Autor Wątek: WYCISZENIE  (Przeczytany 125733 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: WYCISZENIE
« Odpowiedź #120 dnia: 17 Lipca 2021, 09:21:00 »
Amatorsko czyli samodzielnie(przy pomocy nieocenionego sąsiada) wytłumiłem wszystkie drzwi (10 h roboty) i przednie nadkola (8h roboty). Efekt subiektywny (nie mierzony) rewelacyjny. Tyłu nie robię bo siedząc z przodu go nie słyszę. Jak siędzę z tyłu to fakt , że by się przydało. Użyłem maty 2.0 i pianki 6,0 na wewnętrzne strony plastikowych boczków w drzwiach i wewnętrzną stronę plastikowego przednich nadkoli, które nie są plastikowe tylko bardziej kartonowe :)

bez zdjęć i kosztorysu to się nie obejdzie   <kawusia>
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #121 dnia: 17 Lipca 2021, 09:47:26 »
Amatorsko czyli samodzielnie(przy pomocy nieocenionego sąsiada) wytłumiłem wszystkie drzwi (10 h roboty) i przednie nadkola (8h roboty). Efekt subiektywny (nie mierzony) rewelacyjny. Tyłu nie robię bo siedząc z przodu go nie słyszę. Jak siędzę z tyłu to fakt , że by się przydało. Użyłem maty 2.0 i pianki 6,0 na wewnętrzne strony plastikowych boczków w drzwiach i wewnętrzną stronę plastikowego przednich nadkoli, które nie są plastikowe tylko bardziej kartonowe

Czy grubsza pianka na boczki np 9mm ma szansę się zmieścić tak żeby nie było problemów z ponownym montażem?

Offline Arnik

• Toyot Leżący
  • *
    • spritmonitor
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #122 dnia: 17 Lipca 2021, 20:35:12 »
Z 9 -tką ja bym nie ryzykował -już przy 6-ce trzeba było się trochę gimnastykować by spinki wszystkie wskoczyły.
Kosztorys: 2x 239 zł za 2 rulony mat {2x3,5 m2) bitmat i 115 zł za 1 rulon 3,5 m2 pianki. W sumie zostało mniej niż połowa rolki jednego i drugiego. Zdjęć nie robiłem.

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #123 dnia: 26 Sierpnia 2021, 12:57:53 »
Czy ktoś dysponuje jakimś schematem, na którym będą zaznaczone spinki, śrubki itp mocujące plastiki w bagażniku corolli TS? Chcę wygluszyć bagażnik, stąd pytanie.

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #124 dnia: 26 Sierpnia 2021, 23:48:57 »
Czy ktoś dysponuje jakimś schematem, na którym będą zaznaczone spinki, śrubki itp mocujące plastiki w bagażniku corolli TS? Chcę wygluszyć bagażnik, stąd pytanie.

Kurczę, takie rzeczy to na Toyota Tech. Wykup abonament na godzinkę i znajdziesz wszystko.

Od siebie mogę napisać tyle:
a) Nakładka progu załadunkowego - 4 spinki i dwie śruby. Odkręć i szarpnij do góry. Wyjdą wszystkie spinki.
b) Boczek bagażnika (a pamiętamy, że są dwa)- trzy spinki  (wszystkie przy klapie, jedna czarna i dwie białe)+ czarna spinka z dużym łbem (czarna łącząca boczek i wkład na koło zap.) i dwie śrubki do odkręcenia bliżej foteli. Jedna taka sama jak na progu, a druga po odchyleniu boczka. Boczek najpierw trzeba zdjąć z "haczyków" przed jego odchyleniem.
c) Czarna mata na nadkolu wewnętrznym po zdjęciu boczku  - 2 spinki. Plus takie samo po drugiej stronie.
d) na koniec opuść tylne siedzenia i odepnij osłonę plastikową (tą między siedzeniem a "drzwiami") przy tylnym siedzeniu po jednej i drugiej stronie (do siebie pociągnij) i wyjmij boczek z bolca na którym zatrzaskuje się siedzenie. Tę osłonę tylko pociągnij do siebie i jej nawet nie wyciągaj. Tu spinek ni ma.
I pamiętamy o wyjęciu wysokiej podłogi oraz  tego schowka przy tylnych siedzeniach. Demontaż banalny.
Potrzebna będzie nasadka 10 mm i takiż sam klucz do śruby od wewnętrznej strony boczku plus coś do ewentualnego podważenia czarnych spinek.
Czasami boczek nie chce zejść z tych haczyków, więc jakiś śrubokręt też się przyda.

I to chyba tyle.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #125 dnia: 27 Sierpnia 2021, 12:55:46 »
W wyciszaniu samochodu najgorszy jest moment jak wszystko pieknie wyciszysz i podczas jazdy słychać szum wiatru na lusterkach - nagle się okazuje ze denerwuje bardziej niż glośniejszy samochód :)

Offline dawid80@wp.pl

• Początkujący
« Odpowiedź #126 dnia: 06 Września 2021, 10:33:28 »
a dlaczego na lusterkach?  mi raczej szumi z drzwi tylko z której uszczelki?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #127 dnia: 06 Września 2021, 11:44:46 »
Taka konstrukcja lusterek ze szumią.
Wystarczy złożyć i przestają ;)

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #128 dnia: 28 Września 2021, 19:45:05 »
Czy ktoś może wie co to jest za 'szara' masa, którą Toyota stosuje np. w nadkolach?
Generalnie najbardziej zależy mi na informacji czy inna masa np. Noxudol 3100, nie wejdzie z tamtą w reakcję i czy będzie się trzymać.

Z góry dzięki.

Posłużę się zdjęciem z poprzednich postów.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #129 dnia: 28 Września 2021, 20:10:26 »
U mnie w Corolli XI generacji była podobna masa na nadkolach i przy konserwacji po umyciu i wysuszeniu poszedł na to  Noxudol 750 w dwóch warstwach, a na to wosk twardy bursztynowy "AKEMI".

Jak na razie wszystko ok - po 1,5 roku od konserwacji  był przegląd tejże konserwacji i też było ok.   

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #130 dnia: 28 Listopada 2021, 10:08:07 »
Odświeżę  troche temat.  Ja do Corolli  przesiadlem sie z A6 C6 Allroad i jedna z rzeczy ktora mi najbardziej przeszkadzała w porownaniu do Audi to bylo wlasnie wyciszenie, a ze jestem czlowiekiem ktory raczej dziala a nie narzeka to postanowilem sam wyciszyć  bagaznik w moim TS. Wybor padl na maty StP https://www.bitmat.pl/Maty-wygluszajace/StandartPlast-GOLD-mata-butylowa-75x50-cm i pianke https://www.bitmat.pl/Pianki-wygluszajace/Pianka-kauczukowa/K3s-Pianka-izolacyjna-akustyczna-3mm-z-klejem.
Efekt jest taki ze mierzac przez aplikacje na telefonie przy 130 na trasie siekierkowskiej zszedlem o okolo 4dB wiec uwazam ze jest niezle. Zdaje sobie sprawe ze jakby zrobila to profesjonalna firma wygladaloby to lepiej i moze zszedl by jeszcze 1dB ale jestem zadowolony. Co do rad to bylo to rok temu wiec malo pamietam jak co rozebrac ale jakby ktos bral sie sam za to to niech  kupi porzadny wałek  .

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Jakiej grubości maty i pianki użyć, aby wszystko potem poskładać? Ile metrów potrzeba do wygłuszania bagażnika i tylnich nadkoli w Corolli TS do wysokości rolety?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #131 dnia: 28 Listopada 2021, 18:27:07 »

Jest z Wami moc. Tak rozebrać auto....do gołej blachy. Tylko po co? , za jakiś czas wyjdzie kolejny model lepszy inny. za  2 lata wyjdzie na 100 %  lifting a za 4 nowy model najnowszej generacji  i będziecie mieli to w dupie i kupicie nowa generację . To nie jest biżuteria lub cenny zegarek. Niemniej podziwiam Was :)

No i nie będzie żadnego liftingu obecnej Corolli chyba że za lifting ktoś uzna kilka nowych kolorów + kilka nowych wzorów alufelg oraz zaktualizowanym systemie multimedialnym tabletu w modelu 2022.

https://autokult.pl/43120,toyota-corolla-zostala-delikatnie-odswiezona-przede-wszystkim-we-wnetrzu
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #132 dnia: 28 Listopada 2021, 22:00:25 »
Cytuj (zaznaczone)
Jakiej grubości maty i pianki użyć, aby wszystko potem poskładać? Ile metrów potrzeba do wygłuszania bagażnika i tylnich nadkoli w Corolli TS do wysokości rolety?

Maty alubutylowe min. 2 mm. Zależy jaką matę weźmiesz. Jedne mają 2,5mm (bitmat 25) a inne 2,3mm (STP). Oba typy dobre. Zależy ile chcesz wydać. Co do pianki, to położyłem u siebie wszędzie 10mm. Grubszych nie warto i będzie kłopotliwe. Cieńsza pianka niewiele da. Przy 10mm wszystko się złoży. Co do ilości metrów, to radzę sobie pomierzyć. Jednemu pójdzie więcej innemu mniej. Ja nie pamiętam ile mi poszło na bagażnik.
Co do tylnych nadkoli, jeśli będziesz kleił od zewnątrz, to radzę nastawić się na klejenie blach, a nie tej osłony ze sprasowanego gównolitu. Tak będzie skuteczniej i trwale. Natomiast jeśli od wewnątrz, to jak zdejmiesz boczki bagażnika, to będziesz miał dostęp.
Na wysokość rolety to nie wiem czy wykleisz bagażnik. Jak otworzysz, to zobaczysz.

Offline hausdab

• Początkujący
  • Samochód:: e21 1.8
« Odpowiedź #133 dnia: 17 Grudnia 2021, 23:20:36 »
czesc
mam problem z pojawiajacym sie szumem z okolic przedniej szyby, dokladniej okolice podszybia
szum ten pojawia sie w okoliach predkosci 80km i narasta wraz z predkoscia.
Czy ktos sie spotkał z takim przypadkiem, czy ktos moze polecic zaklad z woj. slaskiego w celu diagnozy.

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #134 dnia: 23 Grudnia 2021, 17:45:14 »
czesc
mam problem z pojawiajacym sie szumem z okolic przedniej szyby, dokladniej okolice podszybia
szum ten pojawia sie w okoliach predkosci 80km i narasta wraz z predkoscia.
Czy ktos sie spotkał z takim przypadkiem, czy ktos moze polecic zaklad z woj. slaskiego w celu diagnozy.

U mnie szum  też wydobywał się z okolic przedniej szyby w jednym miejscu. I też od ok. 80 km/h wzwyż. Natomiast u mnie wymieniana była przednia szyba i okazało się, że za mało kleju dali w jednym miejscu podczas klejenia nowej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl