Autor Wątek: Otwieranie klapy bagażnika z kluczyka  (Przeczytany 48746 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Otwieranie klapy bagażnika z kluczyka
« Odpowiedź #90 dnia: 17 Stycznia 2021, 09:42:17 »
No nie bardzo zostawisz na D bo będzie problem ze "zrzuceniem" hamulca  i ruszeniem niestety.(zaciągnie hamulec i zapadka pięknie złapie na D)
Auto Hold zastępuje trzymanie nogi na hamulcu tyle i aż tyle. Nic nie musisz przełączać wajchą od biegów, niestety jak wyjdziesz z auta to ciężko potem ruszyć, stąd jak wychodzę to niestety ZAWSZE na P.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2021, 09:46:05 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #91 dnia: 17 Stycznia 2021, 09:45:41 »
Czyli moje stare przyzwyczajenie pozostaje i auto-hold mi nie jest potrzebny :-)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Otwieranie klapy bagażnika z kluczyka
« Odpowiedź #92 dnia: 17 Stycznia 2021, 09:45:54 »
No nie bardzo zostawisz na D bo będzie problem ze "zrzuceniem" hamulca  i ruszeniem niestety.(zaciągnie hamulec i zapadka pięknie złapie na D)
Auto Hold zastępuje trzymanie nogi na hamulcu tyle i aż tyle. Nic nie musisz przełączać wajchą od biegów, niestety jak wyjdziesz z auta to ciężko potem ruszyć, stąd jak wychodzę to niestety ZAWSZE na P.
A t

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
zaciaga mi chyba jak na P - sprawdze dzis,zeby nie mieszać tu
tzn jesli o mnie chodzi to na D gdy czekam az mi sie brama wjazdowa otworzy.
Nie zgasze auta na D i nie wyjde - bo sie drze

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2021, 09:48:55 wysłana przez crystian09 »

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 17 Stycznia 2021, 10:26:16 »
Ale to auto-hold jest z tego co wiem niezależnie od napędu? :)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 17 Stycznia 2021, 16:32:12 »
Doczytałem instrukcję i @Krisman ma rację jak się odepnie pasy, albo otworzy drzwi to hold się wyłącza i zaciąga hamulec. Dla mnie ta funkcja jest niezrozumiała - jak stoję przed przejazdem kolejowym długo to robię na P, do jazdy w korku używam tempomatu, jak stoję na światłach to noga na hamulcu.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 17 Stycznia 2021, 16:58:00 »
Doczytałem instrukcję i @Krisman ma rację jak się odepnie pasy, albo otworzy drzwi to hold się wyłącza i zaciąga hamulec. Dla mnie ta funkcja jest niezrozumiała - jak stoję przed przejazdem kolejowym długo to robię na P, do jazdy w korku używam tempomatu, jak stoję na światłach to noga na hamulcu.
tak...rëczny sie włäczy jak odepniesz pas ale to jak masz na D.
ja mam aktywny auto-hold i na D, to stojäc na czerwonym to noga z hamulca (pasy zapiëte) i auto samo stoi. dodajesz gaz to auto-hold sam sie uwalnia i wioo
ps w duzym miescie na aktywnym temp. nie da sie jesdzic bo sami wariaci wokoło ..

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #96 dnia: 17 Stycznia 2021, 17:04:22 »
No i obaj macie rację, bo obaj napisaliście o czym innym.
...
- Rabi przeca oni we dwa nie mogą mieć razem racji...
 na  to wnuczek.
- No i też masz rację... na to Rabi
Auto Hold jest bardzo przydatny, jak dla mnie.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2021, 17:09:08 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 17 Stycznia 2021, 19:07:54 »

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline ppojjo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #98 dnia: 19 Stycznia 2021, 09:48:00 »
Mam pytanie powiązane z tematem otwierania bagaznika :)
Wie ktoś może jaka jest minimalna odległość od sciany, przy której otwierana klapa bagażnika (np. z pilota) nie zahaczy o scianę?
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2021, 09:51:19 wysłana przez ppojjo »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #99 dnia: 19 Stycznia 2021, 09:58:17 »
Wie ktoś może jaka jest minimalna odległość od sciany, przy której otwierana klapa bagażnika (np. z pilota) nie zahaczy o scianę?
Mogę zmierzyć u siebie i podać.
Ja stosuje taki patent, że po zakupie nowego samochodu, metodą prób i błędów dobieram odpowiednią (tzn. taką która mi odpowiada, np. pod względem dostępu do bagażnika i otwierania klapy) odległość z tyłu i następnie kładę pod koło tylne klocek / cegłę. Gdy potem wjeżdżam do garażu (u mnie wiata), to po prostu dojeżdżam delikatnie do oporu i jest za każdym razem tak jak trzeba.

Offline ppojjo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #100 dnia: 19 Stycznia 2021, 10:07:02 »
metodą prób i błędów dobieram odpowiednią (tzn. taką która mi odpowiada, np. pod względem dostępu do bagażnika i otwierania klapy) odległość z tyłu i następnie kładę pod koło tylne klocek / cegłę

Taki jest plan, ale może własnie ktoś juz to przerabiał wiec chetnie sie dowiem ile wyszło :) dodatkowo troche mnie ogranicza rozmiar miejsca w garażu wielostanowiskowym, ale może jakoś sie zmieści :)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
Otwieranie klapy bagażnika z kluczyka
« Odpowiedź #101 dnia: 19 Stycznia 2021, 10:42:32 »
panie kolego .. wiec tak
ja mam garaż z domem (mam home office, wiec z ciekawosci wlasnie sam sprawdzilem
wymiary
Z przodu auta do ściany mam 40cm ; z kazdej bocznej strony (mierzäc od konca lusterka rozlozonego) mam po 50cm (wiec i drzwi na 2x sie fajnie rozkladają)

1. tuz przy koncu otwierania luka ma ok 4,5 cm
(to juz prawie na styk)

2. w nizszym
punkcie otwierana luka ok 9cm

3. tył auta musi byc conajmniej 50 cm od bramy

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 19 Stycznia 2021, 10:54:50 »
metodą prób i błędów dobieram odpowiednią (tzn. taką która mi odpowiada, np. pod względem dostępu do bagażnika i otwierania klapy) odległość z tyłu i następnie kładę pod koło tylne klocek / cegłę

Taki jest plan, ale może własnie ktoś juz to przerabiał wiec chetnie sie dowiem ile wyszło :) dodatkowo troche mnie ogranicza rozmiar miejsca w garażu wielostanowiskowym, ale może jakoś sie zmieści :)
jeżeli parkujesz w garażu wielostanowiskowym to chyba lepiej przodem a wtedy nie ogranicza cie miejsce na otwarcie klapy. Chyba nie utrudniasz sobie życie w postaci parkowania tyłem, raz żeby miec miejsce na otwarcie klapy i wyciągniecie rzeczy z bagażnika i jeszcze dodatkowo przeciskanie sie koło samochodu na wąskim miejscu.

Offline ppojjo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #103 dnia: 19 Stycznia 2021, 11:21:33 »
tył auta musi byc conajmniej 50 cm od bramy
Dzieki za relacje i pomiary ! :)

jeżeli parkujesz w garażu wielostanowiskowym to chyba lepiej przodem
akurat położenie miejsca w garażu mocno sugeruje parkowanie tyłem, pozatym nigdy nie traktowałem parkowania tyłem jako utrudnianie sobie życia - ale dla pewnosci sprawdze jak wyjdzie przodem ;) 

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 19 Stycznia 2021, 12:07:55 »

jeżeli parkujesz w garażu wielostanowiskowym to chyba lepiej przodem a wtedy nie ogranicza cie miejsce na otwarcie klapy. Chyba nie utrudniasz sobie życie w postaci parkowania tyłem, raz żeby miec miejsce na otwarcie klapy i wyciągniecie rzeczy z bagażnika i jeszcze dodatkowo przeciskanie sie koło samochodu na wąskim miejscu.

też tego nie rozumiem - u mnie większość parkuje tyłem; chyba jedyne wyjaśnienie to wożenie bagaży na siedzeniach, bo inaczej to nie ma sensu (w centrach handlowych też bardzo dużo parkuje tyłem a potem podjeżdżasz na maksa w drugim rzędzie, żeby samochód nie wystawał i tamten już nie ma dostępu do bagażnika...); no i pomijając np jakieś jedno skrajne miejsce u mnie gdzie przodem za bardzo się nie wjedzie, ale to tylko 1 miejsce na całą halę...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl