Autor Wątek: Nagrzewanie się silnika Auris 2 1.6 benzyna  (Przeczytany 9775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline freedom

• Prawie Toyot
Nagrzewanie się silnika Auris 2 1.6 benzyna
« dnia: 25 Stycznia 2020, 14:55:51 »
Panowie,
Czy mogli byście podzielić się ze mną swoim doświadczeniem jak długo nagrzewa się w waszych autach silnik ?
Dzisiaj zrobiłem test i od momentu odpalenia silnik wskoczył na ok 1400 obrotów i utrzymywał takie obroty ok 25 min, aż do chwili osiągnięcia właściwej temperatury roboczej.
Zastanawiam się, czy tak ma być ? czy coś jest nie tak,  np. uwalony termostat ?
Z góry dziękuję za pomoc. Pzd. Freedom
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2020, 08:39:22 wysłana przez fazibazi »

Offline Piotrek11759877

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Nagrzewanie się silnika Auris 2 1.6 benzyna
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Stycznia 2020, 15:05:37 »
Witam. W moim 1.6 po odpaleniu tylko przez chwile ma wyzsze obroty ok. 0.5 min pozniej uz spada ok 1000 i tak trzyma caly czas ,przy takiej pogodzie jak teraz mamy w okolicach 0 po przejechaniu ok. 2-3 km przełacza mi sie na gaz czyli ma 30 stopni , a ogolnie szybko sie grzeje i osiąga żądaną temp. Myślę że po przejechaniu ok 10 km już jest temperatura 90
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2020, 08:39:30 wysłana przez fazibazi »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Nagrzewanie się silnika Auris 2 1.6 bęzyna
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Stycznia 2020, 19:41:33 »
Dzisiaj zrobiłem test i od momentu odpalenia silnik wskoczył na ok 1400 obrotów i utrzymywał takie obroty ok 25 min, aż do chwili osiągnięcia właściwej temperatury roboczej.

Ale w czasie jazdy silnik utrzymywał takie obroty, czy na postoju? Bo jeśli w czasie jazdy, to skąd to wiesz, skoro trzymałeś nogę na gazie? U mnie po odpaleniu to ja mam tak, jak Piotrek11759877, czyli obroty mam ponad 1000 przez ok. pół minuty, potem spadają do ok. 1000, a po nagrzaniu się silnika mam ok. 800 obr./min.  U mnie w pierwszym półroczu eksploatacji silnik w pełni nagrzewał się po jednym kilometrze jazdy, potem po ok. roku było 2 - 3 km, a teraz po dwóch latach pełne nagrzanie osiąga po ok. 6 - 8 km jazdy. Nie wiem, dlaczego ten czas nagrzewania tak się wydłużył. Auto prawie nowe, 26 tys. przebiegu, silnik 1,6 valvematic.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline freedom

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Stycznia 2020, 19:57:38 »
Test robiłem na postoju.
Zastanowiły mnie dość wysokie obroty, które silnik utrzymywał także po rozpoczęciu jazdy.
Pytanie jak sprawdzić termostat i czujnik temperatury, bez podmiany na inny, bo ewidentnie coś jest nie tak.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2020, 21:46:13 »
Obroty nie mają nic wspólnego z termostatem. Od termostatu zależy szybkość nagrzewania się silnika oraz osiągnięcie i utrzymywanie właściwej temperatury roboczej. Jeśli silnik osiągnął ci właściwą temperaturę we właściwym czasie to termostat jest ok., tak właśnie możesz go wstępnie sprawdzić. Ewentualnie dokładniej, to uruchom zimny silnik, niech się lekko nagrzeje, otwórz maskę i przyłóż rękę do chłodnicy, jeśli jest początkowo zimna i w miarę dalszego nagrzewania się silnika chłodnica w pewnym momencie zrobi się nagle gorąca, to termostat jest w porządku. Ale po co się tak głowisz? Jedź do jakiegoś serwisu albo do ASO to ci wszystko sprawdzą.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2020, 21:48:23 wysłana przez fynooh »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Stycznia 2020, 15:15:42 »
Test robiłem na postoju.
Zastanowiły mnie dość wysokie obroty, które silnik utrzymywał także po rozpoczęciu jazdy.
Pytanie jak sprawdzić termostat i czujnik temperatury, bez podmiany na inny, bo ewidentnie coś jest nie tak.

Tak w ogóle, to silnik na postoju powinien jak najkrócej pracować. Jeśli podczas jazdy silnik w normalnym tempie łapie temperaturę i ja utrzymuje, o wszystko jest ok.
Toyota Corolla SD 2018

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Stycznia 2020, 16:34:42 »
Może akumulator słaby to podniósł obroty. Jeszcze pewnie był włączony nawiew albo inne rzeczy.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Stycznia 2020, 19:59:10 »
Cytuj (zaznaczone)
pełne nagrzanie osiąga po ok. 6 - 8 km jazdy
To dosyć długo. U mnie Valvematic 1,6 start to około 1400, niecałe pół minuty spada na około 1000,wtedy ruszam a po około 2,5-3 kilometrach mam już temp. W połowie skali.Temperatura otoczenia jakieś 2 -4 stopnie.

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2020, 20:10:35 wysłana przez Momek »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Stycznia 2020, 12:45:53 »
To dosyć długo. U mnie Valvematic 1,6 po około 2,5-3 kilometrach mam już temp. W połowie skali.Temperatura otoczenia jakieś 2 -4 stopnie.

No wiem, że trochę długo, bo do niedawna miałem tak samo, jak ty, a nawet jeszcze krócej. Nie wiem, dlaczego nagrzewanie tak się wydłużyło. Może termostat ... :o
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2020, 12:48:23 wysłana przez fynooh »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Stycznia 2020, 14:01:52 »
Może termostat ...

Jeśli w komputerze nie ma zapisanych błędów to można od tego zacząć, koszty nie są jakieś ogromne....
Toyota Corolla SD 2018

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Stycznia 2020, 15:05:37 »
Jeśli w komputerze nie ma zapisanych błędów to można od tego zacząć

Nie strasz mnie błędami w komputerze, jak w jakimś rzęchu używanym albo sprowadzonym :) to już by była klęska, auto prawie nowe, nic złego się nie dzieje, grzanie kabiny w porządku, wszystko w porządku, tylko to zauważalnie dłuższe nagrzewanie silnika. Poobserwuję to i w razie czego mam jeszcze rok gwarancji.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2020, 08:39:40 wysłana przez fazibazi »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lutego 2020, 00:03:16 »
To dosyć długo. U mnie Valvematic 1,6 po około 2,5-3 kilometrach mam już temp. W połowie skali.Temperatura otoczenia jakieś 2 -4 stopnie.

Momek, a mógłbyś jeszcze napisać, czy ruszasz autem po mieście, przez miasto czy od razu na równą trasę, bo od tego też zależy szybkość nagrzewania się auta. Poza miastem grzeje się zawsze dłużej. I który masz rocznik i jaki przebieg?

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Lutego 2020, 00:25:30 »
Jadę niby miastem, ale płynnie bez korków  i zatrzymanie na światłach do czasu rozgrzania mam tylko raz. Rocznik 2009. Przebieg 122 tys.

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Lutego 2020, 18:24:36 »
Dzięki Momek. Ja jeśli nie wystartuję od razu w trasę, tylko przejeżdżam przez nasz Janowiec z ograniczeniem prędkości i na niższych biegach, to też po ok. 3 kilometrach mam silnik nagrzany. W trasie potrzeba na nagrzanie silnika 5 - 6 kilometrów. I ważne, że silnik tę roboczą temperaturę bez problemu osiąga. Źle by było, gdyby jej nie osiągał. Jednak prawda jest taka, że mój silnik do niedawna nagrzewał się błyskawicznie, na odcinku max. 2 kilometrów poza miastem, w trasie i bez względu na mróz czy plus. Coś się tu ostatnio w tym względzie pogorszyło, choć niby nadal wszystko jest w normie, dlatego jestem w rozterce i nie wiem, co robić. Mam jeszcze rok gwarancji. W ASO każą zostawić auto na dwa dni, to wszystko sprawdzą. Co byś zrobił na moim miejscu?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Lutego 2020, 18:42:38 »
i wcześniej i teraz klima nastawiona na tą samą temperaturę i siłę nadmuchu ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl