Autor Wątek: Układ wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia (PCS)  (Przeczytany 13459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
Odp: Układ wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia (PCS)
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Stycznia 2021, 15:38:21 »
Śledzę wątek z ciekawości, bo mam Aurisa, a nie Corollę. Mam jednak wrażenie, że zasada działania jest taka sama. Jeśli tak, to proponuję uważnie przejrzeć instrukcję. Jest tam mowa (przynajmniej w Aurisie), że system zadziała tylko wtedy, kiedy nie wciskamy gazu, nie kręcimy kierownicą, nie wciskamy hamulca i coś tam jeszcze (piszę z pamięci). Nie ma raczej opcji, żeby włączyło się to komuś podczas wyprzedzania, bo wtedy ma wciśnięty gaz. W Aurisie zadziałało mi to jeden raz (mam tu na myśli hamowanie, a nie sygnał dźwiękowy i napis HAMUJ): jechałem z lekkiej górki i zbliżałem się do skrzyżowania, na którym stało auto skręcające w lewo. Puściłem gaz bo widziałem, że kierujący tym autem musi zaczekać i przepuścić jadących z naprzeciwka. Jak zbliżałem się do tego skrzyżowania i skręcającego auta widziałem, że ma ono już pusto z naprzeciwka i zaraz ruszy. Miałem nogę przygotowaną nad hamulcem, ale go nie dotykałem tylko obserwowałem skręcające auto przed sobą. Zaczęło ono wolno ruszać więc noga nadal nad pedałem hamulca, ale nie dotykałem go. Zbliżyłem się, wyświetlił się napis i zapiszczało, ale ja nadal nic nie robię, bo widzę, że idealnie się zgram ze skręcającym autem... i w pewnym momencie jak PCS nie jeb...nie po heblach... :grin: To był ten jedyny raz :-)       

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Stycznia 2021, 16:36:58 »
Śledzę wątek z ciekawości, bo mam Aurisa, a nie Corollę. Mam jednak wrażenie, że zasada działania jest taka sama. Jeśli tak, to proponuję uważnie przejrzeć instrukcję. Jest tam mowa (przynajmniej w Aurisie), że system zadziała tylko wtedy, kiedy nie wciskamy gazu, nie kręcimy kierownicą, nie wciskamy hamulca i coś tam jeszcze (piszę z pamięci). Nie ma raczej opcji, żeby włączyło się to komuś podczas wyprzedzania, bo wtedy ma wciśnięty gaz. W Aurisie zadziałało mi to jeden raz (mam tu na myśli hamowanie, a nie sygnał dźwiękowy i napis HAMUJ): jechałem z lekkiej górki i zbliżałem się do skrzyżowania, na którym stało auto skręcające w lewo. Puściłem gaz bo widziałem, że kierujący tym autem musi zaczekać i przepuścić jadących z naprzeciwka. Jak zbliżałem się do tego skrzyżowania i skręcającego auta widziałem, że ma ono już pusto z naprzeciwka i zaraz ruszy. Miałem nogę przygotowaną nad hamulcem, ale go nie dotykałem tylko obserwowałem skręcające auto przed sobą. Zaczęło ono wolno ruszać więc noga nadal nad pedałem hamulca, ale nie dotykałem go. Zbliżyłem się, wyświetlił się napis i zapiszczało, ale ja nadal nic nie robię, bo widzę, że idealnie się zgram ze skręcającym autem... i w pewnym momencie jak PCS nie jeb...nie po heblach... :grin: To był ten jedyny raz :-)     
W instrukcji jest tylko wzmianka, że system może nie zadziałać jeżeli wciskamy pedał gazu lub skręcamy kierownica, jeżeli system uzna że próbujemy uniknąć kolizji, nie ma wzmianki, że napewno nie zadziała jeżeli wciśniemy pedał przyspieszenia lub skręcamy kierownica. Napewno nie pomyliłem pedału gazu z hamulcem bo w innym przypadku, nie znalazł bym się na środku pasa :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Stycznia 2021, 02:36:52 »
O tym systemie mogę jedynie powiedzieć, że chyba dwa razy trochę uratował mi dupe co by nie mówić. Nie wiem czy bym zahamował gdyby nie ten system - pewnie tak ale w ostatnim momencie ledwo. Interesujące było to, że on tą siłę hamowania nieźle wzmocnił - na tyle, że wyhamowałem bez problemu ale moc tych hamulców była potężna tak, że gość z tyłu który też był zaskoczony cała sytuacją (było to na drodze szybkiego ruchu) nie wyhamował i aby uniknąć wjechania w mój tył odbił na któryś z pasów.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Stycznia 2021, 01:20:10 »
Albo się mylę, ale koledze chodzi o system RCTS. Czyli wykrywanie przeszkód z przodu i z tylu plus piesi i rowery. Mam to w mojej wersji 2.0 ze wszystkimi możliwymi opcjami i wg mnie działa
To genialnie. Owszem, cofając w wąskim miejscu system jest mocno wrażliwy. Hamuje brutalnie,
ale o to w tym chodzi. Parkuje przodem, tyłem super opcja. Nie ma szans ignorując kamerę i czujniki
Walnąc w cokolwiek. Wyjeżdżając tyłem i nie widząc nic system wykrywa ruch poprzeczny i nie pozwala na kolizje. Choć akurat w toyocie jest skalibrowany mocno prewencyjnie
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2021, 01:23:39 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Stycznia 2021, 02:43:00 »
Ten system RCTS maja wszystkie wersje czy jak to sprawdzić?

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Stycznia 2021, 05:36:41 »
Nie, tylko w executive. PCS mają wszyscy I ten system hamuje, albo asystuje przy hamowaniu, jeśli kierowca nie ma czasu zareagować.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Stycznia 2021, 10:10:33 »
Nie, tylko w executive. PCS mają wszyscy I ten system hamuje, albo asystuje przy hamowaniu, jeśli kierowca nie ma czasu zareagować.
W gr Sport tez mam :)

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Stycznia 2021, 02:09:05 »
quote author=falsto1 link=topic=49919.msg701525#msg701525 date=1611825033]
W gr Sport tez mam :)

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

[/quote]

O ile doplaciles za pakiet Dynamic za 4900
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Stycznia 2021, 09:37:10 »
Albo się mylę, ale koledze chodzi o system RCTS. Czyli wykrywanie przeszkód z przodu i z tylu plus piesi i rowery. Mam to w mojej wersji 2.0 ze wszystkimi możliwymi opcjami i wg mnie działa
To genialnie. Owszem, cofając w wąskim miejscu system jest mocno wrażliwy. Hamuje brutalnie,
ale o to w tym chodzi. Parkuje przodem, tyłem super opcja. Nie ma szans ignorując kamerę i czujniki
Walnąc w cokolwiek. Wyjeżdżając tyłem i nie widząc nic system wykrywa ruch poprzeczny i nie pozwala na kolizje. Choć akurat w toyocie jest skalibrowany mocno prewencyjnie
Dla ścisłości RCTA https://www.toyota.pl/world-of-toyota/safety/rear-cross-traffic-alert system działa wyłącznie z tyłu pojazdu. Pod linkiem fajnie opisali i pokazali te systemy bo nawet RCTA ma dwa tryby (RCTAB)
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Lutego 2021, 01:11:03 »
Dla ścisłości RCTA https://www.toyota.pl/world-of-toyota/safety/rear-cross-traffic-alert system działa wyłącznie z tyłu pojazdu. Pod linkiem fajnie opisali i pokazali te systemy bo nawet RCTA ma dwa tryby (RCTAB)

No ze dwa razy zadziałał skutecznie, najefektowniej kiedy wyjeżdżałem tyłem z parkingu zza sporego busa i rowerzysta bez oświetlenia i w czarnej zimowej kurtce po zmroku wyskoczył z ciemności.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl