Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794745 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3615 dnia: 10 Stycznia 2025, 23:00:55 »
To wygląda na bug systemu o którym pisał już tu ktoś kilka razy... @Colin?
Jaki fon?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mhrock

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe AWD
« Odpowiedź #3616 dnia: 10 Stycznia 2025, 23:21:56 »
Pixel 8 Pro. Wygląda właśnie jak jakiś problem systemowy po stronie samochodu. Nie jest może szczególnie uciążliwy, ale zastanawiający, bo coś chyba nie działa tak, jak powinno. No chyba że tak to sobie wymyślili

Offline rostomasz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3617 dnia: 11 Stycznia 2025, 20:27:02 »
U mnie też się tak czasem dzieje, ale w moim przypadku pomogło zrestartowanie telefonu.
Mam wrażenie że bluetooth w telefonie się jakoś "przytyka" i nie wykrywa nowych urządzeń, choć do zegarka jest podłączony. Ale ja mam Realme. Pixel pewnie lepiej działa.

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
« Odpowiedź #3618 dnia: 12 Stycznia 2025, 20:52:18 »
Ostatnio trochę pojeździłem po mieście i ekspresówką w trakcie opadów śniegu i RAV4 zapewniła mi wrażenia niczym pilotom Airbusów przy wylatujących kolejnych systemach w wypadku zapchania czujników ADRIU ;-)

A tak na serio - ten radar i przednie czujniki ultradziwiękowe powinny być podgrzewane. W zasadzie 10 minut jazdy i wylatuje system LTA, potem system antyzderzeniowy i asystent parkowania...
Co więcej tych wyskakujących komunikatów o niedostępności systemów nie da się (chyba) wyłączyć.

p,paw

Offline mhrock

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3619 dnia: 12 Stycznia 2025, 21:01:03 »
Ostatnio trochę pojeździłem po mieście i ekspresówką w trakcie opadów śniegu i RAV4 zapewniła mi wrażenia niczym pilotom Airbusów przy wylatujących kolejnych systemach w wypadku zapchania czujników ADRIU ;-)

A tak na serio - ten radar i przednie czujniki ultradziwiękowe powinny być podgrzewane. W zasadzie 10 minut jazdy i wylatuje system LTA, potem system antyzderzeniowy i asystent parkowania...
Co więcej tych wyskakujących komunikatów o niedostępności systemów nie da się (chyba) wyłączyć.

p,paw

Haha, chciałem napisać właśnie to samo :D Wczoraj miałem taką akcję, pierwsza dłuższa jazda po odbiorze, jadę eską i nagle miliard komunikatów o błędach LTA, radaru i różnych innych akronimów, pełno pomarańczowych kontrolek, zgłupiałem  :grin: Leciałem 250 km w śnieżycy z migającymi na przemian komunikatami, że systemy niedostępne.

Offline rostomasz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3620 dnia: 12 Stycznia 2025, 22:39:05 »
Przy gestej mgle jest to samo.
Generalnie wtedy kiedy najbardziej były by potrzebne to te systemy nie działają.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3621 dnia: 13 Stycznia 2025, 06:36:48 »
Jest też tak w silnym deszczu, niestety norma w większości marek.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mhrock

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3622 dnia: 13 Stycznia 2025, 09:36:56 »
Ale to nawet logiczne. Jeśli system nie widzi, to lepiej, żeby się wyłączył całkowicie, niż wprowadzał w błąd i robił jakieś niebezpieczne głupoty. Pozostaje wtedy korzystać ze zwykłego, oldskulowego tempomatu i własnych zmysłów  :grin:

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #3623 dnia: 14 Stycznia 2025, 12:09:01 »
No to dokonałem wstępnej identyfikacji źródła ewentualnych przyszłych problemów z rozruchem czyli akumulator 12V.

Tak się prezentuje :  :grin: :grin: :grin:

Na początek przyjąłem, że zawsze jak jestem w aucie, albo stoję, albo coś robię to auto jest na "P" i w trybie "READY" i aku się doładowuje - tak jak tu na forum radzili koledzy i może jakiś czas tak będzie ok.

Akumulator to zwykły 12V 20HR 45 Ah CCA 285A - nie wiem jaka to marka (nie przyjrzałem się bliżej).  Sprawdziłem go zwykłym testerem i tak jak widać na obrazku na razie jest chyba ok. Podaje SOH 94%, SOC 94% 12,59V, 320A .

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3624 dnia: 14 Stycznia 2025, 12:55:50 »
Pod mocowaniem masz - Yuasa.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3625 dnia: 14 Stycznia 2025, 12:56:34 »
YUASA
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #3626 dnia: 14 Stycznia 2025, 13:05:57 »
Fakt nie chciało mi się śruby mocowania odkręcić :(

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #3627 dnia: 14 Stycznia 2025, 17:06:29 »
Jak tylko wyjechałem z salonu to zaraz w gniazdo zapalniczki wrzuciłem woltomierz miernik napięcia i tak cały czas pokazywał w trybie READY  ładowanie ponad 14V  - średnia około 14,4 V. Cały dzień wczoraj tak było i dzisiaj też - a tu wieczorem nagle algorytm ładowania zmniejszył napięcie o ile w ogóle się nie wyłączył i pokazywał 12,7 C do 12,9 V a raz około 13,3V.

Myślałem, że ten algorytm już poprawili i cały czas ładuje aku 12V napięciem około 14,4 V a tu okazuje się, że ma swoje widzimisię - no i to jest ta główna przyczyna nie doładowania akumulatorków.

Oj przydałby się jakiś magik, który potrafiłby ten algorytm ładowania trochę poprawić :(

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #3628 dnia: 14 Stycznia 2025, 17:14:30 »
co z tego ze masz napiecie ladowania np. 14,4V jak temperatury teraz są niskie i akumulator nie będzie chciał przyjmować pradu. W hybrydzie nie ma jak się ten akumulator podgrzać. Może obłożenie tej blachy filcem przy akumulatorze coś daje.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #3629 dnia: 14 Stycznia 2025, 19:45:01 »
Pisałem ostatnio, że zostawiłem auto na P pod domem i ładowanie było ponad 14V przez 1h. Zostawilem auto jak mialo 12.3V a po godzinie na P mialo 12.2V :) nie bylo wlaczonych swiatel/radia/nawiewu. Także za wiele się nie doładował. Imo pomimo tego napięcia ładuje małym prądem, dopiero jak jedzie do zaczyna ładować mocniej mimo że z tym samym napięciem. Tak przynajmniej się wydaje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl