Autor Wątek: Poradnik dla detailera  (Przeczytany 49417 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin G.

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Poradnik dla detailera
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Czerwca 2021, 15:38:35 »
pomuszcie prosze - chcialem troche zainnwestowac w kosmetyki optimum (za waszą poradą powyzej); pytania mam takie:

- pojemnosci szamponu NO RINSE (240ml) i OPTI SEAL (60ml) - ja samochód myje raz na miesiac korzystając z myjki cisnieniowej na BP - chcialem miec cos na szybkie dopieszczczenie auta pod blokiem (bez wiekszej wczutki) - zakladam ze na kilka myc wystarczy (szampon mozna przeliczyc - 30ml na mycie, ale OPTI SEAL to juz sie nie da).

- widzialem równiez wasze posty, że kozystacie z FUSSO COAT 12 - czy to nie bedzie sie dublowac z OPTI SEAL? a moze zrezygnowac z SEALa? - duze znaczenie ma dla mnie łatwosc/szybkosc aplikacji aczkolwiek na pierwszym miejscu oczywiscie jakosc zabezpieczenia / delikatnosc dla lakieru

- taki zestaw NORINSE i SEAL w najmniejszych pojemnosciach plus RED Sponge to juz ok 350 PLN a ja chcialem jeszcze OPTIMUM POWER CLEAN dorzucic do plastików/wnetrza/kół ale to juz przebija 400 PLN razem - jak z czegos zrezygnowac to z czego? - chyba wszystko by trzeba jednak zamówic co?

- mam juz mikrofibry (polecane równiez powyzej) - a co sadzicie o tych fancy wiaderkach z separatorami? - powiem sczerze ze majątek to nie jest ale 50-60 zł za wiaderko po farbie to juz chyba fanaberia. czy te wiadra z pokrywkami są szczelne? - np. przygotowac sobie roztwór zamknąc i w bagazniku z tym jechac na myjke cisnieniową zeby miec gotowy do aplikacji odrazu po zjezdzie z myjki...

niestety wiekszosc czasu spedzam w Wawie - zjezdzając do domu rodzinnego max 3 razy w roku - wtedy pewnie popłyne z myciem ale tak to tylko myjki cisnieniowe i ewentualne wykanczanie zaraz po zjezdzie lub w garazu podziemnym (slabe waruny). wydaje mi sie ze ta metoda NORINSE jest poprostu stworzona dla takich sytuacji.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Czerwca 2021, 13:48:13 »
taki zestaw NORINSE i SEAL w najmniejszych pojemnosciach plus RED Sponge to juz ok 350 PLN a ja chcialem jeszcze OPTIMUM POWER CLEAN dorzucic do plastików/wnetrza/kół ale to juz przebija 400 PLN razem - jak z czegos zrezygnowac to z czego? - chyba wszystko by trzeba jednak zamówic co?
Jeśli chcesz robić jakieś oszczędności to poszukaj optimum gray sponge albo optimum blue sponge. One są trochę tańsze od big red sponge. Musisz zamówić komplet gąbka, szampon no rinse i opti-seal. To absolutne minimum. Do tego jakaś pianownica lub choćby opryskiwacz. Wiadra możesz mieć byle jakie (ale separator brudu wskazany).

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Czerwca 2021, 21:24:20 »
dużo zapłaciłeś za usługę lakierem do paznokci. :)

Offline rkarolek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Czerwca 2021, 07:12:37 »
Koledzy, zastanawiam się na zakupem pianownicy do mojego karchera, ale... mam karchera K2.87 wiem że to jeden ze słabszych modeli, dlatego zastanawiam się czy w ogóle pianownica ma sens z taką myjką.
Ktoś może używa pianownicę z myjką K2?
niby koszt nie jest astronomiczny, ale nie chciałbym potem wkurzać się że zamiast na dobre piwo to wydałem na bezużyteczny gadżet :)

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Lipca 2021, 00:13:02 »
Dziś była wybitna pogoda dla detailera. Żal było nie skorzystać. Ciągle jestem pod wrażeniem amerykańskich kosmetyków Optimum.

Offline JC

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Lipca 2021, 15:28:37 »
Koledzy, zastanawiam się na zakupem pianownicy do mojego karchera, ale... mam karchera K2.87 wiem że to jeden ze słabszych modeli, dlatego zastanawiam się czy w ogóle pianownica ma sens z taką myjką.
Ktoś może używa pianownicę z myjką K2?
niby koszt nie jest astronomiczny, ale nie chciałbym potem wkurzać się że zamiast na dobre piwo to wydałem na bezużyteczny gadżet

Mogę polecić Ci pianownicę P.A. Wcześniej korzystałem z niej do myjki B&D PW 1700 i sprawdzała się super (piana tenzi wiśniowa do ceramiki). Niestety myjka B&D się spaliła i kupiłem Karchera K7. Wymieniłem złącze w pianownicy i nie widzę większej różnicy. Teraz korzystam z piany adbl i efekt jest nawet lepszy niż z pianą tenzi.

Moim skromnym zdaniem głównym czynnikiem jest piana i pianownica - myjka w tym tercecie jest na ostatnim miejscu. 

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Lipca 2021, 15:31:06 »
Jak pianownica to tylko PA :) mega roznica do tego co proponuje Karcher.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline JC

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Lipca 2021, 15:37:14 »
Jak pianownica to tylko PA  mega roznica do tego co proponuje Karcher.
Generalnie z mojego doświadczenia Karcher zrobił się do d.... Myjka K7 po 2 miesiącach okazjonalnego użytkowania trafiła do serwisu, bo z dołu zaczęła cieknąć. Pistolet zraszający (szary - profesjonalny) rozpadł się po pół roku na dwie części. Jedyny plus Karchera jest taki, że gwarancja faktycznie działa i jest łatwy dostęp do części zamiennych.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Lipca 2021, 18:26:46 »
APLIKACJA NIEWIDZIALNEJ WYCIERACZKI

Nakładanie niewidzialnej wycieraczki należy przeprowadzać w zacienionym miejscu (a najlepiej w pomieszczeniu) w dodatniej temperaturze.

Step by step:
  • czyszczenie szyby cleanerem do szyb (w przypadku dużych zabrudzeń należy użyć pasty polerskiej do szkła)
  • przetarcie szyb alkoholem izopropylowym
  • czekanie aż wszystko wyschnie
  • jeśli występują plamy, smugi, przebarwienia to powtarzamy czynności 1-3
  • jeśli szyba jest przezroczysta nakładamy preparat niewidzialnej wycieraczki ruchami pionowymi pokrywając całą szybę
  • czekanie aż wszystko wyschnie i zrobi się biały nalot
  • polerowanie szyby i zbieranie nadmiaru preparatu niewidzialnej wycieraczki - szyba musi być idealnie przezroczysta
  • dla większej trwałości należy po 2-3 godzinach nałożyć kolejną warstwę niewidzialnej wycieraczki, powtarzając czynności 5-7

Użytkując auto z niewidzialną wycieraczką staramy się nie używać płynu do spryskiwania szyby oraz ograniczać działanie fizycznych wycieraczek, szczególnie przy wyższych prędkościach.

Niewątpliwą zaletą niewidzialnej wycieraczki jest łatwiejsze czyszczenie szyby z owadów, brudu czy osadów. Zimą niewidzialna wycieraczka zapobiega zamarzaniu szyby i ogranicza znacząco przyklejanie się śniegu i lodu do szyby.

Jeśli efekt niewidzialnej wycieraczki będzie słabł, to należy wyczyścić szybę.

Niewidzialną wycieraczkę można nakładać także na szyby boczne, tylną szybę, lusterka, klosze świateł zewnętrznych oraz podobno na wewnętrzne części szyby (co ma zapobiegać parowaniu szyb). Sam nie nakładałem jeszcze wycieraczki od wewnątrz, więc nie mam żadnego doświadczenia w tym zakresie.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Lipca 2021, 19:36:36 »
APLIKACJA NIEWIDZIALNEJ WYCIERACZKI

Nakładanie niewidzialnej wycieraczki należy przeprowadzać w zacienionym miejscu (a najlepiej w pomieszczeniu) w dodatniej temperaturze.

Step by step:
  • czyszczenie szyby cleanerem do szyb (w przypadku dużych zabrudzeń należy użyć pasty polerskiej do szkła)
  • przetarcie szyb alkoholem izopropylowym
  • czekanie aż wszystko wyschnie
  • jeśli występują plamy, smugi, przebarwienia to powtarzamy czynności 1-3
  • jeśli szyba jest przezroczysta nakładamy preparat niewidzialnej wycieraczki ruchami pionowymi pokrywając całą szybę
  • czekanie aż wszystko wyschnie i zrobi się biały nalot
  • polerowanie szyby i zbieranie nadmiaru preparatu niewidzialnej wycieraczki - szyba musi być idealnie przezroczysta
  • dla większej trwałości należy po 2-3 godzinach nałożyć kolejną warstwę niewidzialnej wycieraczki, powtarzając czynności 5-7

Użytkując auto z niewidzialną wycieraczką staramy się nie używać płynu do spryskiwania szyby oraz ograniczać działanie fizycznych wycieraczek, szczególnie przy wyższych prędkościach.

Niewątpliwą zaletą niewidzialnej wycieraczki jest łatwiejsze czyszczenie szyby z owadów, brudu czy osadów. Zimą niewidzialna wycieraczka zapobiega zamarzaniu szyby i ogranicza znacząco przyklejanie się śniegu i lodu do szyby.

Jeśli efekt niewidzialnej wycieraczki będzie słabł, to należy wyczyścić szybę.

Niewidzialną wycieraczkę można nakładać także na szyby boczne, tylną szybę, lusterka, klosze świateł zewnętrznych oraz podobno na wewnętrzne części szyby (co ma zapobiegać parowaniu szyb). Sam nie nakładałem jeszcze wycieraczki od wewnątrz, więc nie mam żadnego doświadczenia w tym zakresie.
Ja jestem mega fanem niewidzialnej wycieraczki. Tak to u mnie wyglada: https://youtu.be/t3cGJcfEnC8

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Lipca 2021, 10:00:02 »
Poszukuję małej myjki samochodowej. Urządzenie ma być trwałe, możliwie niewielkie (fajnie jakby miało kółka) i służyć jedynie do mycia kół, nadkoli oraz ewentualnie podwozia. Zasilanie tylko 230V (urządzeń 12V nie biorę pod uwagę). Super jakby pobierało wodę ze zbiornika (np. z beczki). Możecie mi polecić jakieś?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 23 Lipca 2021, 11:19:36 »
Ja mam K7 i jestem mega zadowolony. Nie zamienilbym jej na zadną inną.

Chyba ze faktycznie potrzebujesz jakas mala zeby zabierac ze soba to ok.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Sierpnia 2021, 00:15:57 »
W jaki sposób pierzecie swoje mikrofibry?
Na rynku jest od groma microfibr wash'y. Ciężko się na jakiś zdecydować. Dotychczas stosowałem ADBL Micro Wash i w sumie byłem zadowolony. Byłem zadowolony, bo nie znałem innych środków. W tym tygodniu wyprałem mikrofibry po raz pierwszy w inny sposób. Najpierw 5-minutowe moczenie w SIL (odplamiacz w żelu), potem pranie w 30-stopniach w preparacie Biały Jeleń do jedwabiu, a na końcu płukanie z dodatkiem octu. Mikrofibry wyglądają jak nowe, nie tracą koloru i wchłaniają więcej wilgoci. Szkoda kasy na microfibrowe wash'e!

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Sierpnia 2021, 07:13:25 »
Ja piorę ręcznie z mydłem w kostce Biały Jeleń. Ale żadnym detailerem nie jestem.  :-)
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Sierpnia 2021, 11:38:19 »
Proszek i pralka i jest ok.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl