Autor Wątek: Poradnik dla detailera  (Przeczytany 49421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rkarolek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Poradnik dla detailera
« Odpowiedź #60 dnia: 05 Sierpnia 2021, 11:34:48 »
Aby w przyszłości łatwiej było czyścić takie niewygodne zabrudzenia polecam profilaktycznie woskowanie auta.

Jasna sprawa, te zabrudzenie "wykryłem" właśnie przy woskowaniu... pewni jakiś "samolot" nawalił na maskę na placu w Mszczonowie..... a że samochód czarny to niestety nie zauważyłem przy odbiorze :(

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 18 Sierpnia 2021, 21:04:37 »
Dziś dorwałem czarną big black sponge i powiem Wam rewelacja! Delikatna, lekka, sprężysta, genialnie trzyma wodę i genialnie leży w dłoni! Najlepsza gąbka, jaką miałem w łapie. Jeśli nie macie gąbki do mycia auta i planujecie jej zakup to polecam czarną sponge. Nie warto kupować czerwonej ani niebieskiej. Czarna warta jest każdych pieniędzy.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #62 dnia: 25 Sierpnia 2021, 18:19:32 »
Witam Wszystkich 'Detalistow' :)
Jak zachowuje nie skora w Camry ? jakiej jest jakosci ? macie moje z nie problemy / przeciera sie ?

co uzywacie (jezeli) do zabezpieczen ?

duzo pytan ale dlatego ze mialem problem z poprzednimi samochodami i tak zwanymi skorzanymi tapicerkami :(

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Sierpnia 2021, 09:53:26 »
Witam Wszystkich 'Detalistow' :)
Jak zachowuje nie skora w Camry ? jakiej jest jakosci ? macie moje z nie problemy / przeciera sie ?

duzo pytan ale dlatego ze mialem problem z poprzednimi samochodami i tak zwanymi skorzanymi tapicerkami :(
To będzie można ocenić po latach, czyli słońce+mróz+pot+piasek itp. Być może ta skóra-PET nie budzi szczególnego zaufania, ale póki co na tylne siedzisko upadł mi krawędzią uchwytu dość ciężki boczek tylnego oparcia (ten montowany na nadkolu) i nie zostawił żadnego śladu. Jeśli chodzi o prawdziwą grubą skórę (jak w domowych meblach), to nie będzie jej nawet w samochodzie za 300tys. Tak że w Toyocie nie ma co narzekać.
Jeśli chodzi o powłoki zabezpieczającę, to proponuję kupić odpowiedni wosk w sklepie meblowym. Taki preparat ograniczy wpływ środowiska również w eko-skórze, a przy tym unikniesz problemu pseudo-wosków chińszczyzny i przepłacania za detailingowy charakter produktu.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2021, 10:38:52 wysłana przez surrender »

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 27 Sierpnia 2021, 23:29:09 »

Wprawdzie nie ma skórzanych foteli, a jedynie skórzane pokrowce.
Czyszczenie pokrowców przeprowadzam przy pomocy Optimum Power Clean (rozcieńczony 1:3 z wodą) i szczotki Colourlocka. Na forum detailingowym zostałem zbesztany, że stężenie mam za duże (zalecano mi 1:5). Po całkowitym wyschnięciu (najlepiej następnego dnia po czyszczeniu) pokrowce nacieram preparatem Colourlock Leder Versiegelung. Przy okazji nacieram też kierownicę i wszystkie skóropodobne elementy, jakie znajduję we wnętrzu.

Po czyszczeniu konserwacji wszystko wygląda mniej więcej tak, jak na zdjęciu:

Po około roku nie zauważyłem żadnych zmian w wyglądzie i funkcjonalności pokrowców.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #65 dnia: 28 Sierpnia 2021, 12:07:14 »
naprawdę wyglada to ładnie jak na rok użytkowania   :-)

dzieki panowie za odpowiedzi "surrender", "Jacky"   :grin:

ja niestety nie mam najlepszych doświadczeń ze "skórzaną" tapicerka  :|

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Sierpnia 2021, 12:19:45 »
Wracając jeszcze do zabezpieczania skóry, to dziś znajomy polecił mi Chemical Guys Leather Serum. Preparat tworzy powłokę ochronną na skórze. Nakłada się go zwykła mikrofibrą, czeka się 15-20 minut i potem poleruje się go także mikrofibrą. Podobno można nim pociągnąć po szwach i nici nie zmieniają swej barwy. W przypadku Camry, gdzie tych szwów na fotelach trochę jest, to byłoby duże ułatwienie w konserwacji skóry. Sam nie stosowałem jeszcze tego środka.

Offline RaphauG

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 30 Sierpnia 2021, 14:46:53 »
Ja od zawsze do wszelkiego rodzaju pielęgnacji czy impregnacji używam produktów Nikwax. W przypadku Camry (jasne wnętrze) wybrałem do mycia Nikwax Leather Cleaner, a do impregnacji Nikwax Leather Restorer.
Auto ma półtora roku i ponad 80kkm a wnętrze jak nowe.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 04 Września 2021, 22:25:38 »
Dziś była super pogoda dla detailera. Żal tego nie wykorzystać. Zająłem się czyszczeniem wnętrza. Nawet nie przypuszczałem, że to zajmie tyle czasu. Najgorsze są te wszystkie profile, które trzeba pędzelkować. Te różne kratki nawiewów, osłony głośników, przyciski etc zajmują masę czasu. Dla ułatwienia wszystko jak leci myłem Optimum Power Clean (rozcieńczony 1:3 z wodą).

Fotele zaprawiłem Colourlock Leder Versiegelung i wyglądają tak:

Elementy z tworzywa sztucznego potraktowałem Optimum Opti-Bond Tire Gel. Wszystko powróciło do swej naturalnej barwy.

Na wszystkie piano blacki naniosłem Optimum Opti-Seal.

Na koniec wszystkie wykładziny przetarłem Excede Encapsulator Cleaner.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #69 dnia: 14 Września 2021, 09:59:06 »
Postanowiłem zalozyc ceramike. Efekt przerósł wszelkie moje oczekiwania. Samochód wyglada lepiej niz gdy wyjechal z salonu. Dodatkowo powloka hydrofobowa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 14 Września 2021, 19:27:47 »
Jaka to ceramika?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Poradnik dla detailera
« Odpowiedź #71 dnia: 14 Września 2021, 20:20:25 »
Jaka to ceramika?
Gtechnic serum light 5 letnia. Dosatkowo powloka hydrofobowa exo v4.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 15 Września 2021, 23:25:01 »
Przygotowałeś Panel Wipe-m czy IPĄ? Nakładałeś jedną czy dwie warstwy serum? Przy nakładaniu serum widać było przyciemnienie? Lakier pił równomiernie? Po jakim czasie nakładałeś exo? Jedna warstwa exo czy dwie?
Exo użyłeś w wersji ultra?
Powłokę wybrałeś ze względu na zabezpieczenie czy hydrofobowość?
Felgi też zabezpieczałeś?
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2021, 23:51:57 wysłana przez Jacky »

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 27 Września 2021, 22:40:02 »
Klopelkowanie po około 3 tygodniach po myciu polimerami:

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 31 Października 2021, 17:51:50 »
Wczoraj wykorzystałem pogodę i nałożyłem na całe nadwozie Optimum Hyper seal. Bardzo dobrze leży na plastikach (grill i dolna cześć tylnego zderzaka wyglądają jak nowe). Zobaczymy jak długo się utrzyma.

« Ostatnia zmiana: 31 Października 2021, 17:53:53 wysłana przez Jacky »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl