Autor Wątek: Problem z ładowaniem - bardzo ciekawe  (Przeczytany 720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Robertn

• Prawie Toyot
Problem z ładowaniem - bardzo ciekawe
« dnia: 21 Kwietnia 2020, 22:13:51 »
Dzień dobry, mam problem z napięciem ładowania w Corolli E15 z 2014. Zaczęło się nagle od problemu z uruchomieniem. Kontrolki mocno przygasły, rozrusznik ledwo kręcił, słychać było ?klepanie? jakiegoś przekaźnika w kabinie. Wymieniłem akumulator, alternator poszedł do sprawdzenia (okazał się ok). Silnik odpala normalnie, podczas jazdy, na początku napięcie ładowania 14,2V. Po ok 1 km jazdy zaczyna ono ?pływać? w zakresie 12,6 V - 14,7 V. NAJCIEKAWSZE JEST TO, ŻE PO WŁĄCZENIU ŚWIATEŁ POZYCYJNYCH LUB MIJANIA PROBLEM USTĘPUJE i napięcie ładowania 14,2 V. Po ponownym wyłączeniu świateł napięcie znowu ?pływa?. Nie mam pomysłu. Proszę o Waszą pomoc i sugestie.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Problem z ładowaniem - bardzo ciekawe
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwietnia 2020, 17:12:55 »
wygląda na to, że wszystko jest ok
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,44255.msg616125.html#msg616125

Kontrolki mocno przygasły, rozrusznik ledwo kręcił,
pewnie mało jeżdzony, albo padł ze starości (jakie napięcie było na zaciskach akumulatora?). W 6 letnim akumulatorze okolice 10V  = prawdopodobnie urwana cela = ryzyko rozsadzenia przy ładowaniu = śmietnik.
W tym przypadku jak jeszcze rozrusznik coś kręcił  być może wystarczy naładować prostownikiem.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2020, 17:21:45 wysłana przez bazi »

Offline Robertn

• Prawie Toyot
Odp: Problem z ładowaniem - bardzo ciekawe
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwietnia 2020, 19:40:04 »
Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Nie ukrywam, że jestem zaskoczony. Cóż, technologia idzie do przodu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl