Autor Wątek: Poradnik dla detailera  (Przeczytany 49381 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
Odp: Poradnik dla detailera
« Odpowiedź #90 dnia: 10 Sierpnia 2022, 11:41:39 »
Optimum Hyper seal

Widać pochłonęło Ci to :). Rozumiem, że ten hyper seal zastępuje wosk to dość znacznie powinno skracać czas mycia. Bo stosowanie ich sealantu + wosku na wierzch trochę zajmuje. Rozumiem, że wtedy standarowy sealant nie jest zalecany?

Z innej tematyki czy znalazłeś jakiś dobry środek żeby zabezpieczyć lampy przednie - powłokę?
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpnia 2022, 11:56:16 wysłana przez aks »

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 10 Sierpnia 2022, 15:11:36 »
Ich standardowy sealent czyli Opti-Seal zalecany jest zawsze na wszystko (na wosk, na ceramikę, na jałową karoserię, na Hyper seala). On osusza, zabezpiecza i utrwala działanie wosku, ceramiki czy Hyper seala. Każde mycie kończę Opti-Sealem. Trudno to tak uwierzyć, ale każde mycie jest łatwiejsze i auto po każdym lepiej wygląda.
Wracając jeszcze do Hyper seala, to zauważyłem jedną ciekawą rzecz, że mniej owadów przykleja się do auta po jego aplikacji.
Co do lamp, to prawdę mówiąc nigdy nie używałem żadnych specjalistycznych środków zabezpieczających i nie znam efektów ich działania. Jednakże Hyper seal możesz śmiało użyć jako zabezpieczenie na lampy. Nie jest może specjalistycznym środkiem zabezpieczającym do lamp, ale intuicyjnie czuję, że jest lepszym środkiem niż wiele tych specjalistycznych. Piszę to na podstawie swoich doświadczeń z niewidzialną wycieraczką. Mam położoną niewidzialną wycieraczkę (kładłem 16.05.2022 - opis kilka postów wstecz). Nałożyłem teraz na szybę Hyper seala i jest jeszcze lepiej niż było. Hyper seal wzmocnił (choć może lepszym słowem byłoby spotęgował) działanie Soft99 Ultra Glaco. Na tej podstawie sądzę, że podobnie sprawa będzie się miała ze światłami.

PS.
Widać pochłonęło Ci to  :-).
Faktycznie zauważyłem, że detailing auta przerodził się w moje hobby.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 10 Sierpnia 2022, 15:50:38 »
Ich standardowy sealent czyli Opti-Seal zalecany jest zawsze na wszystko (na wosk, na ceramikę, na jałową karoserię, na Hyper seala). On osusza, zabezpiecza i utrwala działanie wosku, ceramiki czy Hyper seala. Każde mycie kończę Opti-Sealem. Trudno to tak uwierzyć, ale każde mycie jest łatwiejsze i auto po każdym lepiej wygląda.
Wracając jeszcze do Hyper seala, to zauważyłem jedną ciekawą rzecz, że mniej owadów przykleja się do auta po jego aplikacji.
Co do lamp, to prawdę mówiąc nigdy nie używałem żadnych specjalistycznych środków zabezpieczających i nie znam efektów ich działania. Jednakże Hyper seal możesz śmiało użyć jako zabezpieczenie na lampy. Nie jest może specjalistycznym środkiem zabezpieczającym do lamp, ale intuicyjnie czuję, że jest lepszym środkiem niż wiele tych specjalistycznych. Piszę to na podstawie swoich doświadczeń z niewidzialną wycieraczką. Mam położoną niewidzialną wycieraczkę (kładłem 16.05.2022 - opis kilka postów wstecz). Nałożyłem teraz na szybę Hyper seala i jest jeszcze lepiej niż było. Hyper seal wzmocnił (choć może lepszym słowem byłoby spotęgował) działanie Soft99 Ultra Glaco. Na tej podstawie sądzę, że podobnie sprawa będzie się miała ze światłami.

PS.
Widać pochłonęło Ci to  :-).
Faktycznie zauważyłem, że detailing auta przerodził się w moje hobby.

z tego co wiem jak zastosujesz hyper-seal to nie ma potrzeby stosowania opti-seal. Pewnie skuszę się na ten hyper seal bo po wczorajszym myciu norinse + opti seal i woskowaniu FUSSO stwierdzam, że za długo to trwa.

Bardzo zdzierają u nas za ten hyper-seal:
https://www.optimum-shop.be/Hyper-Seal

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #93 dnia: 10 Sierpnia 2022, 16:23:51 »
No za taką kasę to musi działać hiper dobrze

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 10 Sierpnia 2022, 16:44:12 »
No za taką kasę to musi działać hiper dobrze

zawsze się zastanawiam ile w tym psychologii, a ile skuteczności. Najgorsze, że nie ma żadnych testów tego typu środków, wszystko praktycznie sponsorowane.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpnia 2022, 17:22:27 wysłana przez aks »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #95 dnia: 10 Sierpnia 2022, 18:17:03 »
 :grin: Od samego patrzenia złazi nawet lakier, więc co tu marzyć o utrzymaniu się wosku...

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #96 dnia: 10 Sierpnia 2022, 18:35:22 »
Ja używam fusso i też mam ładny samochód

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 10 Sierpnia 2022, 18:47:53 »
Ja używam fusso i też mam ładny samochód

też używam Fusso, ale wymaga dużo pracy. Jakikolwiek sealant, zastępujący wosk nanoszony przy wycieraniu auta skraca czas całego procesu. Myślę, że spokojnie w 30 minut można się wyrobić. Przy tradycyjnym wosku jeszcze może glinkowanie?

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #98 dnia: 10 Sierpnia 2022, 19:44:42 »
Glinki jeszcze nie używałem, może przed zimą jak znajdę więcej czasuA woskuje co pół roku ,a po myciu co jakiś czas używam tego wosku w spraju też fusso

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 11 Sierpnia 2022, 14:33:27 »
z tego co wiem jak zastosujesz hyper-seal to nie ma potrzeby stosowania opti-seal.
Niby nie ma, ale Opti-Seal utrwala Hyper seala i wzmacnia jego działanie.

Bardzo zdzierają u nas za ten hyper-seal:
https://www.optimum-shop.be/Hyper-Seal
Hyper seal faktycznie jest drogi, ale bardzo wydajny. Ja na całe auto zużyłem może z 30-40 psików. Szkoda, że najmniejsze opakowanie to prawie pół litra preparatu, a nie 50 czy 100 ml.

... i woskowaniu FUSSO stwierdzam, że za długo to trwa.
Zauważyłem, że świat detailingu odchodzi od wosków stałych. One nadal są w sprzedaży, bo istnieje na nie popyt. Ich nakładanie trwa długo i jest to proces pracochłonny. Tymczasem woski płynne aplikują się lekko i łatwo. Taki np. CAR WAX SPRAY nakładasz w 5 minut na całe auto i to bez żadnego wysiłku, a kolejne 5 minut poświęcasz na docieranie.

zawsze się zastanawiam ile w tym psychologii, a ile skuteczności.
Pewnie 50 na 50%.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2022, 14:40:25 wysłana przez Jacky »

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 12 Sierpnia 2022, 10:23:18 »
Już niedługo do produkcji trafią regenerujące się powłoki.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #101 dnia: 12 Sierpnia 2022, 22:58:06 »
Glinki jeszcze nie używałem, może przed zimą jak znajdę więcej czasuA woskuje co pół roku ,a po myciu co jakiś czas używam tego wosku w spraju też fusso
A mi glinka przywróciła sens dbania o auto we własnym zakresie.
Usunęła zanieczyszczenia lotną farbą okrętową, a nic jej usunąć nie chciało( bez polerowania).
Użyłem soft 99 niebieska.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #102 dnia: 13 Sierpnia 2022, 10:35:23 »
Ja mam raczej czysty lakier. Glinki użył bym żeby wygładzić lakier przed położeniem nowego wosku

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #103 dnia: 13 Sierpnia 2022, 10:53:30 »
Ja mam raczej czysty lakier. Glinki użył bym żeby wygładzić lakier przed położeniem nowego wosku

jak użyjesz raz to przekonasz się jak bardzo nie jest czysty ;). Zawsze jestem zdziwiony skalą tego co zostaje na glince.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 13 Sierpnia 2022, 14:35:23 »
A do poślizgu używacie jakiegoś płynu dedykowanego czy wody z płynem do naczyń?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl