Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794956 razy)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3735 dnia: 09 Października 2025, 15:11:35 »
Muszę się przejechać chińską hybrydą, jestem bardzo ciekawy jak to tam wygląda po ostatnim materiale Pertyna gdzie tłumaczył na czym połatają różnice w filozofii tych napędów.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3736 dnia: 09 Października 2025, 15:37:12 »
ECVT nie jest dla tych co ruszają z piskiem spod każdych świateł i na każdym skrzyżowaniu obroty nie rosną na poszczególnych biegach i nie ma wryyyyym, wrryyym, wwrryyymmmm! Ale zadziwia mnie brak konsekwencji tych osób bo przeszkadza im hałas pracy silnika na wysokich obrotach ale pierdzący wydech już nie "pierdzisz, pierdzisz a nie jedziesz" a taka hybryda jedzie bez najmniejszej zwłoki
DSG+diesel - to dopiero jest męczące w jeździe po mieście. Zanim się zatrzymasz to gaśnie, zanim ruszysz to trzeba planować 3 sekundy na przód procedurę startu a później kierowca zdziwiony że system w hybrydzie mu blokuje moc żeby nie przywalił w kogoś na rondzie

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #3737 dnia: 09 Października 2025, 15:55:26 »
Muszę się przejechać chińską hybrydą, jestem bardzo ciekawy jak to tam wygląda po ostatnim materiale Pertyna gdzie tłumaczył na czym połatają różnice w filozofii tych napędów.

@pluto ma
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3738 dnia: 09 Października 2025, 16:22:51 »
Przejdę się po salonach jak pojawią się Omody, Jajco i MG HSy.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Sedan
« Odpowiedź #3739 dnia: 09 Października 2025, 21:05:59 »

https://www.youtube.com/watch?v=uobZ4y_si2s   ten? nie moge go obejrzeć teraz - zapisałem na póżniej
| Corolla Sedan Hybrid | 1.8 | E211 | Tokyo Red | 76000 | Warszawa |

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3740 dnia: 09 Października 2025, 21:30:49 »
Materiał o hybrydowym HS
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #3741 dnia: 10 Października 2025, 07:16:23 »

@pluto ma
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

pluto ma BYD Seal U DM-i czyli plugin, Konradowi najpewniej chodzi o zwykly, samoladujacy sie naped, ktory bardzo niedawno wszedl do HSa i Omody 5 i prawdopodob nie bedzie wstrzykiwany do reszty producentow

pierwszy odbior bardzo pozytywny, aka nie szarpie i nie wyje:
https://www.youtube.com/watch?v=A_bRzpsVe14&t=1s
https://www.youtube.com/watch?v=7ehIzeDTS9Y
https://www.youtube.com/watch?v=JI2EV11ugW0

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR'25 ; RAV'25
« Odpowiedź #3742 dnia: 20 Października 2025, 11:37:07 »
Ja tylko chciałem napisać, że dzisiaj było pierwsze odmrażanie przedniej szyby, i jest super :)
szkoda że bocznych tak nie można :)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3743 dnia: 20 Października 2025, 19:49:05 »
 <regulamin>
pół polskiego internetu minusuje Toyote�  za ecvt a jednak są ludzie którym się to podoba
mój pierwszy kontakt z hybrydami toyoty to corolla, ale z dwulitrowym silnikiem, bardzo pozytywnie mnie ten samochód zaskoczył (służbowe - idealne do testów); gdyby nie ten epizod to chyba nigdy bym do toyoty nie zajrzał (miałem wcześniej avensis i corollę, ale to dawne czasy - zwykłe benzyny)
Zupełnie odwrotnie ode mnie. Corolla kombi 2,0 196km 9tys przebiegu. Jedno z najgorszych aut jakim jeździłem. Skrzypienie, trzaski, szuranie, świszczenie, samohamowanie, przyspieszanie gdy miałem już nogę na hamulcu, brak możliwości utrzymania stałej prędkości 140 bez tempomatu, zniekształcająca obraz szyba przednia i tylna. Ja do toyota się trochę zraziłem choć silniki dość mocne i oszczędne. Mi corolla spaliła średnio przez dłuższy czas 7,1l  czyli bardzo mało w porównaniu do innych aut.  Żwawy silnik, dość dobry zawias i układ kierowniczy. Ale to wszystko. Za dużo wkurzających wad. Najbardziej bolał brak stabilnego jednolitego dźwięku przy je,dzie że stałą prędkością by dźwiękiem korygować stabilna prędkość. I sterowanie ogólne ecvt  gdzie raz prawie przestrzeliłem skręt w prawo bo auto jeszcze zwiększało prędkość gdy miałem już nogę na hamulcu. I te skrzypienia i jęki  przy hamowaniu. Nie da się na to przymknąć oka. Szczerze? Czasami bałem się tym autem jeździć nie mówiąc już o jakiejkolwiek radości z prowadzenia.
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2025, 20:14:09 wysłana przez Piwo »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3744 dnia: 21 Października 2025, 10:27:34 »
Kolego Piwo chyba miałeś uszkodzony egzemplarz. Na codzień jeżdżę Ravka, od czasu do czasu syna Corolla TS 1.8.
Oba autka są ok. Corolla trochę cichsza.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #3745 dnia: 21 Października 2025, 12:15:18 »
Corolla kombi 2,0 196km 9tys przebiegu. Jedno z najgorszych aut jakim jeździłem. Skrzypienie, trzaski, szuranie, świszczenie, samohamowanie, przyspieszanie gdy miałem już nogę na hamulcu, brak możliwości utrzymania stałej prędkości 140 bez tempomatu, zniekształcająca obraz szyba przednia i tylna. Ja do toyota się trochę zraziłem choć silniki dość mocne i oszczędne. Mi corolla spaliła średnio przez dłuższy czas 7,1l�  czyli bardzo mało w porównaniu do innych aut.�  Żwawy silnik, dość dobry zawias i układ kierowniczy. Ale to wszystko. Za dużo wkurzających wad. Najbardziej bolał brak stabilnego jednolitego dźwięku przy je,dzie że stałą prędkością by dźwiękiem korygować stabilna prędkość. I sterowanie ogólne ecvt�  gdzie raz prawie przestrzeliłem skręt w prawo bo auto jeszcze zwiększało prędkość gdy miałem już nogę na hamulcu. I te skrzypienia i jęki�  przy hamowaniu. Nie da się na to przymknąć oka. Szczerze? Czasami bałem się tym autem jeździć nie mówiąc już o jakiejkolwiek radości z prowadzenia.
nie wiem jaki samochód użytkujesz, ale po Twoim wpisie (złych doświadczeniach) wnoszę, że nie jest to toyota, bo przecież nie kupiłbyś auta tej marki po takich przejściach

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3746 dnia: 21 Października 2025, 13:56:05 »
uzytkowalem samochod zastepczy ktory dostalem na dwa tygodnie. po moich przezyciach troche mi chetka na camry odeszla a mialem na nia ochote. wczesniej na jazdach probnych camry raczej nie odbieralem jej tak fatalnie jak corolle. mysle ze jednak camry jest znacznie lepszym autem ale jednak neismak zostal. i szczerze podziwiam tych co wybieraja zakup corolli. ale skoro tyle sprzedawalo sie keidys maluchow czy tico mysle ze jest spora grupa ludzi ktorym takie g.wniane auta po prostu pasuja.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2025, 14:00:38 wysłana przez Piwo »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3747 dnia: 21 Października 2025, 13:58:58 »
Corolla trochę cichsza.
Nie potwierdzam. Miałem też corollę przy wymianie oleju jako zastępczą. Jest głośniejsza od ravki i pod względem silnika, i wybierania nierówności oraz szumu kół.

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #3748 dnia: 21 Października 2025, 14:35:34 »
na jazdach probnych camry raczej nie odbieralem jej tak fatalnie jak corolle. mysle ze jednak camry jest znacznie lepszym autem ale jednak neismak zostal. i szczerze podziwiam tych co wybieraja zakup corolli. ale skoro tyle sprzedawalo sie keidys maluchow czy tico mysle ze jest spora grupa ludzi ktorym takie g.wniane auta po prostu pasuja
cóż zatem wybrałeś zamiast Camry?

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3749 dnia: 21 Października 2025, 15:46:43 »
Nic jeżdżę starym gratem Mazda 3 i nabijam kilometry i póki co czekam raczej już na jakiegoś dużego mocnego elektryka. Podoba mi się Tesla y pod względem wielkości wnętrza i osiągów ale nie podoba wygląd i sterowanie wokół kierownicy. Ale rynek elektryków tak szybko się rozwija że na pewno za jakiś czas pojawi się duże rodzinne szybkie auto z fajna obsługa za przyzwoite pieniądze.
Albo używane Xiaomi ultra su7 1500KM wziac. To byłby dobry plan. Za pół roku dowalą podatki od spalinowek i będzie ciekawie
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2025, 15:49:30 wysłana przez Piwo »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl