Autor Wątek: Wspomaganie kierownicy - dziwne skrzypienie  (Przeczytany 34874 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kunikmar

• Toyot Leżący
  • *
Wspomaganie kierownicy - dziwne skrzypienie
« dnia: 07 Czerwca 2005, 12:39:18 »
Witam,

Mam Camry 3.0 1995 rok, zauwazylem, ze przy skrecaniu kierownicy cos mi dziwnie skrzypi, zadnych wyciekow nie mam, ale troszke mnie to denerwuje. Moze spotkaliscie sie juz z czym takim. Prosze o rade

Pozdrawiam
kunikmar

Karol

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Czerwca 2005, 23:52:07 »
Wiesz Marcin, pewnie Cie nie pociesze, ale tez tak mam. jakos tak spod deski rozdzielczej, tam powinien byc jakis przegub albo cos, musze poszukac i ewentualnie naoliwic.

Offline kunikmar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Czerwca 2005, 08:29:22 »
Dokladnie tak, slysze to jakby pod deska rozdzielcza i kompletnie nie wiem co to moze byc:) wiem tylko jedno. Denerwuje mnie to:)

Pozdro

Offline Arturro333

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Czerwca 2005, 22:22:36 »
Witam!
A może po prostu pasek piszczy, jak miałem CarinęII to często musiałem napinać, a właściwie czyścić z piachu i napinać. Drobne kamyczki chętnie klinowały sięw rowkach pasków. Najłatwiej zauważyć jak sięskręci kółka na maxa i trochędociągnie kierownicę.
Pozdrawiam
Arti 1MZ-FE

Wilis

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Czerwca 2005, 22:38:18 »
Dziwnie skrzypi i masz niespotykane wczesniej opory przy kręceniu kierownicą.
99% krzyżak. Nasmarować lub wymienić. Ja z takim skrzypieniem jezdziłem z 50tys zbierajec na przekładnie, potem okazało sie że to krzyżak, ten w komoże silnikowej.
Koszt 30 PLN krzyżak, 80 PLN wymiana

BabciaEwa

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Czerwca 2005, 09:39:36 »
W Tośce wprawdzie tego nie miałam, ale w Roverze- owszem. Przyczyna okazała siębyć bardzo prozaiczna - pusty zbiorniczek. Po napełnieniu dolegliwość ustąpiła.
Pozdrawiam

Offline raddar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Czerwca 2005, 12:30:28 »
Witam!
Miałem podobną sytuację, po wymianie sworznia i ustawieniu geometri kół pojawiło sie skrzypienie podczas skrętu kół, obawiałem sięże to uszkodzenie  maglownicy, ale okazało sięże widocznie mechanicy( nie wiadomo którzy, czy od sworznia?, czy od geometri? teraz juz nie diojdzie) zapomnieli dokręcić śrubęmocowania maglownicy! Krew mnie zalął ale nie wiedziałem kogo mam op...lić, po prostu juz do nich nie jeżdze1
Pozdrawiam - Dariusz R.

Offline kunikmar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Czerwca 2005, 16:09:21 »
Gdzie dokladnie ten krzyżak sie znajduje?

Wilis

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Czerwca 2005, 17:08:32 »
Zobacz na forum Cariny tytuł "wspomaganie" Tam  opisałem gdzie są i jak je sprawdzić.Pozdrowienia

Offline Artii

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Czerwca 2005, 11:03:09 »
Mi tez cos czasem jak skrecam kierownica cos tak jakby przeskakiwalo.

Przeczytalem to co piszecie w dziale Carina na ten temat, ale mimo to nie bardzo wiem gdzie sa te krzyzaki. Moze mi ktos jakas fotke zapodac? :D
Artii
Kupie antenke elektryczna, lub sam bacik do mojej toski.

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Czerwca 2005, 23:11:16 »
Wilis, ma racjęna 99 % krzyżak

Offline Artii

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Czerwca 2005, 22:49:37 »
Ma ktos jakies fotki tych krzyzakow???????????????????
Artii
Kupie antenke elektryczna, lub sam bacik do mojej toski.

cichy_gda

• Gość
Odp: Wspomaganie kierownicy - dziwne skrzypienie
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Lutego 2009, 09:18:35 »
jeżeli byłby to krzyżak to raczej by nie skrzypiało, tylko było by słychać taki metaliczny dźwięk na nierównej drodze i większy luz na kierownicy, wiem bo przerabiałem to w dwóch samochodach.nawet jeżeli jest to krzyżak to proponuje nie wymiane samego wkładu krzyżaka za 30-50pln, tylko poszukanie całego przegubu krzyżakowego koszt z tego co pamietam do Cariny około 230pln. Raz sie robi i już spokój.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lutego 2009, 11:15:44 »
Panowie skrzypia biedne zawory zwrotne w systemie hydraulicznym Waszego wspomagania jest tylko jedna rada aby je uciszyc ,trzeba po prostu wymienic olej w servie.Camry sa zalane takim samym olejem jak jest wskrzyni biegow automat czyli Dextron II lub III. Wymieniamy  nie robiac ingrepu do systemu tzn nic nie odkrecamy.Wkladamy mala pompke i wypompowujemy olej z zbiorniczka na chodzacym silniku jak sie pokaze dno wlewamyswiezy do pelnego i czekamy dwie do 4 minut i znowu wypompowujemy i tak z trzy razy.Po0d koniec widac ze olej juz jest czysty ostani raz wypompowujemy i nalewamyt do kreski izopstawiamy.Olej jest zmieniony.Pamnietac jezdzi sie max dwa lata i wymienic.Mozna dluzej jezdzic ale uboczny efekt to cieknac uklad hydrauliczny. Pzdr.Camry 2,2

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Lutego 2009, 19:26:18 »
Witajcie, dziś wymieniałem klocki i przy okazji poprosiłem mechanika o przesmarowanie tego krzyżaka. nie zostało nic rozebrane, rozkręcone, tylko poprostu napchane tam smaru. Mam problem, ponieważ wydaję mi się, że troche za ciężko kręci mi się kierownicą, czuję też jakiś luz na kierownicy i przy skręcaniu lub ruszaniu takie małe puk (napewno nie przegub). Miałem też takie lekkie skrzypienie przy kręceniu kierownicą, piszczenie gumowe, w kabinie, jakby w miejscu gdzie się kończy kierownica i zaczyna ten nieruchomy plastik. Przesmarowanie krzyżaka chyba pomogło na skrzypienie (ocenię za kilka km), ale nie zmniejszyło to siły potrzebnej do zakręcenia kierownicą. Pytanie. Czy można organoleptycznie stwierdzić, że płyn we wspomaganiu jest oki?? Mechanik zamoczył paluch, powąchał, pomacał i powiedział, że płyn jest dobry. Kupiłem sobie dziś strzykawkę i chyba jutro zmienie ten płyn w sposób opisany przez camry 2,2. Macie jeszcze jakieś pomysły co do mojego cięzkiego kręcenia kierą?? Jutro mam umówione szarpaki, dowiem się gdzie są luzy, a może drązki przeszkadzają w kręceniu?? Czekam na pomysły.

PozDRo.

P.s. Nie mam opisywanej na forum kilku krotnie przypadłości podczas kręcenia, lekko ciężko lekko, raczej ciągle ciężko.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2009, 19:28:33 wysłana przez tabak »
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl