Autor Wątek: Rav4 V System multimedialny  (Przeczytany 231946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 V System multimedialny
« Odpowiedź #135 dnia: 03 Listopada 2020, 10:09:01 »

No, a ten co podawałem, lipa?

"Ten który podawałeś nie wyróżnia się na tle Teyes czy nawet Dasaita a jest znacząco droższy. Chyba że w cenę wliczony jest montaż, to może."

Tu chyba jest i szerszy.
Mi zależy, aby wszystkie funkcje auta działały, kamery 360°, audio JBL...
Sam już nie wiem

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 03 Listopada 2020, 10:16:26 »
A przepraszam Cię. Myślałem że to Ty wysyłałeś GMS 9981 a to Lechu.

Ten z Twojego linku wygląda bardzo dobrze, mam zdjęcia jak wygląda z tyłu na alli ale tak jak pisaliśmy, na tą chwilę nie ma informacji w necie jak to się sprawuje. Z biegiem czasu pewnie się pojawią opinie, może filmy z montażem i działaniem. Oczywiście majfrendy twierdzą że wszystko działa.

Na pewno ma wysoką rozdzielczość fullHD i znacząco większy ekran bo prawie 12". Ale dużo znaków zapytania jak za taką kasę.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2020, 10:19:15 wysłana przez Skylog »

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #137 dnia: 03 Listopada 2020, 10:22:23 »
O to trochę podniosłeś mnie na duchu  :cheesy:
Pisałem do nich o więcej informacji odnośnie JBL i kamer oraz więcej zdjęć i montaż. Ale cicho
A możesz wstawić fotkę tego radia z tyłu? Bo mam tylko z przodu
Dziękuję

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 03 Listopada 2020, 10:28:58 »
Niestety zdjęcie które mi wysłali nie pomoże bo widać jakby radio było zabudowane od góry. Wygląda jakby wzięli pierwsze lepsze z półki i cyknęli mi fotkę, bo na pewno tak nie wygląda dedykowane do RAV4. Dodali tylko opis że tył radia zostanie zakryty przez oryginalną zaślepkę.

https://images92.fotosik.pl/438/48633c7e4923ee56.jpg

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #139 dnia: 03 Listopada 2020, 12:27:04 »
Niestety zdjęcie które mi wysłali nie pomoże bo widać jakby radio było zabudowane od góry. Wygląda jakby wzięli pierwsze lepsze z półki i cyknęli mi fotkę, bo na pewno tak nie wygląda dedykowane do RAV4. Dodali tylko opis że tył radia zostanie zakryty przez oryginalną zaślepkę.

https://images92.fotosik.pl/438/48633c7e4923ee56.jpg

Dziękuję za fotkę
Wcześniej mi pisali, że bobrze pasuje do mojej wersji z rocznika 2020. Ale wolałbym to widzieć. Ogólnie fajne radyjko, ale obawy sa

Offline zadamczy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #140 dnia: 04 Listopada 2020, 12:36:23 »
Hmmmm (?)

Wiem.

Każdy boi się ryzyka, że sknoci coś w komórce albo w radiu auta.
Nie ma tego ryzyka, bo w "Opcjach programisty" włączenie trzech opcji:

"Wymuś zmianę rozmiaru okien aktywności",
"Włącz dowolny rozmiar okien" i
"Wymuś tryb pulpitu" (potem koniecznie należy uruchomić telefon ponownie),

nie powoduje żadnych reperkusji w funkcjonowaniu telefonu (w każdej chwili możemy to odkliknąć i po ponownym uruchomieniu telefonu mamy tak jak wcześniej). To tylko powoduje, że jak podłączymy komórkę przez USB do systemu multimedialnego Toyoty (uruchamiając system Toyoty przez mirrorlink) to po uruchomieniu jakiejkowiek aplikacji mirorlinkowej wchodzimy do "trybu pulpitu" i pojawia się całkiem inny ekran na radiu.

Jeśli do komórki zainstalujemy aplikację TASKBAR 6.0, to zarządzamy tym trybem tak, jak chcemy. Odpalają się wszystkie aplikacje z telefonu, których ikony mamy na ekranie samochodu!!!!. Chyba wszystkie, choć wszystkich nie sprawdziłem.
Aplikacja troszkę zmienia ekran startowy w komórce (pojawia się na dole pasek z ostatnio uruchomionymi aplikacjami), ale w każdej chwili też można ją odinstalować.

Brak ryzyka. Mamy całą komórkę na ekranie samochodu. I TO ZA DARMO !!!
ten tryb pulpitu to nie jest przypadkiem tylko samsungowa opcja? Być może dlatego nikt jeszcze się tym na forum nie przejął. Plus to, że większość ludzi ma już android auto. Dodatkowo obstawiam, że jeżeli to w ogóle działa podczas jazdy to i tak będzie kłopotliwe w przypadku jakichś przerwań (przychodząca rozmowa itp.).
Co do kapryśności działania AA, to szczerze mówiąc nie zauważyłem. Minusem na ten moment jest brak dostępności alternatywnych nawigacji, ale to w przeciągu 2-3 miesięcy zacznie się najprawdopodobniej zmieniać.

Być może, że ta funkcja dotyczy tylko Samsunga. Nie sprawdzałem na innych telefonach bo ich nie mam.
Wszystko działa poprawnie, nie zauważyłem żadnych zakłóceń w odbiorze telefonów.
Podczas jazdy działa tak, jakbyśmy sobie tego życzyli.

Offline lwh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: 05 Listopada 2020, 08:33:29 »
Radio Dasaita i problemy kolegi Marek08 z grupy CHR

Witam. Cieszyłem się tym radiem dwa miesiące i do dziś je zachwalałem. Jednak w końcu przyszło zderzenie z rzeczywistością i ryzykiem związanym z zakupami na alliexpres. Po krótce opiszę co mnie spotkało. Jak być może wiecie z poprzednich moich wpisów miałem drobne problemy z tym radiem . Pierwszy raz z działaniem zestawu głośnomówiącego który został rozwiązany po kontakcie ze sprzedawcą i zaleconą przez niego aktualizacją systemu i MCU. Jednak po pewnym czasie zauważyłem że po tej aktualizacji pojawiła się na krańcu wyświetlacza u góry migająca jasna linia na pół długości ekranu, do tego sprzęt ze trzy razy się zawiesił i aby zaczął działać należało wyłączyć zapłon i ponownie go włączyć. Po tym zabiegu radio długo się uruchamiało tak jak po restarcie. Skontaktowałem się ze sprzedawcą i ten ponownie podesłał mi linki do aktualizacji systemu i MCU. Aktualizacja systemu poszła bez przeszkód , natomiast podczas aktualizacji MCU w pewnym momencie pojawił się ciemny ekran i tak już pozostało. Nagrałem filmik jak to radio teraz działa.  https://www.youtube.com/watch?v=U-pRMYT_F3o&t=18s&ab_channel=Suchar20 . Opisałem sprzedawcy jaki problem powstał po zalecanej przez niego aktualizacji , ten wysłał mi zdjęcie z dwoma punktami połączeń które mam sprawdzić  - rozłączyć i ponownie połączyć te taśmy. Ten zabieg nic nie zmienił i radio dalej działa tak jak na tym nagranym filmiku. Postanowiłem w końcu zareklamować to radio u sprzedawcy i poprosiłem o podanie sposobu naprawy gwarancyjnej w serwisie lub wymiany na nowy - na jego stronie z tym radiem pisze że jest jeden rok gwarancji - jednak ten dobry jak dotąd kontakt urwał się i sprzedawca odczytuje moje wiadomości ale nie odpisuje, po prostu mnie lekceważy. Z tego wynika że warunki gwarancji to jedna wielka ściema , a on jest zwykłym oszustem. Na alliexpres działa tylko ochrona kupującego tylko do czasu zaakceptowania przesyłki. Gdy ją zaakceptujemy sprzedawca dostanie kasę a my możemy wówczas pożegnać się z uczciwością chińczyków. Można walić głową w mur .  :wallbash:  Żeby było śmieszniej podczas rozmowy z bratem ten odradzał mi aktualizację twierdząc że "lepsze jest wrogiem dobrego" . I jak widać miał rację. Nadal twierdzę że tego typu radia to świetna alternatywa dla oryginalnego radia, ale jak widać po moim przypadku jest obarczona wielkim ryzykiem. Kończąc , mam pytanie do forumowiczów czy znacie jakiś serwis , albo osobę prywatnie zajmującą się podobnymi naprawami . Jak tak to prosiłbym o namiary. A dla chętnych na zakup tego radia mam radę aby pomyśleć i rozważyć wszystkie za i przeciw bo jak się okazuje chińczyk inaczej pojmuje słowo gwarancja.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 06 Listopada 2020, 12:37:28 »
Tu masz rację i dobrze że to przytoczyłeś. Ale uważam że chyba każdy z nas kupując u chińczyków jednak bierze pod uwagę że te sprzęty mogą nie działać a na reklamacje nie ma co liczyć.

To ryzyko które bierze się pod uwagę. Dlatego te stacje koło 2000zł i powyżej dla mnie za drogie. Bo powiedzmy że jak taka do 1000zł wysiądzie to też żal, ale tyle jestem w stanie zaryzykować.

Offline lwh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 06 Listopada 2020, 15:33:15 »
Prześledziłem cały wątek i kolega Mario08 od samego początku miał problem, przytoczyłem ten wątek tylko  ku przestrodze jak toś nie ma pojęcia niech się dwa razy zastanowi czy samemu montować czy zlecić komu kto ogarnia takie rzeczy.   

Offline Old_Marynarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: 06 Listopada 2020, 21:03:11 »
Już na forum zostało ustalone, że np w Selection bez nawi nie można podłączyć użądzenia multimedialnego.... ale ....Jest tam funkcja WiFi, ale za chiny nie moge połączyć z nią telefonu. Uruchamiam hotspota (przy włączonym bluetooth-ie i AA - nie wiem nawet czy to potrzebne do tego celu) i żadnej reakcji systemu multimedialnego....

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #145 dnia: 06 Listopada 2020, 22:07:01 »
AA nie jest potrzebne, bluetooth raczej tak :)
może masz nie włączoną widoczność telefonu dla innych urządzeń?
Jeśli masz włączoną to w telefonie:
udostępnianie internetu po wi fi
udostępnianie po blue...
w stacji wyszukaj dostępne sieci i szukasz swojej (np. android ap) klikasz parujesz hasłem i tyle.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2020, 22:12:37 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Old_Marynarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: 07 Listopada 2020, 20:08:04 »
Wszystkie te rzeczy zrobiłem (z wyjątkiem "wyszukaj dostępne sieci") i niestety nie ma żadnej reakcji systemu multimedialnego.
Hmmmm....

Offline mateuszmat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #147 dnia: 07 Listopada 2020, 23:37:11 »
Może masz tą samą sytuację co ja. Mam wifi do włączenia ale totalnie nic to nie wnosi nie mam sieci które mogę połączyć itd. Mam selection wersję a na 1 serwisie  zdziwiony mechanik pyta mnie o nawigację, a ja mówię że zamawiałem ją bez nawigacji. A on zdziwiony i mówi że miał Pan wgraną a nawigację fabrycznie, ale została usunięta.
Może ta opcja włączenia wifi została po usuniętej nawigacji, ale teraz jest bezużyteczna.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #148 dnia: 08 Listopada 2020, 00:45:42 »
Czyli wgrywając inny soft do radia można mieć inne "ficzery"... To brzmi interesująco.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #149 dnia: 08 Listopada 2020, 01:07:46 »
w sumie dziwne - systemy multimedialne nie są wyposażane w odbiorniki gps, więc po co ktoś miał tam wrzucać navi?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl