Autor Wątek: Yaris 2005r problem ze Światłami Stop  (Przeczytany 2651 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MrFiolek

• Początkujący
Yaris 2005r problem ze Światłami Stop
« dnia: 01 Czerwca 2020, 22:47:11 »
Witam wszystkich, miał ktoś może problem kiedyś w swoim Yarisie ze Światłami stop, w aucie żony zauważyłem że po wciśnięciu hamulca wszystkie światła tylnie przygasają. Yaris jest po przejściach może było coś z tyłu gdzieś robione jakiś kabel się poluzował ale ja nie mam żadnego pomysłu. Może ktoś już spotkał się z czymś takim. Wiem że napewno gasna pozycyjne nie wiem jak listwa na górze ale zamiast świecić wiadomo mocniej z tyłu przy hamowaniu wszystko gaśnie/przygasa. Proszę o pomoc.

Offline NiKnight

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: E11, P1, XH10
Odp: Yaris 2005r problem ze Światłami Stop
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Czerwca 2020, 10:59:22 »
Elektrykiem nie jestem ale tak na chłopski rozum: jeśli wszystko świeci się poprawnie gdy nie ma wciśniętego hamulca - czyli nie płynie prąd do żarówek stopu to znaczy, że problem jest w tej części instalacji. Możemy zatem założyć, że ten obwód powoduje spadek napięcia (bo wszystkie żarówki przygasają), może więc prąd ucieka do masy - czyli gdzieś jest przebicie na plusie do żarówki, w końcu rozumiem to tak, że jak hamujesz prąd idzie do żarówki (i gdzieś sobie bokiem ucieka) a jak nie hamujesz to tego prądu tam nie ma więc nie ma co uciec i inne żarówki mają prawidłowe zasilanie.

A może na samej żarówce jest problem? Wtedy spróbować wyjąć jedną żarówkę i sprawdzić czy po naciśnięciu hamulca nadal mamy ten problem, to samo powtórzyć dla drugiej.

Lub inaczej: przy wyłączonym hamulcu (brak światła) sprawdzić czy jest połączenie między "plusem" żarówki a masą. W końcu jak jest przebicie to ten plus będzie w jakiś sposób połączony z masą (ze znacznym oporem, bo gdyby nie było oporu to bezpiecznik powinien się spalić - w końcu duży prąd poszedłby przez instalacje).

Osobiście ja bym najpierw obejrzał przewody (i wtyczki) czy nie ma gdzieś przetarć, uszkodzeń itp. . No a jak boisz się grzebać w instalacji to praktycznie każdy elektryk samochodowy Ci to ogarnie ;)

Offline solaris51

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Yaris 2005r problem ze Światłami Stop
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Czerwca 2020, 16:26:04 »
Sprawdź masy w obu lampech.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl