Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #210 dnia: 04 Listopada 2020, 14:18:10 »
Że tak same z siebie? Od promieniowania kosmicznego, temperatury czy też upływu czasu? Deaktywują się "same", jak naciśniesz dowolny przycisk. Może o to mu chodziło?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #211 dnia: 04 Listopada 2020, 14:19:49 »
Może jak nie ruszasz. Ale jak to sprawdzić...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #212 dnia: 04 Listopada 2020, 14:23:13 »
Odnośnie deaktywacji kluczyka. Podobno te nowe same się deaktywują....ale nie wiem czy to prawda...handlowiec tak twierdził.

Pozdr,
n.

Tak mialem to samo jak kluczyk wykrywa brak ruchu to sie deaktywuje, ale jak sie chodzi po centrum handlowym w kieszeni to raczej moze nie zadzialac ?w ogole jak sie w starych deaktywuje ? jest to trudne/ upierdliwe ? co myslicie o takich pudeleczkach ?
https://www.amazon.co.uk/Alpha-Shield-Premium-Keyless-Aluminium-Schwarz/dp/B077JCQFXQ/ref=pd_lpo_107_img_1/262-7889754-9080058?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B077JCQFXQ&pd_rd_r=e9e20878-2445-4ccc-bb23-406cafafb135&pd_rd_w=l3PZY&pd_rd_wg=2gJW6&pf_rd_p=7b8e3b03-1439-4489-abd4-4a138cf4eca6&pf_rd_r=BVE2RJN8EZW6XTD5MWFC&psc=1&refRID=BVE2RJN8EZW6XTD5MWFC

w domu to planuje w puszce po kawie + sreberko :D  <zalamka>

Offline nessip

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #213 dnia: 04 Listopada 2020, 14:34:41 »
w ogole jak sie w starych deaktywuje ? jest to trudne/ u
wciskasz przycisk zamkniecia i trzymajac go wciskasz dwukrotnie otwarcie. Dioda mrugnie 4 razy i lkuczyk wylaczony.

Pozdr,
n.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #214 dnia: 04 Listopada 2020, 14:46:29 »
Wywołałem taki 'kradzieżowy temat'  :-) ale to chyba dobrze i dzieki panowie za każde info.

Jutro odbieram Selection, to podpytam o tą dezaktywacje - czy coś sie pozmienialo (ai zapisalem juz sobie tą kombinacje z pilota do dezaktywacji,to sprawdze czy tak to działa)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2020, 15:03:32 wysłana przez crystian09 »

Offline Wojtek67

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #215 dnia: 04 Listopada 2020, 14:53:14 »
Ostatnio założyłem zabezpieczenie w postaci karty - immobilizera. Kluczyka nie trzeba wyłączać, chować itd. A silnika nie uruchomisz bez obecności dodatkowej karty w kabinie. Podobne rozwiązanie oferują salony Toyoty, tyle że wg serwisu ten układ można potraktować walizką, a dodatkowo użytkownik nie dostaje żadnego sygnału o rozładowaniu baterii - bywa, że samochód stanie na skrzyżowaniu i tzw. zipa dumna. Sprzęt który mi zainstalowano  bada sumy kontrolne i wykrywa, że sygnał jest retransmitowany, a po drugie daje znać, że zdycha bateria i w najbliższym czasie trzeba ją wymienić. Zapobiegliwi mogą w prosty sposób wyłączyć kartę - wtedy złodziej nie uruchomi silnika nawet jeśli poradzi sobie z keyless i fabrycznym zabezpieczeniem.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #216 dnia: 04 Listopada 2020, 15:08:39 »
Ostatnio założyłem zabezpieczenie w postaci karty - immobilizera. Kluczyka nie trzeba wyłączać, chować itd. A silnika nie uruchomisz bez obecności dodatkowej karty w kabinie. Podobne rozwiązanie oferują salony Toyoty, tyle że wg serwisu ten układ można potraktować walizką, a dodatkowo użytkownik nie dostaje żadnego sygnału o rozładowaniu baterii - bywa, że samochód stanie na skrzyżowaniu i tzw. zipa dumna. Sprzęt który mi zainstalowano  bada sumy kontrolne i wykrywa, że sygnał jest retransmitowany, a po drugie daje znać, że zdycha bateria i w najbliższym czasie trzeba ją wymienić. Zapobiegliwi mogą w prosty sposób wyłączyć kartę - wtedy złodziej nie uruchomi silnika nawet jeśli poradzi sobie z keyless i fabrycznym zabezpieczeniem.

..to mi wlasnie Toyota założyła ten dodatkowy immo na karte (BLE42) . Jutro popatrze jak to działa - to napisze tu.
Odnosnie zdychania baterii w pilocie --> to nie ma info gdzieś w papierach ''na jak długo wystarcza'' ?

Offline nessip

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #217 dnia: 04 Listopada 2020, 15:10:08 »
to nie ma info gdzieś w papierach ''na jak długo wystarcza'' ?
nie znalazlech :) Podobno do 6 miesiecy. Ja profilaktycznie ustawiłem sobie w kalendarzu reminder. Wymiana co 3 :)

Pozdr,
n.

Offline Wojtek67

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #218 dnia: 04 Listopada 2020, 15:15:42 »
Info w papierach nic Ci nie da - dużo zależy w jakim stanie była bateria w momencie zakupu. W salonie podszedł do mnie serwisant i spytał, czy aby na pewno chcę mieć ten moduł u siebie, bo dotychczasowi klienci mieli z nimi same kłopoty. Dodatkowo, według niego niestety rozwiązanie to nie chroni przed kradzieżą na walizkę. Dlatego zrezygnowałem i kupiłem inne urządzenie wpięte bezpośrednio w układ silnika. Nawet po oszukaniu komputera nie można uruchomić silnika bez obecności w kabinie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #219 dnia: 04 Listopada 2020, 15:45:42 »
Ta toyotowska karta też informuje o słabej baterii, też w prosty sposób można ją wyłączyć i też chroni przed walizką. (przynajmniej w teorii jak wszystko ;))
Kluczyki też łatwo wyłączyć, a ponowna aktywacja za pomocą dowolnego przycisku.

Na zawodowca i tak nic nie pomoże
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #220 dnia: 04 Listopada 2020, 15:47:07 »
Info w papierach nic Ci nie da - dużo zależy w jakim stanie była bateria w momencie zakupu. W salonie podszedł do mnie serwisant i spytał, czy aby na pewno chcę mieć ten moduł u siebie, bo dotychczasowi klienci mieli z nimi same kłopoty. Dodatkowo, według niego niestety rozwiązanie to nie chroni przed kradzieżą na walizkę. Dlatego zrezygnowałem i kupiłem inne urządzenie wpięte bezpośrednio w układ silnika. Nawet po oszukaniu komputera nie można uruchomić silnika bez obecności w kabinie.

Dokładnie o to chciałem zapytać. Czyli to nie jest "słynne" BLE. Wprawdzie nie wierzę, że nie ma urządzeń nie do przejścia (a jak są i komuś będzie zależało to wciągnie auto na lawetę), ale brzmi to bardziej sensownie niż te wynalazki, które oferują w Toyocie.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #221 dnia: 04 Listopada 2020, 16:07:53 »
Samochód mam już 1.5 roku, kartę proxy rok (wymienili mi na zieloną z powodu problemów z zasięgiem). Jeszcze baterii nie wymieniałem. Kluczyka na ogół nie dezaktywuję.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #222 dnia: 04 Listopada 2020, 17:09:58 »
Wywołałem taki 'kradzieżowy temat'  :-) ale to chyba dobrze i dzieki panowie za każde info.

Jutro odbieram Selection, to podpytam o tą dezaktywacje - czy coś sie pozmienialo (ai zapisalem juz sobie tą kombinacje z pilota do dezaktywacji,to sprawdze czy tak to działa)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tylko pamiętaj aby otworzyć musisz nacisnąć guzik na polocie od otwierania. I jeszcze jedno jak masz zdezaktywowany kluczyk i podejdziesz do RAV to nie zapala sie światła w podsufitce. Jak masz aktywny i tylko podejdziesz do RAV to w środku światła sie zapalają. Takie powitanie ;-)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #223 dnia: 04 Listopada 2020, 17:46:37 »
Jak nie zdezaktywujesz, może zostać Ci tylko kluczyk :(

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #224 dnia: 04 Listopada 2020, 18:42:30 »
No panowie tak czytam że aż nie uwierzę jest tyle naiwnych. Kartę proxy złodzieje mają czas dezaktywować do 30 sekund po immobilizerze ( Immobilizer: łatwo na walizkę zajmuje kilka sekund). Chyba złodziej nie chce być powitany powyżej 1 minutę  to go zaj.....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl