, nie ma na koło miejsca.Natomiast można zamówić specjalny zestaw koło plus styropian do wersji 1.8 hatchback, który "ponoć" do wersji 2.0 nie bedzie pasować.
Czy może ktoś testował,próbował, kombinował by takie koło  w "jakiś" sposób tam umiescić, może bez kształtki styropianowej, może inaczej itp?
Wolałbym mieć takie koło dojazdowe (jeśli nie pełne zapasowe} bo co jakiś czas jednak gumę zdarza sie złapać i jakos tak bywa. że w niedzielne popołudnie lub noc  gdzieś daleko od domu.
Bagażnik w  2.0 HB i tak jest niewielki, jeśli by sie trochę uniósł do góry {podłoga} to i tak trzeba to zaakceptować.
Pełny zapas tym bardziej sie nie zmieści {retorycznie}, bo srednica kół do wersji comfort z pakietami Style i Tech to 17 cali.
Czy w wersji 2.0 Hatchback jest otwór w podłodze  bagażnika na przykrecenie  ewentualnej dojazdówki?
Jak sobie radzą użytkownicy 2.0 HBacka w tej materii?

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 23 Września 2020, 13:57:35 »
Jak sobie radzą użytkownicy 2.0 HBacka w tej materii?
No ja bazuję na opcji Assistance bez limitu kilometrów. Ten dodatkowy 1k na oponę + koryto wolę wpakować w koszt tego assistance na kilka lat. Do tego nie ograniczam przestrzeni bagażnika.
Miałem już przygodę z przebitą oponą - wjechałem na kołek do regipsu - i przy pomocy pompki z zestawu spokojnie uzupełniłem powietrze w kole, nie odpalałem butli z glutem bo nie było takiej potrzeby i dojechałem do pobliskiego wulkanizatora. To była mała dziura.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 23 Września 2020, 14:13:58 »
Ten dodatkowy 1k na oponę + koryto wolę wpakować w koszt tego assistance na kilka lat.
Zmienisz zdanie jak złapiesz solidna gumę w jakiejś głuszy, w nocy i bez zasięgu telefonu. Ja też zawsze wykupuję Assistance bez limitu kilometrów. Choćby po to żeby nie zmieniać samemu koła gdy mi się nigdzie nie śpieszy.

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Września 2020, 08:13:51 »
Czy ktoś tu na forum ma corollę 2.0 hatchbacka i mogłby sie odniesc do pytania o istnienie lub brak otworu w podlodze bagażnika do przykręcenia ewentualnego dojazdówki i/lub zmierzenia wnęki w podłodze, czy "pomimo" akumulatora 12V jest "miejsce" na kolo dojazdowe bez kształtki styropianoweej?

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Października 2020, 20:24:31 »
Gdzie idzie Panie/Panowie nabyć najtaniej dojazdówkę 16" do mojego sedana ??

Cieszyłbym się niezmiernie gdybym nie przekroczył 200zł
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl