Autor Wątek: Jaki Tryb Sport Normal Eco ?  (Przeczytany 21640 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jaki Tryb Sport Normal Eco ?
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Maja 2020, 22:03:15 »
Eco na tempomacie? Będę musiał spróbować, bo jeździłem na normal. Po mieście jeżdżę na eco, ale wielkiej różnicy w spalaniu z normal nie zauważyłem - zawsze mam pomiędzy 4,2 a 4,4 l wg komputera (w "zimie").
Też nie zauważyłem różnicy spalaniu pomiędzy ECO a NORMAL ale bardzo wygodnie podjeżdża się w korkach delikatnie operując gazem na ospałym ECO.
SPORT bardzo szybko reaguje na muśnięcia pedału przyspieszenia, ale wciśnięcie do dechy na ECO lub NORMAL daje taki sam efekt, że SPORT więcej ci nie da, bo z 1.8 więcej nie wyciśniesz.

Wysłane z OnePlus 6T przy użyciu Tapatalk

Offline xyz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Maja 2020, 23:52:17 »
Standardowo jeżdżę na "Normal".
"Sport" włączam przed rondami i na skrzyżowaniach kiedy muszę szybko wykonać manewr.
Kiedy chcę Kogoś zostawić na światłach to też dyskretne "pyk" na "Sport".
"Eco" praktycznie nie używam, bo ten tryb powoduje nie tylko "ograniczenie" mocy ale także inny tryb pracy klimatyzacji, a ja lubię stałość temperatury w aucie.
W trybie "Sport" muszę uważać, bo pedał szybciej reaguje.

Hybryda 1,8 - 8650 km - od 07.10.2019 - 5,622 według dystrybutora - najniższe spalanie według licznika to 3,1 na trasie około 30 kilometrów trasa typowo podmiejska i miasto (duże, 8 w PL).

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Maja 2020, 16:43:36 »
Zauważyłem, że na ECO komputer maksymalnie stara się ograniczyć załączanie silnika spalinowego oraz przy naciskaniu pedału na pewnym poziomie przyśpiesza wolniej niż na tym samym poziomie w przypadku trybu NORMAL. Również tryb klimatyzacji ma znaczenie - komputer inaczej steruje silnikiem przy ECO a inaczej przy FAST - np. w zimę kiedy miałem włączone FAST jak tylko wsiadałem i odpalałem auto to już na parkingu komputer włączał silnik spalinowy aby nagrzać wnętrze i ładować baterie - przy klimatyzacji na ECO spalinowy odpalał się dopiero gdy było to konieczne przez styl jazdy. Czytałem, że przy spokojnej jeździe w mieście zalecanym trybem jest EKO, więc zwykle jeżdżę na EKO i sobie chwalę. Jeżeli chce trochę przygazować to sobie zmieniam na normal - pedał przyśpieszenia działa wtedy bardziej czule i chętniej odpala silnik spalinowy. Spalania nie badałem, ale to co jeszcze jest ciekawe przy jeździe hybrydą to ten niebieski pasek na wyświetlaczu sugerujący najbardziej ekonomiczny styl jazdy i przyśpieszenie. Według tego wskaźnika wychodzi, że rozpędzanie auta ślimacząc się na silniku elektrycznym wcale nie jest takie EKO jak normalne przyśpieszenie a później na sprzyjającym odcinku drogi wykorzystanie silnika elektrycznego do "żeglowania" utrzymując wypracowany rozpęd.

Offline xyz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Maja 2020, 21:14:56 »
(...) Według tego wskaźnika wychodzi, że rozpędzanie auta ślimacząc się na silniku elektrycznym wcale nie jest takie EKO jak normalne przyśpieszenie a później na sprzyjającym odcinku drogi wykorzystanie silnika elektrycznego do "żeglowania" utrzymując wypracowany rozpęd.

To jest ładnie widoczne, kiedy auto przyspiesza samo na tempomacie.
Stara się wtedy jak najszybciej osiągnąć prędkość docelową.

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Maja 2020, 08:01:58 »
(...) Według tego wskaźnika wychodzi, że rozpędzanie auta ślimacząc się na silniku elektrycznym wcale nie jest takie EKO jak normalne przyśpieszenie a później na sprzyjającym odcinku drogi wykorzystanie silnika elektrycznego do "żeglowania" utrzymując wypracowany rozpęd.

To jest ładnie widoczne, kiedy auto przyspiesza samo na tempomacie.
Stara się wtedy jak najszybciej osiągnąć prędkość docelową.
Zależy w jakim trybie, na ECO przyspiesza nie wychodząc poza zielone pole lub delikatnie muska cześć PWR, przy SPORT przyspiesza ile fabryka dała. Ja na tempomacie używam ECO, mnie to wystarcza.

Wysłane z OnePlus 6T przy użyciu Tapatalk

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Maja 2020, 11:10:04 »
Jest spora roznica w odzysku energii pomiedzy eco a normal. Na autostradach na tempomacie proponuje eco. W miescie normal ze wzgledu na duzy odzysk.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline xyz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Maja 2020, 21:40:20 »
PLS: pisałem o trybie "normal" - uzupełniam ... ;-) .

Klaudiusz: bo się troszkę pogubiłem, uważasz, że na autostradzie na tempomacie w trybie "eko" odzyskuje więcej energii ?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Maja 2020, 21:43:11 »
PLS: pisałem o trybie "normal" - uzupełniam ... ;-) .

Klaudiusz: bo się troszkę pogubiłem, uważasz, że na autostradzie na tempomacie w trybie "eko" odzyskuje więcej energii ?
Nie. Na autostradzie nie uzywasz prawie w ogole baterii a masz dodatkowo tryb zeglowania AGC.

Offline xyz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Maja 2020, 20:06:33 »
Dzięki za wyjaśnienia.
Sprawdzimy ... przy najbliższej okazji ...
;-)

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Maja 2020, 20:40:01 »
A do bardzo dużego miasta miasta jaki tryb wg. Waszych doświadczeń? mile widziane opinie poparte doświadczeniem :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Maja 2020, 20:45:24 »
A do bardzo dużego miasta miasta jaki tryb wg. Waszych doświadczeń? mile widziane opinie poparte doświadczeniem :)
Tylko elektrykiem :)

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Maja 2020, 21:40:27 »
i to jest odpowiedz. Dzięki Watsonie :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Maja 2020, 21:47:21 »
Tryb normal lepiej odzyskuje energie. Aczkolwiek jak u mnie jest normal to lubie przycisnac. Eco sila rzeczy nie zacheca do wrazen.

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Maja 2020, 12:17:27 »
Moc odzysku energii jest sterowana pedałem hamulca, tryb jazdy może mieć jedynie wpływ na zachowanie po puszczeniu pedału gazu (będzie bardziej lub mniej zwalniać).

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Maja 2020, 22:10:06 »

NORMAL
Corolla TS 2.0 Executive

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl