Częsci samochodowe w iParts.pl

Autor Wątek: Previa nie odpala  (Przeczytany 823 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline karolgle

  • Prawie Toyot
  • Wiadomości: 3
Previa nie odpala
« dnia: 24-05-2020, 14:38:21 »
Cześć,

posiadam previę od 2 tygodni (2004r., 2.4 benzyna). Wczoraj zauważyłem, że przy wyjętym kluczyku miga kontrolka od immobilizera (wcześniej na 90% nie migała). Po włożeniu kluczyka kontrolka gaśnie. Natomiast po przekręceniu kluczyka samochód nie odpala (akumulator sprawny, rozrusznik kręci). Próbowałem dwoma różnymi kluczykami.

Co może być nie tak?
 

Offline maly v8

  • Toyot Pełzający
  • **
  • Wiadomości: 166
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Previa nie odpala
« Odpowiedź #1 dnia: 24-05-2020, 15:18:13 »
Coś się imo rozkodowało, na początek zdejmij kleme na 15 minut, to stara krypa może  nabierze  rozumu.

Offline karolgle

  • Prawie Toyot
  • Wiadomości: 3
Odp: Previa nie odpala
« Odpowiedź #2 dnia: 24-05-2020, 16:01:07 »
Niestety to nie zadziałało.

Jaka mogła być przyczyna rozkodowania immo?

Offline maly v8

  • Toyot Pełzający
  • **
  • Wiadomości: 166
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Previa nie odpala
« Odpowiedź #3 dnia: 24-05-2020, 16:12:02 »
A nie wiem, może  długo stał  na rozładowanym aku (co też nie powinno się wydarzyć) Te stare transpondery w kluczach też padają ze starości . W tym wypadku najprościej będzie  założyć emualtor
imo  na sterownik, ale to już do kumatych elektroników od marki,  ja to raz robiłem w starym audi A4 według instrukcji producenta kolorami po kabelkach , pudełeczko jak paczka zapałek koszt 70 złotych.A być może  ktoś to bezinwazyjnie z powrotem zakoduje.

Offline marcin

  • Junior Administrator
  • Toyot Spamer
  • ******
  • Wiadomości: 7846
  • Płeć: Mężczyzna
    • 3vz.pl
Odp: Previa nie odpala
« Odpowiedź #4 dnia: 24-05-2020, 22:27:01 »
Zanim się zaczniesz bawić w małego elektronika to sprawdź czy są jakieś kody błędów, bo to, co opisujesz to nie jest immo.

3VZ.pl poliuretany, hamulce, trwała konserwacja podwozia, wygłuszenia, modyfikacje

NOWE SZYBY DO 3gen - http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,42938.msg600148


Offline Maher

  • Toyot Pełzający
  • **
  • Wiadomości: 106
Odp: Previa nie odpala
« Odpowiedź #5 dnia: 25-05-2020, 00:32:57 »
Wczoraj zauważyłem, że przy wyjętym kluczyku miga kontrolka od immobilizera (wcześniej na 90% nie migała). Po włożeniu kluczyka kontrolka gaśnie

Tak się zachowuje prawidłowo działający immobilizer w toyocie i raczej jestem przekonany za wersją z 10% (cały czas tak działała) i szukaj przyczyny gdzie indziej.

Offline karolgle

  • Prawie Toyot
  • Wiadomości: 3
Odp: Previa nie odpala
« Odpowiedź #6 dnia: 25-05-2020, 21:00:01 »
Dzięki Panowie za wszystkie odpowiedzi. Jutro podłączam previe pod komputer i zobaczymy co pokaże.