Autor Wątek: BLOS inny mikser gazu  (Przeczytany 38399 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sebal7

• Gość
BLOS inny mikser gazu
« dnia: 12 Czerwca 2005, 23:27:59 »
Czesc   8)  
Wlasnie przejrzalem informacje o bolsie czyli mikserze do gazu i calkiem niezle o tym pisza .Czy ktos z was mial z tym stycznosc moze ma u siebie zainstalowane ? Zastanawiam sie nad instalacja tego cuda (narazie mam instalacje II generacji LOVATO z elektronika Sage 2).
Podzielcie sie opinia !!!!

link do strony o bolsie : http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?t=5828&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=931df9f27de6afc4e0dff7be87924302

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Odp: BLOS inny mikser gazu
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Czerwca 2005, 01:52:30 »
Hehehe... Bols to wódka, a ten mikser to BLOS :-DD
Od razu widać że głodnemu chleb na myśli :P
Też czytałem i przymierzam się do tego jak będzie jakiś niespodziewany zastrzyk gotówki.
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2006, 23:05:25 wysłana przez witch »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Czerwca 2005, 08:55:30 »
Faktycznie temat wart uwagi. Jeżeli faktycznie potrafi tak "wystroić" LPG to najczęstsze problemy z LPG możnaby na półkę odłożyć.
 Gdzie coś takiego można nabyć??
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2006, 23:06:28 wysłana przez witch »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Czerwca 2005, 11:57:31 »
Cytat: Kryspin
Faktycznie temat wart uwagi. Jeżeli faktycznie potrafi tak "wystroić" LPG to najczęstsze problemy z LPG możnaby na półkę odłożyć.
 Gdzie coś takiego można nabyć??
Przeczytaj cały link - nasz tam namiary na f-mę Czakram dystrybutora BRC - i jakiś gostek się ogłasza na 3 stronie, dał telefon kom. Cena 375zł.
Ja spróbuje pokombinować narazie z mikserem MX7600 "Dyfuzor" ze stronki http://www.shopgaz.pl/. Podobno ma zastowanie do silników 3, 4 litrowych, przy mniejszych motorach moze być problem z kompensacją, ale zobaczymy - próba 11 złotych. Jestem po testach miksera ze stronki http://www.gazmikser.prv.pl/ - NIE WARTO! - strasznie zamula, nie dajcie się skusić!
Szczerze mówiąc zastanowiłbym się nad kupnem tego urządzenia (BLOS) - cena jest z kosmosu, a efekt może być mizerny - holernie ciężkie w zestrojeniu. Narazie bawie się różnymi mikserami - narazie wygrywa fabryka (Holender - zwężka Venturi'ego 28mm). Jak nie dobiorę ciekawszego miksera - to zostanę przy fabryce, a po pierwszym (Matki Boskiej Pieniężnej) kupię wariator, też drożyzna - 239PLN netto niestety.
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2006, 23:09:45 wysłana przez witch »
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Czerwca 2005, 12:03:52 »
A jaką masz średnicę otworów przez które wylatuje gaz a tym oryginałku Venturiego??
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2006, 23:10:30 wysłana przez witch »

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Czerwca 2005, 12:22:04 »
A jaką masz średnicę otworów przez które wylatuje gaz a tym oryginałku Venturiego??
Oj trudne pytanie - nie mierzyłem - gdzieś ze 1,5-2mm, ale boli mnie jedna rzecz - przy zawężeniu śrenicy z 56mm na 28mm - to pole przelotu powietrza zmniejsza się 4-krotnie (Spawdźcie sami - pi r kwadrat - jeśli dobrze pamiętam ze szkoły!) stąd moje eksperymenty z mikserami. Ale chyba ciężko będzie poprawić fabrykę. Zobaczymy  - walka trwa!
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2006, 23:12:04 wysłana przez witch »
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Czerwca 2005, 14:06:01 »
jozef01, a jakie parametry masz poustawiane w kompie instalki gazowej??
wartość silnika krokowego wyjściową, max otwarcie i minimalne otwarcie zarówno dla biegu jałowego jak i dla jazdy
cazy emulacji sondy, etc..
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2006, 23:12:50 wysłana przez witch »

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Czerwca 2005, 15:19:22 »
jozef01, a jakie parametry masz poustawiane w kompie instalki gazowej??
wartość silnika krokowego wyjściową, max otwarcie i minimalne otwarcie zarówno dla biegu jałowego jak i dla jazdy
cazy emulacji sondy, etc..

I to jest bardzo dobre pytanie: nie wiem i się pewnie nie dowiem - obdzwoniłem chyba wszystkie warsztaty zajmujące się LPG Holenderskimi - i nikt nie ma softu do tego - instalacja IIgen - Landi Hartog EEC, wszędzie bite logo "Toyota", reduktor Vialle.
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2006, 23:13:51 wysłana przez witch »
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Czerwca 2005, 15:25:54 »
Cytat: jozef01
i nikt nie ma softu do tego
no to porażka na maxa. Ale raczej też trudno będzie wsadzając inny mixer trafić tak żeby działał idealnie. Teraz rozumiem dlaczego Ci auto chodzi idealnie na oryginale. Przecież wstawiając jakikolwiek inny mixer musisz doregulować instalkę - np. wolne obroty, czy otwarcie krokowca, bo przecież zmienia się powierzchnia przelotu itd.
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2006, 23:15:01 wysłana przez witch »

sebal7

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Czerwca 2005, 17:39:21 »
Fajnie ze jest takie zinteresowanie tematem.  :wink:  
Ja na wypłate kupuje blos'a + wariator do gazu (Blosa mechanicznego mozna kupic na allegro).Odnalazlem recenzje gostka ktory takie zmniany wprowadzil w swoim aucie (oplu) i pisze ze bryka lepiej mu chodzi niz na benzynie 98 nawet (czyli wynika z tego ze osiagi gazu sa porownywalne z osiagami benzyny).Za miesiac bede mial okazje sie przekonac na wlasnej skorze.

http://www.autocentrum.pl/go/75__opinia_na_forum__1748654881__746097495__-9__0__0__.html
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2006, 23:15:25 wysłana przez witch »

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Czerwca 2005, 21:33:23 »
i nikt nie ma softu do tego
no to porażka na maxa. Ale raczej też trudno będzie wsadzając inny mixer trafić tak żeby działał idealnie. Teraz rozumiem dlaczego Ci auto chodzi idealnie na oryginale. Przecież wstawiając jakikolwiek inny mixer musisz doregulować instalkę - np. wolne obroty, czy otwarcie krokowca, bo przecież zmienia się powierzchnia przelotu itd.

Chciałbym wierzyć, że elektronika jest na tyle elastyczna, że sama skoryguje skład miesznki pod zmieniające się warunki przelotu, stąd te próby. Jak dojdę do jakiś kolejnych spostrzeżeń napisze posta.
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2006, 23:17:58 wysłana przez witch »
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Czerwca 2005, 23:25:17 »
jozef01: Zrób sobie/kup/pożycz jakiś szybki miernik o dużej rezystancji wejściowej, żeby mierzył 0-1V (0-2?) i doczytaj w książce albo w tekście, albo na schematach (gdzieś to widziałem) - w złączu diagnostycznym jest wyprowadzony sygnał z lambdy. Tam się możesz podpiąć bezproblemowo i badać na bieżąco skład mieszanki w czasie jazdy jeśli nie masz softu do tej elektroniki.
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2006, 23:19:54 wysłana przez witch »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Czerwca 2005, 07:28:54 »
Cytat: Perzan
jozef01: Zrób sobie/kup/pożycz jakiś szybki miernik o dużej rezystancji wejściowej, żeby mierzył 0-1V (0-2?) i doczytaj w książce albo w tekście, albo na schematach (gdzieś to widziałem) - w złączu diagnostycznym jest wyprowadzony sygnał z lambdy. Tam się możesz podpiąć bezproblemowo i badać na bieżąco skład mieszanki w czasie jazdy jeśli nie masz softu do tej elektroniki.
Pozdro.
Pożyczyłem od kumpla tester sondy lambda, nie miałem tego schematu, więc podpiąłem się bezpośrednio w przewód. Sonda bardzo ładnie pracuje, w sensie "tańczy" przy pracy na wolnych (0-1, 1-0v), przy dodawaniu i odejmowaniu gazu parametry (napięcie) sondy się zmieniają, także jest OK (mam racje?). Na obu testowanych mikserach sytuacja jest zbliżona, także elektronika założona u mnie nie jest głupia, stąd moje przypuszczenie (a może głupia wiara), że jest szansa doboru odpowiedniago miksera, a elektronika sobie jakoś poradzi sama.
PS. pod koniec tygodnia zakładam sam dyfuzor (bez zwężki) - zobaczymy.
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2006, 23:22:12 wysłana przez witch »
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Września 2005, 13:41:31 »
PS. pod koniec tygodnia zakładam sam dyfuzor (bez zwężki) - zobaczymy.
jozef01, i jak wyszło coś z tej próby??
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2006, 23:23:01 wysłana przez witch »

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Września 2005, 21:51:30 »
Elektronika powinna dać rade o lie nie przegniesz poza zakres ustawienia krokowca (max-min). Z drugiej strony z 51/28 mm to strasznie zwężony moim zdaniem dolot, no ale wiekszy prześwit powietrza - potrzebna też duża dysza dla gazu - to w końcu ma byc mieszanka stechiometryczna. Myślę, że dyskusje na temat zwężki w dolocie mniejszej/większej - to jak dyskusja na temat wyższości świąt Wielkiej Nocy nad Bożym Narodzeniem. Wiadomo, że jak wstawisz za duży mixer mulić nie będzie - ale i łyknie sporo więcej i vice-versa. Znaleźć złoty środek będzie trudno- jeśli brak softu, ale na eksperymentach myśl techniczna polega.
W nissanie zakładałem mixery o wiekszej, mniejszej srednicy, wiekszych, mniejszych dziurkach wylotowych gazu. W końcu założyłem większej srednicy, rozwierciłem dziurki wylotowe, a przyciąłem wszystko śrubą + wywalenie kata + zatkanie EGR+ wywalenie elektroniki (tego nie polecam). trzeba było 50 kkm by do takich rozwiązan dojść, reszta , czyli 250 kkm było już tylko przyjemnością jazdy na LPG.
Powodzenia.
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2006, 23:26:34 wysłana przez witch »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl