Autor Wątek: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?  (Przeczytany 111725 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
Odp: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?
« Odpowiedź #75 dnia: 31 Lipca 2022, 13:00:48 »
Inna sprawa to oszczędność na którą się niektórzy powołują.  Opony All zużywają się szybciej, też wymagają okresowej pielęgnacji, są z zasady droższe w danej marce, a wyważenia też potrzebują, tak jak  w sezonowych podczas ich zmiany.
Oszczędność tak naprawdę jest pozorna. Uważam, że akurat na oponach nie ma co oszczędzać, bo w zasadzie to jedyne punkty w naszych samochodach, które mają kontakt z jezdnią. To moje pierwsze opony all więc co do ich trwałości póki co nie wypowiem się. Jak pisałem powyżej w poprzednim samochodzie, zarówno zimówki, jak i letnie umierały ze starości, mimo, że bieżnik w dalszym ciągu w obu kompletach nadawał się do bezpiecznej jazdy. Jeśli Michelin wytrzyma chociaż 5 lat i spełni swoje podstawowe funkcje, to jakaś oszczędność wynikająca z posiadania jednego kompletu będzie. Wyważanie kół i tak zawsze robiłem co 15kkm, więc w zasadzie tu się niewiele zmieni w moim przypadku.
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #76 dnia: 31 Lipca 2022, 13:12:22 »
Nie należy zapominać, że prócz kosztów wymiany dwa razy w roku opon sezonowych, trzeba je również gdzieś przechowywać, a jeśli ktoś nie jest w stanie z różnych przyczyn dokonywać tego "u siebie", to koszty tej czynności także są niebagatelne...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 31 Lipca 2022, 13:32:48 »
Nie należy zapominać, że prócz kosztów wymiany dwa razy w roku opon sezonowych, trzeba je również gdzieś przechowywać, a jeśli ktoś nie jest w stanie z różnych przyczyn dokonywać tego "u siebie", to koszty tej czynności także są niebagatelne...
Koszty przechowywania mi odchodziły, więc szczerze mówiąc nawet nie wiem ile taka przyjemność kosztuje.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #78 dnia: 31 Lipca 2022, 13:50:29 »
powiedzcie jak spisują się poszczególne opony wielosezonowe, z których korzystaliście

Ja od minionej jesieni po raz pierwszy w życiu przeszedłem na opony całoroczne /podobno nazwa - wielosezonowe - jest błędna, bo zarówno na letnich, jak i zimowych jeździ się przez wiele sezonów, więc są one też wielosezonowe/ Continental AllSeasonContact. Jeżdżę spokojnie, bo hybrydą się nie szaleje. Opony zimę przeszły celująco /było trochę śniegu i śliskości/. Teraz w lecie, w upały również spisują się znakomicie. Podsumowując, zastosowanie opon całorocznych było dobrą decyzją. Jedyny mały minus, to to, że mam wrażenie, że obecne opony całoroczne są troszkę głośniejsze od poprzednich letnich, fabrycznych Bridgestone Ecopia EP 150. Ale teraz mam bezcenny spokój z sezonowym zamienianiem kół, magazynowaniem ich, mimo że mam własny garaż oraz kosztami zakupu felg, czujników i drugiego kompletu kół /fabryczne opony sprzedałem za 800 zł/, więc mam nowe całoroczne niemal bezkosztowo. Brać i się nie przejmować ;)
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2022, 13:52:27 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 31 Lipca 2022, 15:07:06 »
Pierwsze moje opony całoroczne kupiłem 10 lat temu to Hankooki 195/65 R15 do Toyota Auris. Przy pierwszych kroplach deszczu troszkę zrywały przyczepność, ale dawały radę. Toyota CHR 1,2 wymiana opon na  Vredestein Quatrac 215/60 R 17 strzał w dziesiątkę, moim zdaniem opony bardzo dobre, żadnych problemów lato, zima. Obecnie Toyota CHR H 1,8  Michelin CrossClimate 225/50 R 18. Chciałem kupić Vredestein Quatrac ale trafiłem na OLX nowe opony CrossClimate w cenie okazyjnej. Moim zdaniem troszeczkę gorsze od Vredestrin ale ładniejszy wygląd. W zimie robię ok 4-5 kkm. Wszystkie te opony wymieniałem przy kupnie samochodu a letnie sprzedawałem na portalu aukcyjnym. Jak do tej pory żadnych problemów, może troszkę głośniejsze chociaż nie zauważyłem, może trochę więcej pali nie mam porównania, ale spokój bezcenny.

Offline gamex

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 31 Lipca 2022, 17:47:09 »
Po prawie 40k w corolli 2.0 i na Goodyear 4Seasons G3 wiem jedno - kupię ponownie nowoczesne całoroczne. A lubię pocisnąć. W górach i w zimie też sobie radziły bardzo dobrze.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 31 Lipca 2022, 21:35:24 »
40k to już dobry argument przemawiający za tym żeby rozważyć zakup całorocznych.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #82 dnia: 01 Sierpnia 2022, 02:46:58 »
Na całorocznych oponach przejechałem w sumie ponad 200tys.km. Były to różne modele Goodyear, Kleber, Dębica. Jazda w każdych warunkach pogodowych w Polsce centralnej. Każde następne opony będą również całoroczne.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #83 dnia: 01 Sierpnia 2022, 09:24:50 »
A jestem ciekaw czy orientuje się się co dla kogo jest dobrze ? Może jeden kierownik ma próg bólu przy 100kmh a inny przy 50kmh i też napisze że jest dobrze.

A ciekawe czy dla każdego warunki z śniegiem są takie same ?

A ciekawe ...i można tak pisać i pisać.
Zwróciłem na to uwagę bo też kiedyś mocno się sugerowałem podobnym opiniami a potem tak jak w przypadku opon all okazały się odmienne niż oczekiwałem.

Mi udało się postawić na dużym ośnieżonym parkingu 2auta obok siebie ze skrajnie różnym napędami czyli Rwd z lekkim tyłem na zimie i AWD na michalinkach crossc.
Michalinki były po około 25k.km.a zimówki na Rwd po kilku latach jazdy cały rok.

Ruszaliśmy z miejsca i robiliśmy nawrotkę.

Niestety porównanie skończyło się skrajną klęska dla all porównanie wyglądało tak jakby AWD miał letnie łyse opony i napęd tylko na ośkę.

Opony w pośpiechu zostały sprzedane.

P.s.

Kierownik był doświadczony i to bardzo.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #84 dnia: 01 Sierpnia 2022, 13:25:12 »
Ale to co testowaliscie to normalna sytuacja drogowa czy jakieś rajdowe popisy?

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #85 dnia: 01 Sierpnia 2022, 14:25:54 »
Ja także wycofuję się całkowicie z opon lato-zima. U nas przy dwóch samochodach to koszt 480 złotych rocznie na wymianę opon - 120 zł za wymianę a jeszcze rok temu było 70 złotych. Za drogo, starczy wzbogacania finansowo oponiarzy. Na jesień zmiana na całoroczne Goodyear vector 4seasons Gen-2. Akurat mija 7 lat, więc czas najwyższy zmienić opony z racji ich starości, bo jeden samochód robi rocznie max 4-5 tys. km a drugi podobnie. W całorocznych trzeba robić przekładki przynajmniej raz w roku, ale jak samochód robi 4-5 tys. km rocznie to jest sens robić przekładkę co roku? Może raz na 2 lata wystarczy?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #86 dnia: 01 Sierpnia 2022, 18:08:02 »
Żadnych przekładek (cokolwiek to znaczy) nie trzeba robić co roku dla opon wielosezonowych.
Jeśli chodzi o zamianę tył na przód to nie od czasu to zależy a od przebiegu - czytaj zużycia bieżnika.
Jak na przodzie zejdzie o połowę można zamienić tył z przodem.
Można też nie przekładać i jak już będą słabe na przodzie to można kupić 2 nowe.
Jak kto woli.
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2022, 18:10:56 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #87 dnia: 01 Sierpnia 2022, 18:19:49 »
Rotację powinno się robić co 10kkm dla ośki.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #88 dnia: 01 Sierpnia 2022, 18:26:45 »
Niby zgodnie ze sztuką należy co roku robić przekładki krzyżowe dla równomiernego zużywania się bieżnika. Z racji tego, że każda opona całoroczna jest kierunkowa wiąże się to wizytą u oponiarzy i przekładaniem opon i płaceniem za to. Totalnie to odpada, bo nie po to zakładamy opony całoroczne, żeby jeździć i płacić dla oponiarzy. Za to można robić zamiany kół z przodu na tył i odwrotnie. Tutaj już można pojechać do byle jakiego mechanika który ma podnośnik, ale bawić się samemu. Tylko, że jedną stronę trzeba jednocześnie podnieść, żeby zdjąć dwa koła. Trochę zabawy będzie, ale bezkosztowo to można zrobić. Przy tak małych przebiegach 4-5 tys. km robienie tego co roku jest chyba totalnie bez sensu.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #89 dnia: 01 Sierpnia 2022, 20:04:16 »
To nie rozumiem: trzeba robić, ale ponieważ to za drogo, to nie robić?
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl