Autor Wątek: Spalanie camry  (Przeczytany 65255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bartoszbruhn

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Spalanie camry
« Odpowiedź #105 dnia: 12 Marca 2020, 16:38:44 »
A ktoś sprawdził, czy tryb jazdy przy tempomacie ma znaczenie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #106 dnia: 12 Marca 2020, 16:50:56 »
A ktoś sprawdził, czy tryb jazdy przy tempomacie ma znaczenie?

Tak. Ma znaczenie. Ja jezdze tylko na tempomacie.

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #107 dnia: 31 Marca 2020, 19:41:38 »
Ostatnio odbyłem dwie długie podróże autostradami każda 1260 km po tej samej trasie.

Przejazd I (ciepło, z wiatrem, opony zimowe 18? Goodyear UG-1): teren Niemiec, prędkość przelotowa 130-140 km/h odcinek 730 km, średnie spalanie 5,46 (realne z tankowania), teren Polski odcinek 530 km, prędkość nonstop 140 km/h, średnie spalanie 6,25 (średnia z całej trasy 5,80);

Przejazd II (zimno, pod wiatr, fabryczne opony letnie 18? Dunlop Sport Maxx 050) teren Polski nonstop 130, średnie spalanie 7,36, teren Niemiec prędkość 120-130, średnie spalanie 5,97 ( średnia z całej trasy 6,80).

Wnioski/wątpliwości:
1. Jazda pod wiatr to dużo większe spalanie.
2. Albo jazda w niskich temperaturach to dużo większe spalanie.
3. Albo jazda na fabrycznych oponach letnich to dużo większe spalanie (co było by zaskakujące).

Ciekawostka:
Powszechnie znana jest opinia, że w Polsce jest gorsze paliwo i samochody więcej palą.
Moim zdaniem to bzdura. Z wieloletniego doświadczenia śmiem twierdzić, że w Niemczech jest asfalt, który generuje mniejsze opory toczenia oraz z powodu większej kultury jazda jest mniej agresywna.

PS:
W trakcie podróży starałem się porównać spalanie w trybach eco/normal. Nie potrafię jednak jednoznacznie stwierdzić mniejszego spalania w trybie eco.
Po moich spostrzeżeniach w warunkach miejskich (pisałem o tym wcześniej) uważam ten tryb za bezużyteczny.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2020, 19:48:15 wysłana przez Bierut »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 31 Marca 2020, 20:06:01 »
Z wieloletniego doświadczenia śmiem twierdzić, że w Niemczech jest asfalt, który generuje mniejsze opory toczenia oraz z powodu większej kultury jazda jest mniej agresywna.
Masz 100% racji.
Nie ma szaleńców zapier... 180 i uniemożliwiających Ci zmianę pasa żeby wyprzedzić tira. Przepraszam są tacy co śmigają 200 ale jak są trzy pasy...
Nikt nie siada na zderzaku i nie mruga światłami, bo to jest traktowane jak wymuszenie.
Ale najlepiej jeździ sie w USA. Tam tiry mają takie same ograniczenia jak osobówki, więc nie musisz zwalniać i ruch jest mega płynny. Dodatkowo możesz sobie śmigać 40 na skrajnym lewym i nikt nawet na Ciebie krzywo nie popatrzy... chce jechać szybciej to szuka sobie innego pasa. Tak jest w kraju z pełnym dostępem do broni... nie ma szczekaczy i cwaniaczków jak u nas i na wschodzie...
Czekam jak narysują odstępy na autostradzie 50m i 100m i z wiaduktów bedą robić fotki jak w Niemczech... Tylko jeszcze taryfikator trzeba zmiemić... i ruch będzie płynny :)

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 31 Marca 2020, 20:32:07 »
Oj tak masz rację. Ja osobiście biorąc pod uwagę wszystkie aspekty tj. stan infrastruktury, opłaty, kulturę jazdy, nasilenie ruchu, organizację remontów najbardziej lubię jeździć przez Niemcy. Tam można jeździć szybko, bezpiecznie i ekonomicznie (Za wyjątkiem ok. 100 km od polskiej granicy gdzie już rządzi ?Azja?.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #110 dnia: 28 Kwietnia 2020, 21:19:18 »
Jeśli to spalanie tak dużego samochodu Camry 2.5 vs Corolla 2,0 jest prawdą to tylko pogratulować :)
p.s szkoda że Camry jest tylko Sedan :( . A Android Auto nie jest takie fajne jak by się wydawało. osobiście wole fabryczną nawigację :0

Offline apnk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 28 Kwietnia 2020, 22:09:49 »
Ja jestem po pierwszym tankowaniu, wyszło 5.9l jakies 100km miasto i 500km autostrady po górach z tempomatem na 140km/h w jedną stronę. W drugą prowadziła druga połówka więc but w podłogę całą trasę i zero jazdy hybrydowej.  Dodam że w trasie mega wiało więc pewnie też to jakis wpływ na spalanie miało.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2020, 22:11:38 wysłana przez apnk »

Offline djnero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 13 Grudnia 2020, 17:59:54 »
Jak u Was ze spalaniem w zimie? Dużo więcej niż normalnie w lato?

Offline apnk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 13 Grudnia 2020, 18:05:00 »
U mnie wzrosło o jakieś 0.5l średnie z całego baku.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #114 dnia: 13 Grudnia 2020, 18:05:39 »
1 litr wiecej.

Offline djnero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 14 Grudnia 2020, 21:58:40 »
1 litr wiecej.

U mnie podobnie

Offline chmichal

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 14 Grudnia 2020, 22:21:49 »
Około 0,5-1 litr

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Offline MateuszWwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: 17 Marca 2021, 23:35:20 »
Witam

Zrobilem juz kilka bakow w camry, pierwsze 2 to ok 7 litrow, teraz juz mniej 6.2 6.7, ale ogolem 6.3. Nie zauważyłem roznic miedzy trybem eko a normal. Wcześniej uzywalem eco ale reakcja na pedał gazu i konieczność jego wciskania głębiej ostatecznie mnie zniechęciła do tego trybu. Tym bardziej ze w trybie normal spalanie nie wzroslo, hybryda rownie czesto sie zalacza. Wspaniale auto.
Dynamika i zwrotność jest świetna. Wyglad limuzyny a mozemy nim smialo jezdzic bardzo ostro. Lubie czasem a nawet dosc czesto pozbyc sie towarzyszow podrozy zostawiając ich w tyle, czy szybko wyprzedzić, czy zrobic naprawde szybko zakrety i auto jest jak sportowe. Kontrola trakcji dziala dyskretnie, auto jest jak przyklejone, cvt reaguje blyskawicznie.

Offline apnk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: 17 Marca 2021, 23:37:16 »
Eco to tryb raczej na trasę, po mieście lepiej na normalu. Od wiosny do jesieni spalanie powinno spaść o ok 1l

Offline MateuszWwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: 17 Marca 2021, 23:42:14 »
To warto wiedziec, skorzystam.
A jak to jest z samoistnym awaryjnym hamowaniem auta? Czy za hamuje mi jak sie zagapie?  Bo narazie mam wrazenie ze nigdy mi sie nie zalaczyl asystent... Czy on nie jest aktywny tylko jak jest wlaczony aktywny tempomat?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl