Autor Wątek: Auris 2015 kombi dla rodziny 2+1, 2+2?  (Przeczytany 7172 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Weyland

• Toyot Leżący
  • *
Auris 2015 kombi dla rodziny 2+1, 2+2?
« dnia: 24 Lutego 2020, 20:02:55 »
Cześć,

Obecnie posiadam Corollę e12 hatchback 5d rocznik 2002.
Rozglądam się za używanym Aurisem kombi rocznik 2015, 2016 (przedliftowy lub poliftowy) beznzyna. Dopiero umówiłem się na oglądanie, więc jeszcze szczegółowo, w środku, auta nie widziałem.

Mam więc pytanie czy ten samochód można traktować jak rodzinny 2+1, 2+2, tzn. z fotelikami z tyłu (maks. dwoma),w tym jeden tyłem do kierunku jazdy (AxKid) do 25 kg, do tego wózek dziecięcy, jakiś bagaż etc.?
Kolega mi mówił, że Auris hatchback jest ciaśniejszy wewnątrz niż e12 hatchback, więc czy w kombi będzie tego miejsca więcej?
Użytkować będę głównie w mieście i sporadycznie trasy i jakieś wakacje głównie pewnie w PL.

Inny doradzał mi Corollę lub Avensis, tylko że Corolla jest w sedanie (rocznik koło 2016), a Avensis to niestety nie mój budżet - to jest segment D, a ja celuję w C.

Pozdrawiam

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris 2015 kombi dla rodziny 2+1, 2+2?
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lutego 2020, 20:40:34 »
Ja używam aurisa w kombi rodzina 2+1
Na wakacje bez problemu z wózkiem dziecięcym nawet rowerek wszedł wszystko zależy jak zapakujesz
Z tyłu nie jest jakoś super dużo miejsca ale jak nie masz dwóch metrów to każdy fotelik wchodzi bez problemu
przerabiałem od nosidełka

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lutego 2020, 20:58:24 »
:-) też mam e12 hb (żona jezdzi) oraz aurisa 2fl w kombi.
Z tyłu szału nie ma, ale 2 foteliki (dzieciaki 7 i 18kg) + wózek się mieszczą.
Przy pełnym załadowaniu muszę się trochę podsunąć do przodu z moim fotelem i już tak super wygodnie nie jest - miej to na uwadze jeżeli masz ponad 180cm.

Offline Weyland

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lutego 2020, 21:18:11 »
Dzięki za odpowiedzi.

Ja mam właśnie 185 cm wzrostu i długie nogi...
W e12 hb za fotelem pasażera, z tyłu jest ten fotelik tyłem do jazdy 25 kg i na tym fotelu pasażera ja się już praktycznie nie mieszczę, a żona ledwo (ona 176 cm wzrostu).

OK, wiem że to forum Toyoty, ale czy w tej klasie (segment C kombi) jest coś większego? Czytałem że Kia Cee'd rzekomo...
Sam jeszcze muszę na żywo zobaczyć.

:-) też mam e12 hb (żona jezdzi) oraz aurisa 2fl w kombi.
Z tyłu szału nie ma, ale 2 foteliki (dzieciaki 7 i 18kg) + wózek się mieszczą.
Przy pełnym załadowaniu muszę się trochę podsunąć do przodu z moim fotelem i już tak super wygodnie nie jest - miej to na uwadze jeżeli masz ponad 180cm.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lutego 2020, 21:22:28 »
OK, wiem że to forum Toyoty, ale czy w tej klasie (segment C kombi) jest coś większego?
Octavia

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lutego 2020, 21:35:56 »
Wybierz się do najbliższego aso albo zamów taksówkarza z aurisem w kombi i pogadaj czy możesz foteliki powstawiać i wsiąść.
Dowiesz się dużo więcej niż z forum

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2020, 07:27:27 »
OK, wiem że to forum Toyoty, ale czy w tej klasie (segment C kombi) jest coś większego?

Civic IX Tourer

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lutego 2020, 09:06:30 »
E12 i Auris mają ten sam rozstaw osi. Jak w kabinie jest Wam ciasno, zwłaszcza jak młodzież będzie kopać w fotel kierowcy lub pasażera to daruj sobie Aurisa. W kombi oczywiście bagażnik większy niż w E12 ale kabina to jakaś porażka. Z tego powodu, mimo iż chciałem kupić hybrydę, Aurisa spisałem na straty i wziąłem Corollę, która ma rozstaw osi 2700 mm i jest na płycie podłogowej Avensisa
E18_Prestige_MultidriveS

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lutego 2020, 09:36:14 »
ja przed zakupem jechałem do najbliższego komisu i wsiadałem do aurisa kombi przez wszystkie możliwe drzwi i robiłem testy z odsuwaniem foteli aby usiąść z tyłu "za sobą" (po odsunięciu fotela z przodu). To gwarantuje przemyślany zakup jeśli ma się rodzinkę ;) centymetr też się przydaje aby zmierzyć szerokość i wysokość kabiny.

Pamiętać trzeba że fotele przy regulacji góra/dół same się nieco odsuwają przód/tył a nogi idą bardziej do pionu więc to daje dodatkowo więcej miejsca (podwyższenie fotela).

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lutego 2020, 09:49:22 »
wziąłem Corollę, która ma rozstaw osi 2700 mm i jest na płycie podłogowej Avensisa
Tak naprawdę to jest wszystko jedna platforma New MC, tylko w przypadku Avensisa T270 i Corolli E170 "rozsunięta" o 10 cm.

Auris II TS ma z tyłu całkiem sporo miejsca na szerokość, siedzisko kanapy nie jest za krótkie, nie ma tunelu pośrodku, ilość miejsca na nogi zależy od wzrostu siedzących z przodu, trzeba się przymierzyć.  Na dzieci i młodsze nastolatki wystarcza.

Offline gg1985

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lutego 2020, 11:30:09 »
Ja woze trojke dzieciakow z tylu w fotelikach 15-36 kg, miejsca jest na styk. Mozesz miec tylko problem z tym fotelikiem tylem bo ci bedzie sie wpinal w fotel. Jak cos moge ci zmierzyc odstep,mam mniej wiecej tyle samo wzrostu co ty.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lutego 2020, 12:41:58 »
Cześć,

Obecnie posiadam Corollę e12 hatchback 5d rocznik 2002.
Rozglądam się za używanym Aurisem kombi rocznik 2015, 2016 (przedliftowy lub poliftowy) beznzyna. Dopiero umówiłem się na oglądanie, więc jeszcze szczegółowo, w środku, auta nie widziałem.

Mam więc pytanie czy ten samochód można traktować jak rodzinny 2+1, 2+2, tzn. z fotelikami z tyłu (maks. dwoma),w tym jeden tyłem do kierunku jazdy (AxKid) do 25 kg, do tego wózek dziecięcy, jakiś bagaż etc.?
Kolega mi mówił, że Auris hatchback jest ciaśniejszy wewnątrz niż e12 hatchback, więc czy w kombi będzie tego miejsca więcej?
Użytkować będę głównie w mieście i sporadycznie trasy i jakieś wakacje głównie pewnie w PL.

Inny doradzał mi Corollę lub Avensis, tylko że Corolla jest w sedanie (rocznik koło 2016), a Avensis to niestety nie mój budżet - to jest segment D, a ja celuję w C.

Pozdrawiam

Auris jest ciasny. Pomyśl o Verso - też szału nie ma, ale przynajmniej bagażnika więcej. Albo T27 kombi. Zejdziesz rok-dwa z rocznika i cena będzie ta sama.
3VZ.pl

Offline Weyland

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lutego 2020, 13:33:15 »
Ja woze trojke dzieciakow z tylu w fotelikach 15-36 kg, miejsca jest na styk. Mozesz miec tylko problem z tym fotelikiem tylem bo ci bedzie sie wpinal w fotel. Jak cos moge ci zmierzyc odstep,mam mniej wiecej tyle samo wzrostu co ty.

Dzięki, będę bardzo wdzięczny.

Dzięki Wam wszystkim za odpowiedzi.

Offline gg1985

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Lutego 2020, 22:08:32 »
Miejsce na nogi 25 cm, odleglosc od oparcia kanapy do oparcia fotela pasazera - 75 cm

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Lutego 2020, 01:42:34 »
Miejsce na nogi 25 cm, odleglosc od oparcia kanapy do oparcia fotela pasazera - 75 cm

Przy wzroście 185 cm?  Ja mam tyle i odsuwam fotel kierowcy maksymalnie do tyłu po czym podnoszę go o 5 ruchów dźwignią.  Z tyłu zostaje pomiędzy fotelem a kanapą 12 cm.  Aby wygodnie siedzieć z tyłu potrzebuję na nogi ok. 20 cm.  Na długość w Aurisie miejsca jest trochę mało, natomiast na szerokość jest go więcej niż w nowej Corolli, i z przodu i z tyłu - mierząc pomiędzy podłokietnikami.  Zaletą wersji kombi jest duży bagażnik, funkcjonalnie zaaranżowany w wersji z podwójną podłogą.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl