Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 403196 razy)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #780 dnia: 01 Stycznia 2021, 09:44:26 »
Na stronie toyota.pl szukaj instrukcji wg modelu i daty produkcji, bez podawania Vin. Po polsku są dwie.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline siemi

• Początkujący
« Odpowiedź #781 dnia: 04 Stycznia 2021, 23:42:14 »
Witam wszystkich,
jeżdżę hybrydą w wersji JBL black od 23.12.
Generalnie to wiele już było o tym autku powiedziane, więc żeby się zbytnio nie powtarzać powiem, że delikatnie rzecz ujmując to w trasie jest dosyć głośne. Wcześniej jeździłem Volvo XC60 D5 i powiem, że jest bardzo znacząca różnica :(
Poza tym w moim - były fatalnie ustawione lampy - świeciły krótko i tylko na prawe poboczę, po ustawieniu jest ok.
Poza tym przyjemnie się jeździ, zwłaszcza po mieście. Spalanie przy średnio spokojnej jeździe po mieście to w moim przypadku ok. 6,8 l, w trasie na tempomacie przy ok 120km/h - w granicach 8 l.

Offline bilans

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #782 dnia: 05 Stycznia 2021, 12:02:14 »
sprawdziłem wczoraj z ciekawości cennik rav4 na 2021
selection 4x4 hybryda +gps+alarm  = 191 tys !!! bez jbl bez szklanego dachu ,
20 tys więcej ... czyli przez rok posiadania niewiele straciłem na wartości mojej Rav4
toyota trzyma wartość ba nawet rośnie jej wartość :)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #783 dnia: 05 Stycznia 2021, 12:32:32 »
Też sprawdziłem, zamawiałem rok temu C+S do produkcji. Obecnie cena +11.000PLN......szanowni forumowicze strasznie inflacja NAM wpi******* pieniądze z kont bankowych !!!

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #784 dnia: 05 Stycznia 2021, 12:35:40 »
..no ale chyba nikt nie płacił Ceny Katalogowej

Może jest ktoś teraz na kupnie - to zobaczymy ile wyciägnie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #785 dnia: 05 Stycznia 2021, 13:12:31 »
Też zwróciłem na to uwagę, ale jeśli się nie mylę są to ceny bez eko bonusu. Jak ostatnio byłem w salonie, sprzedający właśnie mi mówił że czekali na info co z tym bonusem.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #786 dnia: 05 Stycznia 2021, 15:17:08 »
Ok Eko bonus, ale jak sie policzy Eco bonus od ceny +11.000 PLN to i tak cena będzie znacząco większa niż rok tem.....Chyba niestety nasze PLN-y wpiernicza inflacja jak by nie liczył......

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #787 dnia: 05 Stycznia 2021, 15:57:23 »
PLNy inflacja musi wpierniczać, gdy drukują kasę na potęgę.

Sorry, taki mamy teraz... "klimat"
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline RAVioli

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #788 dnia: 06 Stycznia 2021, 18:08:46 »
Witam wszystkich,

To jest mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję że nie popełnię faux pas ;).

Jak większość (część wciąż się waha) forumowiczów tutaj zdecydowałem się na RAVke i teraz czekam na swoją Biała Perłę. Zamówiłem w Sylwestra a odbiór planowany jest w okolicach 20 stycznia :).

Mam jeszcze kilka dni do podjęcia decyzji odnośnie drugiego zabezpieczenia. Czy wybrać Cobre czy BLE. Na forach widziałem dużo narzekania na Cobre ale głównie dotyczyło to poprzedniej generacji. Teraz podobno jest lepiej ale wciąż ludzie się skarżą na dziwne zachowania/zakłócenia. O BLE praktycznie nie ma nic. Nie wiem czy dlatego że to nowe zabezpieczenie czy mniej awaryjne. Co wy wybraliście/wybieracie do swoich samochodów? Jakie są wasze doświadczenia tymi zabezpieczeniami?

Pozdrawiam

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #789 dnia: 06 Stycznia 2021, 18:15:01 »
Mam jeszcze kilka dni do podjęcia decyzji odnośnie drugiego zabezpieczenia. Czy wybrać Cobre czy BLE. Na forach widziałem dużo narzekania na Cobre ale głównie dotyczyło to poprzedniej generacji. Teraz podobno jest lepiej ale wciąż ludzie się skarżą na dziwne zachowania/zakłócenia. O BLE praktycznie nie ma nic. Nie wiem czy dlatego że to nowe zabezpieczenie czy mniej awaryjne. Co wy wybraliście/wybieracie do swoich samochodów? Jakie są wasze doświadczenia tymi zabezpieczeniami?

A ja osobiście się jeszcze zastanawiam nad Bear-Lock oraz DNA Program.  Oba te zabezpieczenia powinny być uznawane przez ubezpieczycieli.

Więc dodałbym te dwa rozwiązania do pierwotnego pytania. =)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #790 dnia: 06 Stycznia 2021, 18:17:06 »
Weź BLE, dają za free i dokup bearlock, moim zdaniem to jest najbezpieczniejsza kombinacja. Każdą elektronikę można łatwo rozbroić, więc złodziej nie będzie się męczył z blokadą mechaniczną.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #791 dnia: 06 Stycznia 2021, 18:19:31 »
Oba te zabezpieczenia powinny być uznawane przez ubezpieczycieli. Niestety mi kazali założyć drugie elektroniczne, więc mam też BLE.

Offline bartekb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #792 dnia: 06 Stycznia 2021, 18:25:18 »

Po pierwsze musisz sobie odpowiedzieć, po co Ci to zabezpieczenie. Jako drugie zabezpieczenie dla ubezpieczyciela? Dla własnej świadomości, że auto jest bezpieczne? Jeszcze inny powód?

Jeśli Twój priorytet to opcja nr 1, to warto rozważyć zabezpieczenie najmniej upierdliwe w obsłudze i najtańsze. Proponowany przez dilera Meta Ble42 jest mało upierdliwy (przynajmniej dopóki działa bateria w pilocie) i powinien być dość tani.

Jeśli Twój priorytet to bezpieczeństwo samochodu, to na propozycjach dilera świat się nie kończy. Oprócz tego co wymieniłeś są mechaniczne blokady skrzyni biegów, różnego rodzaju zabezpieczenia przed kradzieżą na walizkę (od folii aluminiowej do rozwiązań elektronicznych) i różne inne, mniej standardowe opcje.

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #793 dnia: 06 Stycznia 2021, 18:36:33 »
Oprócz tego co wymieniłeś są mechaniczne blokady skrzyni biegów, różnego rodzaju zabezpieczenia przed kradzieżą na walizkę (od folii aluminiowej do rozwiązań elektronicznych) i różne inne, mniej standardowe opcje.

Jeśli chodzi o kradzież na walizkę, i jeśli chodzi o mnie, to wydaje mi się, że systematyczne usypianie pilota poprzez wprowadzenie w tryb "power-save" (instrukcja str. 194) załatwia sprawę.

Offline bartekb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #794 dnia: 06 Stycznia 2021, 18:42:42 »
Oprócz tego co wymieniłeś są mechaniczne blokady skrzyni biegów, różnego rodzaju zabezpieczenia przed kradzieżą na walizkę (od folii aluminiowej do rozwiązań elektronicznych) i różne inne, mniej standardowe opcje.

Jeśli chodzi o kradzież na walizkę, i jeśli chodzi o mnie, to wydaje mi się, że systematyczne usypianie pilota poprzez wprowadzenie w tryb "power-save" (instrukcja str. 194) załatwia sprawę.

Jest to jedno z rozwiązań elektronicznych, najtańsze (dla tych, którzy je dostali z MY2021) i najprostsze, ale nie jedyne. Na plus: jeśli stosujesz, rzeczywiście zabezpiecza przed kradzieżą na walizkę. Na minus: ubezpieczyciel nie uzna tego jako drugiego zabezpieczenia przeciw kradzieżowego.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2021, 18:59:02 wysłana przez bartekb »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl