Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 795845 razy)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3570 dnia: 18 Października 2024, 23:23:36 »
Głównym problemem był hałas, dłuższa jazda na wakacje była męcząca, jakość plastików we wnętrzu też taka sobie. Fotele też takie sobie, jeśli chodzi o wygodę jazdy. Z plusów RAV4 to bezdyskusyjnie napęd i ekonomia jazdy oraz płynność ruchu. Ja w RAV4 miałem nagłośnienie seryjne…i szczerze w Fabii z 2002 grały lepiej. W RAV4 głośniki wymieniłem. Ja ją kupowałem w 2020, wtedy RAV4 były w trakcyjnych cenach. Natomiast dziś nie dał by za to auto 200 -215k PLN, kupił bym Q5 lub ponownie XC60.
Moja RAV4 sprzedawałem 2-mc, musiałem zachodzić z ceny, bo rynek strasznie weryfikuje ceny RAV4 obecnie.
Abstrahując od mojego wywodu, Gratuluję zakupu. RAV4 to bardzo ekonomiczny pojazd idealny do miasta.

Co do Q5 to Q5 SportBack jest moim faworytem
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2024, 23:25:53 wysłana przez Skonek1976 »

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3571 dnia: 18 Października 2024, 23:49:27 »
Jak ja zamawiałem RAV4, mało wyło jeszcze filmów na YT, po jeździe próbnej byłem na tak i zamówiłem. A potem wyszło:
Brak oświetlenia schowka po stronie pasażera
Maska silnika podpisana na „patyk”
Plastikowy rysujący się bagażnik
Trzeba najpierw zamknąć bagażnik potem całe auto = brak możliwości zamknięcia auta z klapy bagażnika
Brak uchwytu w rolecie bagażnika….
Stąd wynika moje rozczarowanie. Płacąc ponad 200k  nie powinniśmy o takich „pierdolach” rozmawiać.
Jeszcze jedno, jak odebrałem RAV4 to się dowiedziałem że jak z 3-y tygodnie będzie stała to AKU12V się rozładuje i nie odpalę samochodu. Więc kupiłem sobie prostownik :-) i ładowałem AKU12V przed wyjazdem na wakacje. W ASO mi powiedzieli że hybryda musi jeździć, nie może stać, ale handlowcy o tym nie informują. Kolega ma Corole Hybryd i ten sam problem z AKU12V, już kilka razy nie odpalił.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #3572 dnia: 20 Października 2024, 20:02:05 »
Na Volvo dostaniesz fajny rabat, tylko musisz czekać 9-mc. B5 to miękka hybryda, T5 to starsza konstrukcja „bez spomagacza”. Myślę że jak dobrze ponegocjujemy u dilera to 17-18% urwiesz biorąc PLUS, a jak ULTRA to może i z 19%. Ja mam B5B jadąc 120 km/h po autostradzie bez problemu zejdziesz poniżej 7l/100km. Miasto 10-11l, ale masz 250KM i 400NM i nieźle „odejście” jak depniesz Do tego nagłośnienie HK…jazda tym autem to bajka. Nie żałuję zamiany z RAV4 na XC.
Obecnie XC60 PLUS kosztuje 259900, a ULTRA 289900. Jak uwzględnisz rabat…..to cena jest naprawdę bardzo atrakcyjna. W XC masz np. pamięć foteli kierowca/pasazer….w RAV4 tego brak. Masz elektryczne CLA na obu fotelach, to bardzo poprawia wygodę jazdy. Nie odczytaj tego ze chwale to auto, bo nie aut idealnych. Ale za te pieniądze zakup grzechu warty.
Zwróć jeszcze uwagę za masz bak paliwa 71l, składany fabryczny holowniczy, niezłe zabezpieczenie antykorozyjne….i

Z tym zabezpieczeniem to się  trochę nie zgodzę,bo już dwuletnie egzemplarze na serwisie wiedziałem z rudą na szwach na podłużnicach, więc jak na Volvo przystało to byłem w lekkim szoku  :|

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #3573 dnia: 21 Października 2024, 11:40:34 »
Skonek1976 dzięki za Twoją opinię, ja niestety za dużo nasłuchałem się złego o nowych Volvach i mimo, że uważamy to auto za ładniejsze na zewnątrz i w środku to mamy wewnętrzne przekonanie, że to ładowanie się na minę i to dosyć drogą, bo nawet ze zniżkami 260k to raczej minimum jakie trzeba dać za Ultra z paroma dodatkami.

RAVkę mamy przetestowaną przez 4500km, pasuje nam obojgu i jesteśmy w stanie zaakceptować to słabsze wytłumienie czy gorsze zabezpieczenie podwozia na rzecz wersji Executive ze wszystkim czym tylko chcemy (domawiamy dach panoramiczny jeszcze), 10-letniej nawet gwarancji, małego spalania i generalnie raczej niezawodnego auta, a to jest dla nas w sumie najważniejsze. :)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3574 dnia: 21 Października 2024, 11:58:20 »
Macie przemyślany wybór i o to chodzi. Z wyposażeniem to jest zawsze róznie. Ostatnio zrobiłem w UK 900km E-klasą E220d. No czuć było powiew luksusu ale np. nie otwierał bagaznika z nogi, nie było kamer 360st, pamięci foteli, a co lepsze odsunięice fotela było na wajchę, choć inne regulacje elektryczne. Grzania tylnych foteli tez nie było, a w exe to jest. Był z kolei asystent parkowania (choc nie udało mi sie go użyć), piękny ambient z pełną konfiguracją kolorów, zaje.... ekran, świetna kamera cofania, roletka bagaznika sama sie odsuwała i pomimo diesla było ciiiiicho. Ale już asystent pasa ruchu działał słabo. Jak trzymałeś kierownicę to w ogóle nie korygował choć ponoć po puszczeniu ma bezpiecznie zatrzymać auto na pooboczu - nie sprawdzałem. No powiem że za minimum 325 kzł to jednak wartość dodana była taka sobie, ale że to było z wypozyczalni za 515 zeta na trzy dni to poczułem się premium przez chwilę :)
Aaaa... zjeżdżanie z pasa ruchu sygnalizował delikatnymi wibracjami kierownicy - fajne.

Także to jest roche tak że dla każdego cos milego w/g preferncji i mozliwości finansowych.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3575 dnia: 21 Października 2024, 14:08:45 »
To prawda, dobrze, że rynek jest spory i dla każdego coś się znajdzie. :)

marekj dobrze widzę na minaturce, że masz Exe AWD w Tokio Red? Jeżeli tak to jak Ci się sprawuje ten kolor? :) Pytam, bo dokładnie taką RAVkę zamówiliśmy, dodaliśmy jeszcze dach panoramiczny (od zawsze marzenie), hak wypinany pionowo i chlapacze.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3576 dnia: 21 Października 2024, 14:20:20 »
Kolor najlepiej sie sprawuje jak jest umyty i nawoskowany :) Mi sie podoba, bo odbiega od powszechnych odmian srebrnego i szarości. Panoramy i haka nie mam, chlapacze - tak. Wnętrze jakie wziąłeś? Ja mam to beżowe. Troche balem się że szybko sie pobrudzi ale dobrymiu srodkami da sie bez problemu utrzymać w stanie jak nowe. I IMHO ładnie pasuje do tego lakieru.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3577 dnia: 21 Października 2024, 14:39:54 »
Haha, zgadza się, grunt to czyste auto, wtedy każdy lakier wygląda lepiej. :P Ja się właśnie mocno zastanawiałem nad szarym/srebrnym ze względów praktycznych i o ile nawet te kolory pasują fajnie do RAVki, zwłaszcza szary, to faktycznie jest ich sporo na drogach i są posuć...nudne. Na szczęście żona ma trochę więcej polotu i od początku była za bordowym i na nim się skończyło. :) Co do tapicerki to początkowo myśleliśmy o jasnej jednokolorowej, ale średnio nam się akurat podoba kontrast jasna tapicerka i czarne reszta w tym aucie, więc zdecydowaliśmy się końcowo na czarną. :)
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2024, 14:43:24 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3578 dnia: 21 Października 2024, 14:43:41 »
PS Powiedz mi proszę, czy oprócz wosku coś kładłeś na lakier, jakąś powłokę/folię? Ja mocno rozważam oklejenie całości, bo chcielibyśmy to auto na jak najdłużej, ale trochę mnie przerażają ceny 10k+ za taką zabawę, chociaż niby 10 lat spokoju...

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3579 dnia: 21 Października 2024, 14:55:00 »
Nic nie robiłem ani z podwoziem ani z lakierem. Mam ze 2-3 małe odpryski od kamyczków z piaskarki na masce i zderzaku ale pierwsze jest aluminiowe, a drugie plastikowe więc nie rdzewieje. Jedyne co to kazałem w ASO zabezpieczyć nieszczęsną wtyczkę ale to 2 latach jeżdżenia jak się juz wgl Toyota zaczęła przyznawać, że dali z tym ciała. Ile tym autem pojeżdżę to nie wiem. Nie planuję tak daleko. Praktyka pokazała, że czasami czynniki zewnętrzne, niemotoryzacyjne są w stanie wymusić nieplanowaną zmianę auta. Tapicerka - rzecz gustu. Chciałem tą biało szarą ale mi syn zwrócil uwagę, że do bordowego to lepiej beżowa. Chyba miał rację. Kolor brałem w ciemno bo dealer nie miał nawet próbki a pod koniec '21 jeszcze ich tak duzo nie jeździło.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3580 dnia: 21 Października 2024, 16:05:48 »
OK, dzięki za odpowiedź, ja się jeszcze muszę zastanowić, ale na pewno chciałbym zabezpieczyć spód, a lakier to się jeszcze zobaczy. Słyszałem o tej nieszczęsnej wtyczce, na szczęście Toyota zaczęła sama ją lepiej zabezpieczać gumą, dodatkowo można to jeszcze zrobić woskiem. Co do koloru to ja miałem z nim już wcześniej do czynienia, jest na tyle nieoczywisty, że się zdecydowaliśmy no i dodatkowo fajnie, bo nie ma ich jakoś dużo na drogach. :)

Offline Sewer-KA

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE4x4
« Odpowiedź #3581 dnia: 21 Października 2024, 21:49:48 »
Na Volvo dostaniesz fajny rabat, tylko musisz czekać 9-mc. B5 to miękka hybryda, T5 to starsza konstrukcja „bez spomagacza”. Myślę że jak dobrze ponegocjujemy u dilera to 17-18% urwiesz biorąc PLUS, a jak ULTRA to może i z 19%. Ja mam B5B jadąc 120 km/h po autostradzie bez problemu zejdziesz poniżej 7l/100km. Miasto 10-11l, ale masz 250KM i 400NM i nieźle „odejście” jak depniesz Do tego nagłośnienie HK…jazda tym autem to bajka. Nie żałuję zamiany z RAV4 na XC.
Obecnie XC60 PLUS kosztuje 259900, a ULTRA 289900. Jak uwzględnisz rabat…..to cena jest naprawdę bardzo atrakcyjna. W XC masz np. pamięć foteli kierowca/pasazer….w RAV4 tego brak. Masz elektryczne CLA na obu fotelach, to bardzo poprawia wygodę jazdy. Nie odczytaj tego ze chwale to auto, bo nie aut idealnych. Ale za te pieniądze zakup grzechu warty.
Zwróć jeszcze uwagę za masz bak paliwa 71l, składany fabryczny holowniczy, niezłe zabezpieczenie antykorozyjne….i

To w końcu jakie masz to Volvo? ogarnij się, :grin:
"Silnik benzyna 2.0 197KM + 14KM" to raczej nie jest 250KM i 400NM:-)
2 stycznia 2024 napisałeś jak poniżej,

Silnik benzyna 2.0 197KM + 14KM z silnika elektrycznego bo tzw. miękka hybryda, czyli rozrusznik silnika spalinowego. Taki sam wynalazek jaki stosuje AUDI. Skutek bardzo płynny / łagodny rozruch silnika spalinowego i podobno wspomaga jak się mocno przyspiesza.

Tylko nie zrozumcie mnie źle RAV4 to naprawdę fajne auto, ale po 4-rech latach chce sprobować innej motoryzacji, tak aby do emerytury jeszcze zmienić ze 2 samochody ;-)

Sam mam XC60 ale tak dziecinnego zachwytu to dawno nie widziałem:-)
tym bardziej, że porównujesz RAV4 którą miałeś w wersji COMFORT-(obecnie najsłabszej) do wersji wyposażenia XC60 DARK PLUS.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #3582 dnia: 25 Października 2024, 19:05:26 »

Mogę spytać czemu w sumie przesiadłeś się z RAVki do XC i w jakim pakiecie miałeś RAVkę? Q5 i X3 nam wizualnie raczej nie podchodzą, a dzisiaj poszło zamówienie na RAV4 2025 Executive z dachem panoramicznym i raczej tak już zostanie. :)

Ja po 3,5 roku jazdy Selection 4x4 z szklanym dachem .. przesiadlem sie na NX 350h 4x4 243km Prestige z pakietami pod korek : Design + Tazuna + Premium .

Dziś z rana 3 stopnie ii sie samo grzanie d… odpaliło - fajna opcja . Kamerki 360 super . Pamięć foteli + lusterek zewn. + elektr. kierownica . Dodatkowo na wstecznym - obydwa lusterka sie same zniżają. Do 360 musze przywyknąć. Follow home + powitanie ledy przednie + podświetlane klamki + wielokolorowe ambientowe ośw. odpala sie wszystko razem. schowek podświetlany. Dotykowe ledy na suficie. Adaptacyjne światła - fajnie wycinają/gaszą sie te 4 ledy. Sam dziad dochamowuje czy na zakrętach czy jak masz auto przed sobą.
BSM też spoko.  elektr. klamki .. spoko są i blokują .. gdy chcesz wyjsc aa cos przejezdza obok .
Kapcie 20 cali + zimówki takie same .

Czekaliśmy od zamówienia 2,5 m-ąca. Szybko zlozyli i dopłynela zanim te fabryki w sierpniu zamkneli gdy byl huragan.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GEN5 222KM
« Odpowiedź #3583 dnia: 11 Listopada 2024, 20:18:03 »
Ja tu jeszcze cos napisze oddemnie.....RAV4 jest naprawde fajnym Autem jezdzilem juz prawie wszystkim ....kupilem (moge o wiele grubiej) bo nie jestem z tych co chca pokazac kolegom i sasiadom ...jezeli kupujecie Auto za 200 patykow to powinno starczyc jeszcze na  wygluszenie kompleksowe za 12-15 kola robi z tego Auta bardzo bardzo przyjemne Auto ktorym doslownie Sie plynie ....ni chyba ze dziury sa juz duze ....ja mam wszystko w ravce i na dzien dzisiejszy radzil bym kase na  panorame zainwestowac w wyciszenie   ....albo w jakiejs renomowanej firmie albo jeszcze lepiej ...u Bartka
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2024, 20:20:43 wysłana przez RAV4EVER »
Moja pierwsza Toyota...
Corolla AE 82 GT 16 V Twin cam

Offline zyrafka

• Prawie Toyot
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #3584 dnia: 12 Listopada 2024, 12:01:31 »
Zgodzę się z powyższą opinią, z jedną poprawką, na pesel. Przy piątce i niżej z przodu, przynajmniej u mnie jest "cicha noc". Przy tym auto płynie, nieźle reaguje, tankowanie raz na miesiąc, zero kosztów napraw, inspekcji, regulacji i innych aktualizacji. Adekwatnie do emerytury. W exe awd jest prawie wszystko co realnie przydatne poza siri po polsku :)  ale to nie oni spiep...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl