Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 402907 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #135 dnia: 11 Października 2020, 17:21:49 »
Moja specyfikacja i cena jest przed pierwszym Twoim postem w tym wątku.
Cena wydaje się ok ale warto podzwonić po różnych aso .
Podajesz swoją specyfikację i kolor oraz wyposażenie dodatkowe i czekasz co zaoferują.
Nie warto wysyłać maili z prośbą o ofertę bo w  większości przypadków oleją Cię. Czasami warto poświęcić parę godzin i zaoszczędzić parę tyś tym bardziej że jesteś w lepszej sytuacji niż ja na początku roku i przed pandemią.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #136 dnia: 11 Października 2020, 17:22:46 »
JBL - IMHO - nie opłaca się
Skywiev - IHMO - szybko się znudzi

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #137 dnia: 11 Października 2020, 17:24:11 »
Witam,
Również jestem na etapie zamawiania 4x4 executive. Zakup przez superauto wydaje się atrakcyjny,ale tylko wydaje się. Prezentowane ceny są tylko z ich finansowaniem,takiej ceny nie uzyskacie za gotówkę. Z kolei ich finansowanie jeśli chodzi o leasing jest o 2,5% wyższy niż w salonie,więc bardziej opłaca się brać przez salon,przynajmniej moim zdaniem. Ja mam ofertę na 2,5 4x4 executive Pearl White 173k. Pakiet jbl plus skyview 11k,warto? Dobra oferta czy szukać dalej? Jeśli ktoś ma lepszą proszę o informację z jakiego salonu/firmy. Pozdrawim
Przeleć cały post, bo pisaliśmy o ofertach. Ja czekam na Selection 4x4 + Skyview. JBL nie bralem,bo ponoć 6k w błoto wyrzucone, a lepiej markowe głośniki za ok 700pln dać - pisali chyba na fb koledzy o tym - sprawdze najpierw jak salonowe graj?..
Ja prywatnie kupuje , ale takie moje pytanie do Was bior?cych w leasing - zastanawialem sie czy aby nie kupić u brata na firme ... ale jak to by wygl?dalo z odliczeniem Vatu (??) to by byl cykl mieszany - gdyż nie wykorzystywane auto 'w firmie' - wtedy nie 20% lecz 10% odliczone w ci?gu 48 m-cy?
Wyczytalem w necie,ze chc?c 'wypisać auto z firmy' to po leasingu czeka sie 6 lat by auto przeszlo
na 'użytek własny' i wtedy moglbym juz na siebie zarejestrowac 'po odkupieniu auta z firmy brata' - by juz nie placic tego podatku po sprzedazy/zakupie auta.
Bawić sie w to czy kupować od razu prywatnie 'na siebie' ..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline JMB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #138 dnia: 11 Października 2020, 17:47:52 »
Raczej 6 miesięcy:)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #139 dnia: 11 Października 2020, 18:22:56 »
To zależy, może być 6 mc , ale i 6 lat.  Poczytaj w necie wszystko jest wyjaśnione.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #140 dnia: 11 Października 2020, 18:31:39 »
Jak firma sprzedaje część majątku to zawsze płaci podatek czy to dochodowy czy VAT. Sprzedawałem 20 letnie auto po 8 latach używania w firmie  za 800 złotych i zapłaciłem PIT

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #141 dnia: 11 Października 2020, 20:09:08 »
To zależy, może być 6 mc , ale i 6 lat.  Poczytaj w necie wszystko jest wyjaśnione.
Zaciekawiłeś mnie, mógłbyś napisać o co chodzi albo poratować linkiem? Chyba googluję złe słowa kluczowe.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #142 dnia: 11 Października 2020, 21:39:35 »
Zaciekawiłeś mnie, mógłbyś napisać o co chodzi albo poratować linkiem? Chyba googluję złe słowa kluczowe.
"art. 10 ust. 1 pkt 3 Ustawy o PIT, w którym ustawodawca wskazał, że przepisów art. 10 ust. 1 pkt 8 nie stosuje się do odpłatnego zbycia składników majątku, o których mowa w art. 14 ust. 2 pkt 1, z zastrzeżeniem ust. 3, nawet jeżeli przed zbyciem zostały wycofane z działalności gospodarczej, a między pierwszym dniem miesiąca następującego po miesiącu, w którym składniki majątku zostały wycofane z działalności i dniem ich odpłatnego zbycia, nie upłynęło 6 lat."

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-sprzedaz-poleasingowego-samochodu-na-gruncie-podatku-pit

Oczywiście są proste rozwiązania tego" problemu" no i jest też wykup prywatny o czym Wszyscy dobrze wiemy.
« Ostatnia zmiana: 11 Października 2020, 21:42:11 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Yanky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 12 Października 2020, 16:00:33 »
Pakiet jbl plus skyview 11k,warto?

długo myślałem nad tą opcją.... jeśli masz zamiar wykupic auto po leasingu i sprzedać, to nie warto. Nie odzyskasz tej kasy a mało kto chce dopłacać do skyview.
Pamiętaj też za w przypadku skyview obniża sie sufit w środku, ok 8-10cm . Ja jestem wysoki więc dla mnie to ważne.

JBL jest spoko, ale ja melomanem nie jestem i nie wystawiam łokcia za okno jadąc przez osiedle  z otwartymi wszystkimi oknami :-) .
Jesli jeździsz z rodziną to voluma i tak wysoko nie dasz, do rodzinnej jazdy zwykłe audio wystarczy.
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2020, 16:04:06 wysłana przez Yanky »

Offline Yanky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: 12 Października 2020, 17:05:32 »

crystian09
Dogadajcie się z bratem co do ceny. Niech brat pisze na Ciebie darowiznę w postaci samochodu. nie zapłaci żadnego podatku, a ty możesz po pół roku odsprzedać samochód.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #145 dnia: 12 Października 2020, 17:37:13 »
Pakiet jbl plus skyview 11k,warto?

długo myślałem nad tą opcją.... jeśli masz zamiar wykupic auto po leasingu i sprzedać, to nie warto. Nie odzyskasz tej kasy a mało kto chce dopłacać do skyview.
Pamiętaj też za w przypadku skyview obniża sie sufit w środku, ok 8-10cm . Ja jestem wysoki więc dla mnie to ważne.

JBL jest spoko, ale ja melomanem nie jestem i nie wystawiam łokcia za okno jadąc przez osiedle  z otwartymi wszystkimi oknami :-) .
Jesli jeździsz z rodziną to voluma i tak wysoko nie dasz, do rodzinnej jazdy zwykłe audio wystarczy.

Według mnie nie warto. Tak jak spóźniał przedmówca, mniej miejsca w kabinie, ponadto jest zimniej w zimę w samochodzie, dodatkowo dach musi być ciagle czysty, bo inaczej będziesz oglądał ptasie szczęścia przez szybę. Po kilku latach mogą zdarzać się przecieki. JBL za 5900 nie warto, sam ogarniesz audio samymi głośnikami za 1000zl. Jak mas zbędne 11k to lepiej dołożyć do Selection i wziąć Executive. Albo Comfort z pakietem Style i zaoszczędzić 30k i dołożyć za 6lat do nowego auta jak będziesz sprzedawał RAV4.

Offline 50086

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: 12 Października 2020, 17:49:57 »
Dzięki za opinie. Wiem już,że z jbl rezygnuję-zawsze mogę próbować ulepszać samemu zgodnie z Waszymi wskazówkami.
Nad dachem się jeszcze zastanawiam.
Szkoda,że inny kolor dachu w stosunku do reszty jest dostępny tylko w wersji selection-biała z czarnym dachem jest piękna....
Ma ktoś może szarą skórę w środku? Nie widziałem takiej na żywo.Jakie wrażenia z użytkowania?
Co do ceny to na dzień dzisiejszy każdy salon oferuje taką samą najniższą cenę,jaką uzyskałem-oczywiście po przedstawieniu takiej oferty-taka mała zmowa cenowa????
Z Waszego doświadczenia co można jeszcze wynegocjować przy niezmiennej cenie? Alarm,hak?

Offline niebiesko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #147 dnia: 12 Października 2020, 17:53:00 »
Dzięki za opinie. Wiem już,że z jbl rezygnuję-zawsze mogę próbować ulepszać samemu zgodnie z Waszymi wskazówkami.
Nad dachem się jeszcze zastanawiam.
Szkoda,że inny kolor dachu w stosunku do reszty jest dostępny tylko w wersji selection-biała z czarnym dachem jest piękna....
Ma ktoś może szarą skórę w środku? Nie widziałem takiej na żywo.Jakie wrażenia z użytkowania?
Co do ceny to na dzień dzisiejszy każdy salon oferuje taką samą najniższą cenę,jaką uzyskałem-oczywiście po przedstawieniu takiej oferty-taka mała zmowa cenowa????
Z Waszego doświadczenia co można jeszcze wynegocjować przy niezmiennej cenie? Alarm,hak?

Z tego co czytałem poza matą do bagażnika (ew. pakietem protection) można wynegocjować opony zimowe.
Co do koloru - ja akurat celuję w Selection a chętnie zamówiłbym ją BEZ czarnego dachu i tych bajerów w piano black ;-)
Nigdy wszystkim nie dogodzą :D

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #148 dnia: 12 Października 2020, 18:07:44 »
Jak bez czarnego dachu to tylko Comfort tez jest fajny i ma bardzo dobra cenę. Executive to +30k w stosunku do Selection. Teraz dostaje się 1000 za aplikacje My Toyota wiec Protection już masz ;-) a jak już będziesz miał  RAV4 to będziesz sie cieszył komfortem i baaaardzo mały spalaniem ;-)

Offline 50086

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: 12 Października 2020, 18:13:11 »
Za zainstalowanie aplikacji my toyota???
Nikt mi o niczym takim nie wspominał...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl