Autor Wątek: Spalanie 1.2  (Przeczytany 16644 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomo_jelonka

• Toyot Leżący
  • *
Spalanie 1.2
« dnia: 14 Lutego 2020, 13:30:31 »
Jestem ciekawy ile spalają Wam wasze Corolle 1.2. W moim przypadku jest to kombi z manualną skrzynią przy przebiegu 600km średnie spalanie to 9.5l - głównie w mieście na krótkich odcinkach (ok. 4 km) oraz tereny górskie - spokojna jazda.

Dodatkowo przed zakupem auta miałem okazję przejechać się około 1000km hatchbackiem to wyszło 7.5l - bagażnik załadowany i 4 dorosłe osoby na pokładzie (nie polecam jest ciasno) - głównie autostrada 140km/h.
Toyota Corolla TS 1.2T Comfort + Tech + Style

Offline gandw

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Spalanie 1.2
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lutego 2020, 13:42:08 »
Ja mam w tej chwili przebieg 1600km, spala mi w pobliżu 8.0 L/100km - codziennie robię do pracy i przedszkola po 3-5km, do tego 2-4x w tygodniu odcinki po 20km.

Przy autostradzie tempomat 140km/h ok. 8L/100km, w terenie niezabudowanym jadąc 60-90km/h okolice 6L/100km. Tylko miasto odcinki 3-4km ok. 10L/100km.

Felgi 16', spalanie podałem z komputera, nie chce mi się liczyć na stacji.
Corolla TS 1.2T Comfort+Tech

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lutego 2020, 21:55:51 »
Ja mam zrobione ponad 3000 km. Średnie spalanie całego okresu to 8.1l/100 km z czego większość to miasto, co mniej więcej się zgadza z tym co wyliczyłem przy dystrybutorze. Spalanie na krótkich odcinkach miejskich do ok. 5 kilometrów w korkach, trzeba liczyć te 8,5-10 litrów. Teren niezabudowany, drogi powiatowe, to ok 6-6,5l/100km. Najniższe średnie spalanie z odcinka ok 30-35km wyniosło 5,5L/100km.

Offline Vega

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lutego 2020, 14:39:27 »
A to moje wyniki ale z chr ,dpowiednio:
4.4 trasa Kielce -Piotrków (wczesny niedzielny poranek 110km, potem 360km autostrada do Gdańska (tempomat 125 km/h chwilowo do170km/h plus 110 km do Łeby).Cała trasa Kielce Łeba 5.8.Aurisem 1.6(2014) 5.9 bez tempomatu.Powrót,  Łeba -Gdańsk (klima)5.2, autostrada do Piotrkowa (klima, tempomat 125km/h pare razy 160-180)6.8 potem Piotrków -Kielce na klimie i spory ruch 5.1 Myślę że tempomat plus klima to minimum 0.5 l dane z kompa ,przekłmuje jakiś0.3
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2020, 14:43:14 wysłana przez Vega »

Offline wandrew123

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lutego 2020, 22:13:55 »
witam forumowiczów.
aktualny przebieg samochodu 4kkm.
jeżeli chodzi o spalanie to tak jak piszecie u mnie jest podobnie. użytkuje samochód głównie w mieście i spalanie to ok 8 -8.5 litra/100. ostatnio byłem na feriach i samochód mogłem sprawdzić spalanie w cyklu pozamiejskim. na kompie pokładowym spalanie wyszło ok 7 l/100 km. samochód miał zamontowany box dachowy. ponieważ jazda z boxem nie należy do najcichszych to prędkość przelotowa oscylowała ok 100-110 km/h. podróż ekspresówka normalna krajówka 50/50. po powrocie z ferii zdemontowałem box i wyjechałem w trasę (również poza miastem). spalanie 6,0 l/100km. po drogach z dopuszczalną prędkością do 90 km/h. maksymalnie chwilowo do 100 110.
pozdrawiam

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lutego 2020, 06:34:54 »
Mój przebieg zbliża się do 5000 km. Codzienna trasa do pracy 35 km w jedną stronę. Droga krajowa, czasami autostrada i ekspresówka.
Spalanie na krajówce 5,3 l na autostradzie około 7,1. Średnie spalanie od tankowania do tankowania(do odbicia podczas wlewania paliwa) to 5,4 l. Jestem bardzo zadowolony :)

Staram się jeździć płynnie. Jeżeli z daleka widzę czerwone, to puszczam pedał gazu i dotaczam się do świateł. Dużo jeżdżę na tempomacie.
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lutego 2020, 23:52:36 »
Na stronie autocentrum pojawił się obszerniejszy videotest corolli hb 1.2T wraz z pomiarem przyspieszenia i spalania.
link do testu Corolli HB 1.2T:  https://www.autocentrum.pl/filmy/wideotesty/toyota-corolla-hatchback-zyskala-cos-czego-wczesniej-nie-miala/;
link do pomiaru spalania: https://www.autocentrum.pl/filmy/pomiary-spalania/toyota-corolla-1-2-turbo-116-km-mt-pomiar-zuzycia-paliwa/
link do pomiaru przyspieszenia: https://www.autocentrum.pl/filmy/pomiary-przyspieszenia/toyota-corolla-1-2-turbo-116-km-mt-przyspieszenie-0-100-km-h/
Jestem ciekaw Waszych opinii co do podlinkowanych wyżej testów.

Offline Jastrząb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lutego 2020, 08:26:59 »
Pomiar spalania bazujący wyłącznie na wskazaniu komputera? 

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lutego 2020, 08:43:39 »
Jako że koledzy posiadający hybrydy, zamieszczają swoje raporty spalania, wkleję i ja   :cool:

W samochodzie jechały 2 osoby + bagaż

W tej trasie, byłem zmuszony wjechać do centrum Łodzi, gdzie jak wiadomo, światła na skrzyżowaniach zawsze świecą się na czerwono  :wallbash:

Jak pisałem wyżej. Jeżdżąc codziennie do pracy, autko pali około 5,5l/100 km . Droga z Gdańska do Tczewa .

« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2020, 09:26:53 wysłana przez Fifek64 »

Style + Tech

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lutego 2020, 19:04:57 »
Z tego, co czytam, to malutki silniczek 1,2 turbo, a ogólne spalanie wyższe od mojego 1,6 132 KM o ok. 1 litr. I gdzie tu sens tego unioeuropejskiego downsizingu?  <zalamka>
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lutego 2020, 20:04:13 »
każdym silnikiem z turbiną lepiej się jeździ-przyspiesza, najwyższy moment obrotowy uzyskujesz w turbo np. przy 1800 obrotów , przy silniku wolno ssącym np. przy 4tys obr.
RAV4 2.5 hybrid

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lutego 2020, 20:43:08 »
każdym silnikiem z turbiną lepiej się jeździ-przyspiesza

I to jest jedyny plus tego silnika przy wielu minusach. Zresztą to przyspieszanie z turbo ma też swoje minusy - jest gorsze do miasta, brak czucia i delikatności pod stopą, jak w wolnossącym, tylko od razu kop i szarp, poza tym częste uruchamianie w mieście szkodzi turbinie. Turbo jest dobre na trasę, do miasta słabe. No i mocno ograniczona żywotność, większa awaryjność silnika, słowem - lipa. Klasyczny, wolnossący 1,6, trwały i niezawodny, to jest to ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lutego 2020, 07:21:39 »
Zresztą to przyspieszanie z turbo ma też swoje minusy - jest gorsze do miasta, brak czucia i delikatności pod stopą, jak w wolnossącym, tylko od razu kop i szarp, poza tym częste uruchamianie w mieście szkodzi turbinie. Turbo jest dobre na trasę, do miasta słabe. No i mocno ograniczona żywotność, większa awaryjność silnika, słowem - lipa. Klasyczny, wolnossący 1,6, trwały i niezawodny, to jest to ;)

Każdy chwali swoje, ale bez przesady  :thumbdown:
A kto mówi, że 1,2 jest do miasta??? Po to są hybrydy.
Jako, że robię "przebiegi" raczej nie brałem pod uwagę hybrydy...ale to już nie o spalaniu w 1,2.Więc zakończę.

Style + Tech

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lutego 2020, 08:01:41 »

I to jest jedyny plus tego silnika przy wielu minusach. Zresztą to przyspieszanie z turbo ma też swoje minusy - jest gorsze do miasta, brak czucia i delikatności pod stopą, jak w wolnossącym, tylko od razu kop i szarp, poza tym częste uruchamianie w mieście szkodzi turbinie. Turbo jest dobre na trasę, do miasta słabe. No i mocno ograniczona żywotność, większa awaryjność silnika, słowem - lipa. Klasyczny, wolnossący 1,6, trwały i niezawodny, to jest to ;)

w moim aucie 160 tys przebiegu i turbina od nowości , faktycznie ,,lipa,, . Spróbuj pod wniesienie podjechać wolnossącym silnikiem  bez redukcji biegu -nie podjedziesz , a z turbiną na tym samym biegu możesz zwiększać szybkość bez redukcji biegu.
Widać że twoja wiedza o silnikach z  turbiną ,to wyłącznie wiedza teoretyczna , żeby coś krytykować najpierw trzeba spróbować .

,,brak czucia i delikatności pod stopą, jak w wolnossącym, tylko od razu kop i szarp,,  nie pisz takich rzeczy , bo ktoś pomyśli że prawko masz od miesiąca , nauka dodawania gazu , to nie jest coś skomplikowanego  :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash:

RAV4 2.5 hybrid

Offline gandw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lutego 2020, 09:02:48 »

Myślę że to kiepskie forum żeby leczyć swoje kompleksy  :thumbdown:  Miałem kilka samochodów z turbiną, kilka jest w rodzinie i nikomu dotąd turbina nie padła, a były przebiegi 245 tys.km i 280 tys.km. 1.2T jedzie nieporównywalnie przyjemniej i nie wymaga rzeźbienia na wysokich obrotach, za to nie nadaje się do gazu.

W 1.6 padają za to systemy VVTi, którego naprawa jest droższa niż wymiana turbiny.
Corolla TS 1.2T Comfort+Tech

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl