Autor Wątek: Znika olej  (Przeczytany 25640 razy)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Znika olej
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Maja 2020, 14:35:11 »
Moim zdaniem do tego silnika powinien być gęściejszy syntetyk lub półsyntetyk.

A potem masz taki efekt (tu 1ZR po 5w40):

Poza tym nie "gęstszy" a bardziej lepki.
Po drugie wiekszość olei to minerały.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Czerwca 2020, 23:16:23 »
A potem masz taki efekt (tu 1ZR po 5w40):
Pokaż zdjęcia pierścieni tego samego silnika, gdyby jeździł na np. 0W20.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Czerwca 2020, 09:58:32 »
Widzę że nie jesteś w temacie - pierścienie w tym silniku ze względu na niewystarczający przepływ zapiekły się.

Normalnie wyciagasz tłok i pierscienie same wyskakują.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Czerwca 2020, 23:05:44 »
od max do min czyli ok. 1ltr

Sprawdziłem dokładnie i fizycznie ,od dołka w bagnecie MIN do dołka w bagnecie MAX jest 1.6L oleju 8-) , no nieźle ci łyka . W ASO mówią jak 1L wcina na 1000km to już źle , ale reagować można wcześniej . Silnik oglądany , wycieki . Nie licz na ASO że coś zobaczą i powiedzą , dopiero jak im na głowę się naleje to zobaczysz .

Może zmienić na olej 5w30?

Można , ale jakiś problem jest ,albo poważny albo błahostka . Jakie spalanie jest ,średnia . W jaki sposób wyszło ,że  tyle silnik wciąga .

W serwisie toyoty powiedział że są w tym silniku bardzo wąskie kanały i gesty nie miałby racji bytu, można by zajechać silnik. A za chwilę mowi że flotowe  auta leja gestszymi bo tam każdy cisnie. Jak tu się dogadać?

Flota to flota ,prywata to prywata innymi prawami/wartościami się kieruje .

Może warto by pomyśleć w przyszłości nad tym 5W?

Oczywiście tak ,ale nie ulegaj zabobonowi że jak łyka wodę to kiśla mniej łyknie . Za dużo łyka ,jest jakiś problem .

W poniedziałek wymieniałem olej w serwisie Toyoty i mówie co się dzieje a on że na razie jeździć, poobserwować i może w przyszłości zalać trochę gęstszy olej... ręce opadają.

To właśnie ten zabobon , który jest powielany przez 95% mechaników i na którym wychowały się masy . W innych krajach EU jest z tym podobnie , no może w DE lepiej .

Oleje dzielą się na te co są syntetyczne i na takie tylko tak opisane .

Co do zapiekania ,jaki olej tam był też ma znaczenie i warunki też . Mówienie 5W40 i zapieczone ,to mega skrót bez danych ,które dają obraz warunków . 
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Czerwca 2020, 12:31:37 »

Sprawdziłem dokładnie i fizycznie ,od dołka w bagnecie MIN do dołka w bagnecie MAX jest 1.6L oleju 8-) 

miałem na bagnecie MIN i dolałem 400-500 ml oleju i po sprawdzeniu miałem mniej wiecej w połowie więc tutaj się nie zgadzam.

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Czerwca 2020, 12:42:03 »
Jakie spalanie jest ,średnia . W jaki sposób wyszło ,że  tyle silnik wciąga

Przy mojej jeździe 6.1 - 6.2 ltr/100km. Od trzech wymian ubywało co raz więcej a na ostatniej cała miarka ubyła. Zobaczymy jak teraz, na razie przejechałem 2 tys od wymiany i jest ok. Jak zauważalnie zacznie ubywać to najpierw jadę żeby sprawdzili ciśnienie na cylindrach. Myślałem też, że może to być początkowe zużycie uszczelniaczy zaworów

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Czerwca 2020, 00:51:42 »
miałem na bagnecie MIN i dolałem 400-500 ml oleju i po sprawdzeniu miałem mniej wiecej w połowie więc tutaj się nie zgadzam.

Przyznaje się bez bicia pomyliłem się , bo sprawdzałem to w obydwu autach . W obydwu odległość między MIN a MAX jest taka sama 3.6cm ,tylko ilości oleju inne w Aurisie jest 1350ml a w drugim 1600ml . Podobieństwa są przyczyną mojej pomyłki .

Sprawdzałem fizycznie ,to znaczy auto w poziomie ,silnik zimny ,sprawdzone był stan idealny MAX , odessane strzykawką 100ml z wężykiem przez bagnetu rurkę , odessany olej wlany do butelek z oryginalną miarką . Potem ponownie dla kontroli odessany olej wlany tą samą drogą i sprawdzony poziom , po odczekaniu ze względu na napowietrzenie oleju (pęcherzyki powietrza ) . Całość robiona najdokładniej jak potrafię ,czyli apteka .

Aby się zrehabilitować i uwiarygodnić wstawię cztery fotki ,obrazujące proces .

Średnia 6.1-6.2 , jeśli to z całego baku to musisz robić trasy ,a całość w podziale mniej więcej 50/50 raczej . Jeśli ta średnia z odcinka , to też trasy ,taki wynik miałem na odcinku 2x30km ,przy kasowaniu średniej przed trasą .Ja mam średnią obecnie 8.0 i trasy znikoma ilość ,raczej ciągle miasto .

Czy czasem warunki nie uległy zmianie , to znaczy kiedyś dużo miasta a teraz więcej tras ?
Czyli pobory ty zaobserwowałeś samodzielnie na bagnecie , czy jakoś to ASO zgłaszało ?
Czy na trasie jest but i czy noga z ołowiu ,jaka prędkość w trasie ?

Jeśli przez interwał/15000km silnik wypił u Ciebie całą skalę , przyjmując moje sprawdzenie to wychodzi tak : 1350ml / 15 = 90ml . To znaczy że silnik połyka 90ml na 1000km . Więc znowu przyjmując moje sprawdzenie , po 1000km powinieneś zauważyć na bagnecie spanek poziomu oleju o 2.4mm . To by znaczyło że branie jest na tym samym poziomie .

Tragedii nie ma ,powodem tego może być , zalany inny olej (w znaczeniu składu, marki ) . To znaczy może teraz olej z większą ilością PAO jest . Ale to się kłuci z powiększaniem brania przez 3 interwały . Sam u siebie obserwowałem takie zjawisko ,mam na liczniku tylko 54000km ,czyli był TGMO 5W30 od urodzenia , potem zmieniłem na Royal Purple 5W30 . Pierwszy to HC ,drugi ma w sobie ileś procent PAO i może lepszy pakiet myjący . Na TGMO oleju nie ubywało wcale ,po zmianie przez 3500km na RP olej już ubywał w tempie prawie 60ml na 1000km , dopiero po 3500km to się zatrzymało całkowicie . Czyli olej lepszy składem ,coś tam wymywa po gorszym ,ale dopiero z czasem rozrusza lub nie ,najtrwalszy syf . Jeśli ten stan się nie kończy to oznacza konieczność zastosowania płukanki do silnika . Żaden olej nie wymyje tak jak płukanka , bo olej może mniej po sobie zostawiać jedynie i ewentualnie neutralizować w jakimś procencie zjawisko odkładania . Zanim się zdecydujemy na rozbebeszanie silnika przez mechanika , warto popłukać to tańsza opcja i jak się dla mnie okazała bezpieczna .   

Ten proces jest opisany na forum olejowym ,jako standardowe zjawisko w przypadku zmiany oleju z HC na PAO lub z mniejszej zawartości PAO na większą .

Warto by zapytać w ASO czy leją cały czas ten sam olej , czy nie zmienili dostawcy , czy dostawca coś w składzie nie zmieniał . Po za tym zostaje jeszcze potrzeba kontroli poziomu oleju ,zaraz po ASO na zimnym silniku , bo może oni leją ilości od czapy wedle miarki .

Ja bym zrobił tak , zapytał w ASO o olej , obejrzał od spodu silnik , dokładnie sprawdzał na bagnecie i to częściej niż zwykle ,raz w tygodniu wystarczy na zimnym silniku, lub jeśli 1000km na raz to po tym też . Ale zanim to wszystko , to sprawdź dokładnie czy obecnie masz MAX czy wyżej , powinno być równo MAX po to by łatwiej było zaobserwować . 

« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2020, 01:54:43 wysłana przez Rademenes »

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Czerwca 2020, 12:37:38 »
Rademenes dzięki za zainteresowanie i wyczerpujący wpis.

Czy czasem warunki nie uległy zmianie , to znaczy kiedyś dużo miasta a teraz więcej tras ?
Czyli pobory ty zaobserwowałeś samodzielnie na bagnecie , czy jakoś to ASO zgłaszało ?
Czy na trasie jest but i czy noga z ołowiu ,jaka prędkość w trasie ?

Auto od nowości jeździ po małych miastach i dużo w trasie, tak 30/70. Może tak od 100 tys robi trasy po kilkaset km dziennie, raz na jakiś czas.
Zauważyłem samodzielnie, w ASO to najlepiej by chcieli żeby się zepsuło i u nich naprawić... czasami wątpie w ich profesje :)
Max prędkość to 110-120 km/h.
W tej chwili mam przejechane 5 tys od wymiany i jest na bagnecie 2/3 oleju, czyli jak poprzednio przy wymianie co 15 tys zje prawdopodobnie cały przedział miarki MIN - MAX.
Aktualnie jestem po intensywnej trasie - 2 tys km w ciągu 3 dni. Przed wyjazdem było prawie MAX.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2020, 12:59:17 wysłana przez jeny_ms »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Czerwca 2020, 14:11:33 »
witam,
silnik 1.6 valvematic, przebieg 140 tys, olej 0w20, od poprzedniej wymiany do aktualnej zjadła miarką od max do min czyli ok. 1ltr oleju. Czy to normalne? Jazda spokojna, ostatnio miałem kilka wyjazdów że jednego dnia zrobiłem prawie 1000 km. Może zmienić na olej 5w30? Ten co leje od nowości to mega rzadki, wygląda normalnie jak woda.
0W20 jest optymalny ponieważ układ kanałów jest taki aby olej chłodził denka tłoków.  Zastosowanie gęstszego oleju pogarsza warunki chłodzenia.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Czerwca 2020, 16:32:28 »
Przy okazji wystarczy spojrzeć na miskę by wiedzieć że pomiar na bagnecie nie jest liniowy.
Najpierw znika powoli - potem szybciej. Żadne 2.4mm na 90ml nie jest prawdziwe

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Czerwca 2020, 17:11:17 »
Dodam, że nie zauważyłem spadku mocy. Wczoraj na autostradzie spróbowałem trochę szybciej jechać to nie miał większych problemów dobić do 170km/h a jeszcze było sporo zapasu.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Czerwca 2020, 17:55:28 »
Auto od nowości jeździ po małych miastach i dużo w trasie, tak 30/70. Może tak od 100 tys robi trasy po kilkaset km dziennie, raz na jakiś czas.
Zauważyłem samodzielnie, w ASO to najlepiej by chcieli żeby się zepsuło i u nich naprawić... czasami wątpie w ich profesje :)
Max prędkość to 110-120 km/h.
W tej chwili mam przejechane 5 tys od wymiany i jest na bagnecie 2/3 oleju, czyli jak poprzednio przy wymianie co 15 tys zje prawdopodobnie cały przedział miarki MIN - MAX.
Aktualnie jestem po intensywnej trasie - 2 tys km w ciągu 3 dni. Przed wyjazdem było prawie MAX.

No czyli pośrednio warunki uległy zmianie , doszły dłuższe trasy i to przez 40tyś.km czyli prawie 3 interwały , czyli tyle przez ile wciąga bardziej . Do 100 wcale potem 0.5 miarki ,a dalej całą miarkę . Dokładnie samemu ,po ASO serwisie sprawdzaj ile oleju jest na bagnecie ( auto = poziom i silnik zimny ) . Prędkość w trasie modelowo bezpieczna ,czasem zrywka rozumiem . Obserwuj spadki , najlepiej w cyklu miasto i osobno trasa . Obejrzyj koniecznie od spodu . Ja bym obstawiał większe ubytki po tych dłuższych trasach ,sprawdzaj po nich poziom .

Dziękując mi za wpis , naruszyłeś dumę hien tutejszych .

Ponieważ hieny tu się w wątek wbiły ,to doradzę ci tak . Ja profesorem nie jestem ,a dwóch niby expertów odpowiedzi tutaj bez pokrycia to marginalna porada . Napisz swój wątek w dziale silniki benzynowe tutaj https://www.oil-club.pl/index.php . A otrzymasz podpowiedzi/rady od grona potwierdzonych profesorów w dziedzinie olejowej . Co innego jak wszyscy mają potwierdzoną wiedzę tam ,a co innego jak tu dwie osoby coś bez pokrycia piszą . Tam są ze 3 wątki o tych silnikach ,ale musisz napisać swój , bo każdy przypadek jest inny . Tylko opisz jak na spowiedzi ,dokładnie co i jak się działo .

Pisz tam , a tu opisz rezultaty ,powodzenia .

I kto tu pisze "  gęstszego oleju " ,o wyższej lepkości raczej .

Olej na pewno znika grawitacyjnie w pionie ,a nie po skosie , po skosie może być widoczna granica na bagnecie .Miarka oleju jest zawsze zanurzona w oleju i może być pod skosem , ale w ubywaniu nic to nie zmienia . Producent musiał przewidzieć takie bzdurne uwagi .Moje wyliczenia są tylko moje , jak ktoś nie sprawdzał to wara i muka . Umniejszanie nie trafione , niczym słowa trzaska ,bzdura bzdura . Tylko ten co nie sprawdzał ,może napisać takie dyrdymały . Jak nie pasi ,to zrobić odwiert tam gdzie pasi i tam bagnet trzymać .
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2020, 18:11:48 wysłana przez Rademenes »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Czerwca 2020, 21:55:07 »
Dodam, że nie zauważyłem spadku mocy. Wczoraj na autostradzie spróbowałem trochę szybciej jechać to nie miał większych problemów dobić do 170km/h a jeszcze było sporo zapasu.
170 licznikowa czyli 160 rzeczywista to jeszcze dość sporo mniej od maksymalnej mocy i prędkości w tym modelu.

Skala poboru oleju którą obserwujesz to wstępne sygnały że coś się zaczyna dziać ale do spadku mocy to jeszcze daleko.

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Czerwca 2020, 18:02:55 »
Przejrzałem silnik od spodu i stwierdzam że jest suchy w każdym miejscu, nie ma najmniejszego wycieku.
Byłem u trzech fachowców.
Dwóch pierwszych od razu chciało robić generalny remont silnika i mówili że sprawdzanie kompresji nie ma sensu bo nic nie potwierdzi. W dodatku pierwszy jak usłyszał że samochód od nowości był serwisowany w Toyocie to już pewny remont bo tam zamiast oleju wymieniają tylko kartki z przebiegiem. Jak na moje to bez przesady... zawsze po wymianie było widać po kolorze że jest świeży i nie wierzę że auto przejechało od nowości na jednym oleju ponad 140 tys km :)
Trzeci mówił, że na razie to nie jest duża ilość spalania i na razie odradził rozbierać silnik. Na jego oko to pierwsze oznaki zużytych uszczelniaczy zaworów.Doradził spróbować zalać olej 5w30 i zobaczyć jaki będzie efekt i ewentualnie jak sprawa się pogorszy wymienić uszczelniacze. Miał takie przypadki że w autach w tym wieku i o podobnym przebiegu wymiana uszczelniaczy pomogła.
Dodam że auto jest z 2010 roku. Nie dymi przy gazowaniu i przyspieszaniu.

Wcześniej przy wymianie oleju, serwis Toyoty też proponował w przyszłości przejście na olej 5w30.

Osobiście nie popadałbym w paranoje i przychylałbym się do wypowiedzi fachowca nr. 3.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2020, 18:17:14 wysłana przez jeny_ms »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Czerwca 2020, 18:24:02 »
Z tego co kojarzę to masz valvematica a tam w kolektorze podciśnienie jest o wiele mniejsze, także uszczelniacze zaworowe to mała szansa że będą przepuszczac.

Z resztą na kilkanaście rozebranych 2zr nie trafił mi się ani jeden który by przepuszczał po zaworach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl