Autor Wątek: [E10] Simering wału korbowego  (Przeczytany 1495 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ragy

• Początkujący
[E10] Simering wału korbowego
« dnia: 17 Września 2020, 18:51:29 »
Witam serdecznie wszystkich na forum.

Jestem zmuszony wymienić Simering na wale korbowym od strony walka rozrządu. Silnik 4efe. Wcześniej wymieniałem rozrząd wraz z simeringiem i zaczął ciec, a dokładniej zdeformowal się w gnieździe.

Stąd moje pytanie. Czy uszczelniacz dobić do końca czy do krawędzi bloku silnika. Nie chce poraz kolejny rozbierać rozrządu:(

Offline Krzysztof 4444

• Prawie Toyot
Odp: [E10] Simering wału korbowego
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Kwietnia 2021, 15:13:47 »
Witam posiadam corolle E12 2.0. U mnie wyciek był z pod pompy oleju a dokładnie z pod oringu z tyłu pompy oleju. Wymiana uszczelniacza na wale korbowym raz i drugi  nic nie dała ponieważ ciekło nie z tond tylko obok.  Jeśli możesz poszukaj schemat swojej pompy oleju w necie. W pompie za zębatkom jest jeszcze jeden  uszczelniacz montowany fabrycznie z pompą u mnie bez możliwości dokupienia osobno. Informacje jakie uzyskałem są z serwisu toyoty w Nowym Sączu i z neta. Ostatni mechanik po odkręceniu pompy oleju z jednoczesnym zrzuceniem misy olejowej bo inaczej się nie da. Stwierdził ze wspomniana uszczelka jest tak stara że nie dało się jej oderwać z bloku silnika, musiał ją zeskrobywać śrubokrętem od nowości nie była wymieniana od 2002 roku. Ja i tak wymieniłem pompę na nową same uszczelniacze zakupiłem w aso. Na razie mam spokój i kontrolka od oleju gaśnie u mnie od razu po odpaleniu silnika. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl