Autor Wątek: Jaki olej  (Przeczytany 4796 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arturs1

• Toyot Leżący
  • *
Jaki olej
« dnia: 30 Września 2020, 19:30:46 »
Witam kolegów na forum i w jednym temacie mam pytania. Jaki olej polecacie do aurisa 1.2 turbo ,stosować paliwo 95 czy 97( w UK nie ma 98). I czy wymienialiście olej w skrzyni biegów.Rok pr. 2016 przebieg 30 tys.km.Dziękuje.

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jaki olej
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Września 2020, 20:33:07 »
Paliwo 95. Aby wlewać 97/98 sterownik silnika musi mieć do tego odpowiednią mape i mają ją głównie autka sportowe.

Offline Arturs1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Września 2020, 20:43:50 »
Dzięki za odp. Pytam bo od dwóch dni jestem właścicielem toyoty auris. Wczesniej głównie marki niemieckie a ostatnie auto fiat bravo (190 kM) turbo i właśnie na 97 zbierał sie lepiej no i mapy robione właśnie pod te paliwo.A odnośnie oleju to słyszałem ze do 1.2 zalewają 0W -30 fabrycznie natomiast później 5W -30 o specyfikacji C2. Tylko nie wiem czy to oznaczenie C2 jest tak ważne.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Września 2020, 21:22:00 »
Silnik przystosowany do 95 nie musi mieć specjalnej mapy żeby zatankować 98. Sterowniki mogą się w pewnym stopniu adaptować do wyższej liczby oktanowej, opóźniając zapłon. Zatankowanie 98 do silnika przystosowanego do 95 niczym nie grozi. Większym problemem może być zatankowanie niższej liczby oktanowej do samochodu przystosowanego do 98.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Września 2020, 21:22:32 »
Masz instrukcję i książkę serwisową?  Tam jest napisane jaki olej i jak często wymieniać

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Września 2020, 21:34:32 »
"Zdecydowana większość oprogramowań sterujących w samochodzie jest domyślnie przystosowana do pracy silnika na benzynie 95-oktanowej. Czy to oznacza, że jeśli na wewnętrznej części klapki wlewu mamy zalecenie tankowania paliwa o wyższej liczbie oktanowej, niszczymy silnik tankując benzynę 95? Absolutnie nie, ponieważ w nowych autach oprogramowanie wspierane jest przez różnego rodzaju czujniki, które są w stanie wykryć ewentualne spalanie stukowe. W takiej sytuacji odpowiednie parametry układu zapłonowego są dostosowywane do pracy na paliwie 95-oktanowym i problem znika."

https://autokult.pl/35578,benzyna-95-czy-98-sprawdzilismy-czy-liczba-oktanowa-ma-wplyw-na-spalanie
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Września 2020, 21:59:01 »
Ale w/g mnie, jeżeli zatankujesz niższą liczbe oktanową i oprogramowanie wymusi wczesniejszy zapłon, to może się zdarzyć, że zapłon nastąpi przy nie do końca zamkniętych zaworach. Ale to tylko moja teoria. Poza tym czujnik wykrywa spalanie stukowe i wtedy dopiero następuje korekta. Pewnie, ze jednokrotne zatankowanie "słabszego" paliwa nie zabije silnika, ale już notoryczna jazda na takowym może go w pewnym stopniu nadwyrężyć. IMHO.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Września 2020, 22:03:01 »
Jedno jest pewne, lanie 98 do silników przystosowanych do 95 nie ma sensu, ale na pewno nie zaszkodzi. W drugą stronę masz rację, nie warto eksperymentować.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Arturs1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Września 2020, 23:05:00 »
Dzięki za odpowiedzi i zainteresowanie moim tematem.Odnośnie paliw to znam sytuacje w silnikach vw tfsi gdzie wręcz wymagane jest tankowanie paliwa 98. Więc będę  tankować 95. Książkę serwisową posiadam oraz instrukcje także ale chciałem poznać waszą opinie odnośnie wyboru producenta oleju.Znalazłem toyoty,castrol, mobil 1 itd...Wiem że powinien byç 5w -30. Pozdro.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Września 2020, 23:11:18 »
Ale w/g mnie, jeżeli zatankujesz niższą liczbe oktanową i oprogramowanie wymusi wczesniejszy zapłon, to może się zdarzyć, że zapłon nastąpi przy nie do końca zamkniętych zaworach. Ale to tylko moja teoria

Teoria całkowicie odbiegająca od rzeczywistości.
Silnik pod 95 zatankowany  mocniejszym paliwem (np 91) będzie miał spalanie stukowe bo nie przesunie zapłonu poza mapę.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Października 2020, 00:29:57 »
Wiem że powinien byç 5w -30
A to skąd?  Pełna instrukcja ściągnięta ze strony Toyoty dla Twojego silnika o symbolu 8NR-FTS zaleca olej 0W20 a 5W30 dopuszcza w przypadku gdyby 0W20 był niedostępny.

Offline Arturs1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Października 2020, 07:14:24 »
Spoko tylko czy ten 0w nie jest troche za rzadki.Z tego co doczytałem to można go zalewać gdy jeździ się w krajach gdzie temperatury powietrza schodzą bardzo poniżej zera( Rosja). Wczoraj dzwoniłem do serwisu Warszawa i gość powiedzaiał że zalewają 5W -30 ,C2 marki Toyota. Pozdro.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Października 2020, 07:34:59 »
Spoko tylko czy ten 0w nie jest troche za rzadki.Z tego co doczytałem to można go zalewać gdy jeździ się w krajach gdzie temperatury powietrza schodzą bardzo poniżej zera( Rosja). Wczoraj dzwoniłem do serwisu Warszawa i gość powiedzaiał że zalewają 5W -30 ,C2 marki Toyota. Pozdro.
Gdzie to doczytałeś?
W którym serwisie w Wwie Ci tak powiedzieli?
Po kiego grzyba dzwonisz po serwisach w Polsce skoro auto kupujesz i eksploatujesz w UK?

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Października 2020, 10:10:25 »
Teoria całkowicie odbiegająca od rzeczywistości.
Ha! A jednak nie całkowicie. Znalazłem teraz coś takiego. Co prawda opisują, że zdarza się to w turbo, ale jednak.
"(...)tankowanie "słabszej" bezołowiówki, jeśli producent zaleca tylko E98, może jednak doprowadzić do poważnych awarii. To ważne szczególnie w przypadku silników turbo, gdzie bardzo wczesny wybuch mieszanki (przy otwartym zaworze ssącym) może doprowadzić do rozerwania całego kolektora"
https://mojafirma.infor.pl/moto/eksploatacja-auta/paliwa/271808,Co-daje-benzyna-E98-Czy-warto-ja-wlewac-do-baku.html

Offline Arturs1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Października 2020, 10:15:37 »
Bardzo dziekuje kolego ZBIG. A co to za różnica gdzie eksplatuje auto. Dzwoniłem bo tak się kolego składa że serwisy i mechaników mamy w Polsce o niebo lepszych.Koniec tematu.Widać dla Ciebie jest ważna książka i instrukcja a nie opinie innych użytkowników.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl