Autor Wątek: Alphard 1 gen. Problem z audio.  (Przeczytany 5937 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TomaszDolyniuk

• Prawie Toyot
Alphard 1 gen. Problem z audio.
« dnia: 12 Sierpnia 2020, 14:10:05 »
Witam w pierwszym poście.
Kupiłem Alpharda w którym ktoś zmienił oryginalne radio na radio z wyświetlaczem dotykowym. Wywalony został też wzmacniacz. Został oryginalny dvd player w schowku. Teraz mój problem. Nie dziala sterowanie z kierownicy radiem, oraz dodatkowy wyświetlacz w suficie. Hakim modelem Toyoty sie sugerować przy szukaniu rozwiązania problemu ? Bardzo malo info jest o tym samochodzie. Dziękuję za jakie kolwiek sugestie.
Toyota Mr2
Alphard 4x4 Hybr.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Alphard 1 gen. Problem z audio.
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpnia 2020, 15:27:07 »
Najlepiej Alphardem. Uroki wynalazków - szukaj schematów u naszych wschodnich sąsiadów - tam tego trochę jeździ.

Ewentualnie po VINie szukaj numeru radia, wzmacniacza i na tej bazie próbuj znaleźć w czym to jeszcze siedziało (jeśli w ogóle). Może jakaś Previa, bo temu najbliżej konstrukcyjnie (lecz nie kabelkowo).
3VZ.pl

Offline magiczka

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Alphard 1 gen. Problem z audio.
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Września 2025, 13:51:37 »
Hej, wiem, że post ma swoje lata, ale na niego natrafiłam i może akurat komuś się przyda ten komentarz.
W Alphardzie sprawa jest dość specyficzna, bo tam cała elektronika – radio, wzmacniacz, sterowanie z kierownicy i dodatkowe ekrany – są spięte w jedną magistralę. Jeśli ktoś wyciął oryginalne radio i wzmacniacz, to automatycznie padło sterowanie z kierownicy i sufitowy ekran, bo one komunikują się po fabrycznym systemie. Najczęściej przy montażu niefabrycznego radia stosuje się interfejsy CAN-bus, które tłumaczą sygnały ze sterowania kierownicy na coś zrozumiałego dla nowego radia – bez tego nie zadziała.
Jeśli chodzi o wyświetlacz w suficie i DVD w schowku – one też zwykle wymagają oryginalnego wzmacniacza, więc bez powrotu do OEM albo kombinowania z emulatorami może być ciężko je uruchomić. Najbliżej Alphard pod kątem instalacji audio/elektroniki jest Toyota Estima albo niektóre JDM-owe wersje Previi, więc tam możesz szukać punktu odniesienia.
Może być tak, że najprościej będzie zdecydować się na nowe radio + niezależny monitor, niż próbować reanimować fabryczne multimedia.
___________________________________________________________________________________________________
Gdzie nie ma standardu, tam nie ma Kaizen
Parawan nawannowy na wymiar z Krakowa

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl