Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794747 razy)

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2340 dnia: 12 Lutego 2023, 18:04:03 »
Na tej grafice bateria nie jest naładowana aczkolwiek też to u siebie zaobserwowałem - zwłaszcza zimą, ze jak silnik juz odpali to kręci się aż osiągnie temperaturę. Gdy jest zimno to może to trwać na tyle długo że bateria sie juz naładuje. Zauwżyłem też że zaraz po ruszeniu w zimie, jadąc po osiedlu jadę na 100% na elektrykach a silnik spalinowy pracuje jednostajnie rozgrzewając się i ładując baterię.

Dla układu hybrydowego info o zgaszeniu silnika spalinowego pojawia się w momencie osiągnięcia trzech belek na grafice baterii, no chyba że spalinowy jest zimny i grzejemy wnętrze pojazdu to co innego, lub są inne warunki do spełnienia danej sytuacji.
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2023, 18:05:53 wysłana przez Bartek79 »

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #2341 dnia: 13 Lutego 2023, 08:57:34 »
I kolejna ciekawa obserwacja i pytanie czy też to zauważyliście?

Obserwowałem symulację przepływu energii na ekranie przy zegarach i na tablecie. Ta symulacja przy zegarach wskazywała, że samochód napędzany jest spalinowo (tylko czerwony wykres) a ta na tablecie wskazywała, że pojazd napędzany jest spalinowo i elektrycznie (wykres czerwony i żółty przepływu energii).
Która aplikacja wskazuje prawidłowo?
A na temat zjawiska z cytatu, ktoś może powiedzieć coś?
Mi bardzo często pokazuje, że jedzie na samym prądzie, a słyszę pracujący silnik :).
Czasem jak stoję na światłach to też wyraźnie słyszę pracujący silnik spalinowy, wg. wyświetleń nie pracuje.
Też to zauważyłem, gdy zacząłem się przyglądać bardziej tej symulacji, którą z resztą, zachwalał mi pracownik na jeździe próbnej, jak to wszystko mamy jak na dłoni jasno i czytelnie.
Słabe to jest jak na Toyote. 
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2342 dnia: 13 Lutego 2023, 09:13:59 »
I kolejna ciekawa obserwacja i pytanie czy też to zauważyliście?

Obserwowałem symulację przepływu energii na ekranie przy zegarach i na tablecie. Ta symulacja przy zegarach wskazywała, że samochód napędzany jest spalinowo (tylko czerwony wykres) a ta na tablecie wskazywała, że pojazd napędzany jest spalinowo i elektrycznie (wykres czerwony i żółty przepływu energii).
Która aplikacja wskazuje prawidłowo?
A na temat zjawiska z cytatu, ktoś może powiedzieć coś?
Mi bardzo często pokazuje, że jedzie na samym prądzie, a słyszę pracujący silnik :).
Czasem jak stoję na światłach to też wyraźnie słyszę pracujący silnik spalinowy, wg. wyświetleń nie pracuje.
Też to zauważyłem, gdy zacząłem się przyglądać bardziej tej symulacji, którą z resztą, zachwalał mi pracownik na jeździe próbnej, jak to wszystko mamy jak na dłoni jasno i czytelnie.
Słabe to jest jak na Toyote. 

Tez zauważyłem kilka razy (w okresie zimowym) ze system usilnie próbuje naładować baterie do pełna, czy to silnikiem lądując czy jak odzysk, ale wtedy nie chce z baterii pobierać energii dopóki nie osiągnie max :). na pewno nie bylo to wynikiem ogrzewania kabiny gdyz z ciekawosci nawet wylaczylem nawiew :)

Offline Yoshi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plug in
« Odpowiedź #2343 dnia: 13 Lutego 2023, 10:55:56 »
Jestem użytkownikiem rav4 plug in - możliwe, że tu jest trochę inne rozwiązanie, ale wydaje mi się, że włączenie silnika jest spowodowane tylko przygotowaniem go do pracy - rozgrzaniem. Jak jest zimno i jadąc na prądzie zasięg spadnie poniżej 8 km, to silnik się uruchamia, ale pracuje bardzo cicho - jest ledwo słyszalny na postoju, a w trakcie jazy w ogóle. Przyśpieszając nie zmienia swoich obrotów - pracuje na jak najmniejszym obciążeniu i na wyświetlaczu nie ma informacji, że doładowuje baterię (samochód cały czas jedzie na prądzie). Jak się trochę rozgrzeje, to zaczyna doładowywać - widać na wyświetlaczu i słychać wg mnie wyraźnie. W dalszej kolejności zwiększa swoje obroty podczas przyśpieszania - pracuje jak normalna hybryda. Jak jest ciepło, to jedzie aż do wyczerpania prądu potem włącza silnik spalinowy i działa normalnie jak hybryda.

Offline Yoshi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plug in
« Odpowiedź #2344 dnia: 13 Lutego 2023, 11:25:42 »
Wczoraj miałem jazdę hybrydowa corolla cross strasznie wyje przy wciśnięciu gazu w podłogę mam pytanie czy rav4  hybryda tez tak wyje przy wciśnięciu pedału w podłogę, proszę o jakieś sprawdzone info

Nie przesadzajmy z tym wyciem.
Przejedź się jakimkolwiek innym autem podobnej klasy z innym automatem, np. DSG i wcisnij gaz w podłogę - też będzie wyć.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2345 dnia: 13 Lutego 2023, 11:32:29 »
To jest specyficzny efekt "ślizgającego się sprzęgła" gdzie obroty non stop na maksa gdy auto przyspiesza. Tylko w skrzyniach bezstopniowych tego doświadczymy i nie chodzi o hałas silnika adekwatny do prędkości przyspieszania w innych rodzajach skrzyń.
Większość szybko uczy się z tym żyć, inni nawet kijem nie dotkną takiego napędu.
Ja go lubię.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2346 dnia: 13 Lutego 2023, 12:59:08 »
Kiedyś dostałem z wypozyczalni (USA)  Subaru Imprezę. Ameryka czyli oczywiście automat. Jadę nim i w ogóle nie czuję po obrotach jakiś zmian biegów czy cuś. Przyłączyłem skrzynię na "S" machluję łopatkami, niby coś zmienia ale dalej jakoś tak gumowo. W końcu w hotelu doczytałem, że tam CVT siedziało :)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline troublemaker

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 MY23
« Odpowiedź #2347 dnia: 13 Lutego 2023, 17:11:23 »
Wczoraj miałem jazdę hybrydowa corolla cross strasznie wyje przy wciśnięciu gazu w podłogę mam pytanie czy rav4  hybryda tez tak wyje przy wciśnięciu pedału w podłogę, proszę o jakieś sprawdzone info

Przejedź się jakimkolwiek innym autem podobnej klasy z innym automatem, np. DSG i wcisnij gaz w podłogę - też będzie wyć.
Właśnie odebrałem moją MY23 i przy mocnym hamowaniu usłyszałem takie głośne wycie/dźwięk jakby metal tarł po tarczy. Przy normalnym hamowaniu cichutko.
Rozumiem, że przy naszych Ravkach hybrydowych jest to normalne?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2348 dnia: 13 Lutego 2023, 17:29:45 »

Właśnie odebrałem moją MY23 i przy mocnym hamowaniu usłyszałem takie głośne wycie/dźwięk jakby metal tarł po tarczy. Przy normalnym hamowaniu cichutko.
Normalne jak chwilę postoi i jak bardzo delikatnie jeździsz. Tarcze nieużywane rdzewieją dlatego nie należy przesadzać z tą łagodnością przy hamowaniu. Niech są używane, wtedy będą gładkie, lśniące i ciche :)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #2349 dnia: 14 Lutego 2023, 08:01:13 »
Co do pracy układu to bardzo polecam apke HybridAssistant która pokazuje dokładnie i wszystko co się dzieje z silnikami i energią. Jeśli chodzi o Yarisa 3 i trochę Corollę to silnik po uruchomieniu w celu pewnie jego wstępnego nagrzania do pracy itp utrzymuje stałe obciążenie najpierw mniejsze później (w Yarisie) większe np. 4kW i nadmiar energii idzie do akumulatora a jak brakuje mocy to dopycha się prądem utrzymując silnik w tym samym stałym obciążeniu. Jak się wciśnie dechę to oczywiście silnik wskakuje wyżej ale broni się przed tym jak się tylko da. Dalej już chodzi "normalnie" i w Yarisce chodzi na np. minimum 7kW co jest dużą wartością, masa energii idzie w akumulator który szybko się zapełnia i silnik wtedy wskakuje z obciążonego 1200 rpm na nieobciążone 1500rpm produkując dokładnie 0kW a napędzając się nadmiarem energii w akumulatorze.
I tu wkracza corolla; ona na dogrzewaniu chodzi na 2kW co ostatnio zaobserwowałem przez co nie ma tylu tych zmian pracy silnika bo przy takim słabym ładowaniu nie zdąży tak szybko zapchać akumulatora, nie czuć też przejścia z "wstępnego" nagrzewania do "normalnego" nagrzewania czyli poniżej 40C.

Co do wycia Crossa i RAVki; miałem kiedyś jazdę testową RAVki AWD ale nie miałem jeszcze czytnika OBD2 zdolnego dogadać się z RAVką więc tu się nie wypowiem ale pamiętam że bardzo miło zaskoczyła mnie "elektryczność" ravki, jadąc żwawo przez miasto ona bardzo mocno odpychała się prądem, można było przez moment przekroczyć połowę wskaźnika eko i tak dopiero po sekundzie włączał się silnik spalinowy. Auto było przez to bardzo dynamiczne i ciche bo to bardzo ograniczało niepotrzebne uruchomienia silnika spalinowego.
Teraz Cross; bodajże w grudniu wziąłem na jazdę testową Crossa 2.0 z hybrydą 5 generacji więc znowu HybridAssistant nie działał ale tak "na oko" to... ja się zawiodłem. Jest to dalej "wyjąca" corolla 1.8 4 generacji tylko siłą rzeczy znacznie szybsza. Trochę żwawsze poruszanie się po mieście zawsze powodowało zwiększone obroty silnika, przekroczenie połowy eko też zawsze uruchamiało silnik spalinowy. Nie wiem, ja się zawiodłem. Ravkę znaacznie lepiej zapamiętałem porównując ją do Corolli 1.8 niż tego nowego crossa. Długo nie jechałem ravką, planuję kiedyś znowu wziąć i zweryfikować moje wrażenia no i przede wszystkim; tym razem z Hybrid Assistantem ;p

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #2350 dnia: 14 Lutego 2023, 08:06:12 »
Na początku klocki muszą się ułożyć z tarczami. Instrukcja obsługi mówi, że przy docieraniu nie hamować gwałtownie (przez pierwsze 300km).

Offline pio76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2351 dnia: 14 Lutego 2023, 17:24:05 »
Czy do wymiany żarówek na led w panelu czołowym trzeba wyjąć cały panel czy tylko okienka gdzie świecą żarówki...? Może ktoś naprowadzi gdzie znaleźć jak powymieniać te wszystkie żarówki oświetlenia kabinowego żeby nie połamać plastików...

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #2352 dnia: 14 Lutego 2023, 18:28:46 »
Czy do wymiany żarówek na led w panelu czołowym trzeba wyjąć cały panel czy tylko okienka gdzie świecą żarówki...? Może ktoś naprowadzi gdzie znaleźć jak powymieniać te wszystkie żarówki oświetlenia kabinowego żeby nie połamać plastików...
Panie, to auto ma już prawie 5 lat, na YouTube jest od zawalenia filmów z wymiany każdej możliwej żarówki w tym samochodzie.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #2353 dnia: 14 Lutego 2023, 19:15:32 »
Macie jakiś patent na czyszczenie kamery cofania? Raczej bez montażu spryskiwacza - przynajmniej nie już teraz.
Jakiś płyn do czyszczenia szyb z pompką?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2354 dnia: 14 Lutego 2023, 19:29:55 »
Macie jakiś patent na czyszczenie kamery cofania? Raczej bez montażu spryskiwacza - przynajmniej nie już teraz.
Jakiś płyn do czyszczenia szyb z pompką?

Mi się zdarzyło że 2-3 raz przetrzeć palcem przy chlapie na dworze. Na co dzień nie robię nic i działa

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl