Autor Wątek: E12 Dziwny klekot gdy obroty spadają  (Przeczytany 957 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline VVREDNY//Gr00st3r

• Prawie Toyot
E12 Dziwny klekot gdy obroty spadają
« dnia: 12 Sierpnia 2020, 08:02:11 »
Witam,
Posiadam Corolle E12 1.4 benzyna kombi. Wczoraj pokonując łuk usłyszałem z prawej strony dziwny dźwięk, jakby coś strzeliło, i dosłownie sekundę później klekot gdy odpuściłem gaz i obroty zaczynały spadać. Zatrzymałem się by ocenić czy coś się nie urwało. Żadnych wycieków ani zwisających elementów pod silnikiem. Ruszyłem dalej w drogę i w momencie gdy rozpędziłem się do 80 na 5 biegu odpuściłem gaz dźwięk się pojawiał. Jest to "klekotanie" wprost proporcjonalne do obrotów. Gdy dodaje gazu dźwięk znika. Sytuacja ta ma miejsce w momencie kiedy silnik jest dość mocno rozgrzany. Na zimnym silniku nie słychać tego dźwięku. Samochód nie stracił ani mocy ani żadna kontrolka się nie świeci. Oleju nie bierze, wszystkie inne płyny w normie. Auto ma 160 tyś przebiegu i olej wymieniany na czas. Czy ktoś miał podobny problem ?

Offline lucas-pl

• Toyot Leżący
  • *
Odp: E12 Dziwny klekot gdy obroty spadają
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpnia 2020, 21:05:53 »
Dałbyś radę wrzucić jakieś nagranie jaki to dźwięk? Ja obstawiałbym kolektor dolotowy - w tych modelach urywała się jakaś klapka w środku i wtedy silnik zaczynał brzmieć jak rajdówka;)
W każdym razie, o ile to faktycznie to, poza hałasem nie powinno być innych problemów i da się z tym normalnie jeździć.

Offline VVREDNY//Gr00st3r

• Prawie Toyot
Odp: E12 Dziwny klekot gdy obroty spadają
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpnia 2020, 21:09:02 »
Problem polega na tym że dziś odpaliłem samochód pojeździłem trochę i w ogóle tego dźwięku nie słyszałem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl