Autor Wątek: Automatycznie składane lusterka  (Przeczytany 25986 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gibek

• Toyot Leżący
  • *
Automatycznie składane lusterka
« dnia: 08 Listopada 2020, 00:10:10 »
Cześć,

Moja Auris jest wyposażona w automatyczne składanie lusterek, po naciśnięciu przycisku. Usłyszałem że jakoś można włączyć opcję, żeby te lusterka zamykały się automatycznie po zgaszeniu auta i otwierały przy odpaleniu. Niestety, opowiadał mi to koleś którego auto jest młodsze, a mianowicie z rocznika 2015.

Można zastosować to w mojej Toyotce z 2011 roku?
[ Toyota Auris I FL Premium - Hatchback  1,6, 132KM (2011) ]

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Automatycznie składane lusterka
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopada 2020, 10:54:05 »
Dawno temu analizowałem schemat toyoty verso bo kolega miał ten sam problem. Ze schematu verso wynikało jednoznacznie że zasilanie silnika składania lusterka  jest brane za stacyjką 12v. Robił przeróbkę na przekaźnikach ale to było tak dawno że już nie pamiętam co i jak. Wiem że rozbierał drzwi kierowcy i panel składania lusterek. Ostatecznie zadziałało.
Nie znam schematu w aurisce ale podejrzewam że jest identycznie....

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopada 2020, 12:28:09 »
W moim Auris HSD z 2013 lusterka składają się automatycznie po zamknięciu auta.
Było już tak, gdy kupiłem auto wiosną tego roku.
Wydaje mi się, że czytałem chyba w polskiej instrukcji auta, że to można ustawić czy mają się składać po zamknięciu auta, a nie tylko po naciśnięciu guzika.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline Zbyszek1814

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopada 2020, 13:11:18 »
Witam.
Potrzebuję pomocy, od wczoraj mam problem z prawym lusterkiem zewnętrznym, a mianowicie nie rozkłada się i nie zamyka do końca. Po kilku próbach rozłoży się prawidłowo, ale przy kolejnej próbie to samo. Lewe działa dobrze. Ktoś może wie w czym jest problem?

Offline Gibek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopada 2020, 14:53:12 »
No właśnie jak się dowiedziałem, w roczniku 2013 i nowszych można to ustawić przyciskami. Natomiast w starszych nikt nie wie... Nawet ASO  :wallbash: już się pogubili.

Dawno temu analizowałem schemat toyoty verso bo kolega miał ten sam problem. Ze schematu verso wynikało jednoznacznie że zasilanie silnika składania lusterka  jest brane za stacyjką 12v. Robił przeróbkę na przekaźnikach ale to było tak dawno że już nie pamiętam co i jak. Wiem że rozbierał drzwi kierowcy i panel składania lusterek. Ostatecznie zadziałało.
Nie znam schematu w aurisce ale podejrzewam że jest identycznie....

Czyli jednak trzeba grzebać w elektryce?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopada 2020, 15:05:05 »
Witam.
Potrzebuję pomocy, od wczoraj mam problem z prawym lusterkiem zewnętrznym, a mianowicie nie rozkłada się i nie zamyka do końca. Po kilku próbach rozłoży się prawidłowo, ale przy kolejnej próbie to samo. Lewe działa dobrze. Ktoś może wie w czym jest problem?
Ogólnie problem powodowany jest przez wilgoć.  Mam podobnie z lewym.  Po myciu, deszczu, podczas mrozu. Prawdopodobnie rozebranie, oczyszczenie i nasmarowanie by pomogło.  Trzeba poszukać filmiku w internecie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Listopada 2020, 15:06:25 »
Można zastosować to w mojej Toyotce z 2011 roku?
Posiadasz pełną instrukcję?

Offline Gibek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Listopada 2020, 15:13:01 »
Oczywiście i nie ma tam zmianki o tym. Pewnie dlatego, że się nie da. Pytam, bo może jednak coś ktoś pominął albo ktoś coś wie :)  :good:

Offline Zbyszek1814

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Listopada 2020, 17:10:23 »
Ogólnie problem powodowany jest przez wilgoć.  Mam podobnie z lewym.  Po myciu, deszczu, podczas mrozu. Prawdopodobnie rozebranie, oczyszczenie i nasmarowanie by pomogło.  Trzeba poszukać filmiku w internecie.

Dzięki jutro spróbuję oczyścić i nasmarować, jak zdjąć osłonkę wiem, a co do nasmarowania co było by wskazane?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Listopada 2020, 17:30:41 »
Oczywiście i nie ma tam zmianki o tym. Pewnie dlatego, że się nie da. Pytam, bo może jednak coś ktoś pominął albo ktoś coś wie :)  :good:
No to pewnie się nie da.  W Aurisie II przy wyłączonym zapłonie trzeba przytrzymać równocześnie przez ponad 2 sekundy prxyciski składania lusterek i regulacji w górę.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Listopada 2020, 18:48:56 »
a co do nasmarowania co było by wskazane?
To co się rusza na styku z tym co się nie rusza.

Offline Zbyszek1814

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Listopada 2020, 16:46:41 »
Ani WD, ani smar litowy nic nie pomogły, lusterko rusza się teraz tylko delikatnie w obie strony, jedynie ręcznie można złożyć i rozłożyć

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Listopada 2020, 10:09:00 »
lusterko rusza się teraz tylko delikatnie w obie strony, jedynie ręcznie można złożyć i rozłożyć
spróbuj przy zamykaniu i otwieraniu z pilota pomóc mu ręcznie. U mnie zaczęło się otwierać do 1/3 i parę razy ręcznie mu pomogłem, w tym odchyliłem je na maxa (poza kąt 90 stopni) i popstrykałem pilotem i wskoczyło we właściwe ustawienia. Teraz zamyka i otwiera się jak należy. Nie wiem co było przyczyną ale defekt się pojawił jak młody przewinął się koło lusterka
E18_Prestige_MultidriveS

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Listopada 2020, 10:15:02 »
Dla zainteresowanych jak ja rozwiązałem problem nie składających się lusterek w Auris II FL
1. Demontujemy obudowę lusterka tą lakierowaną podważając cienkim śrubokrętem
2. Widoczną sprężynę czyścimy pierw mechanicznie jakimś śrubokrętem , potem myjemy zmywaczem do hamulców i wydmuchujemy sprężonym powietrzem resztki syfu .
3. Cienkim śrubokrętem podważamy sprężynę i aplikujemy smar pod nią i nad nią ( najlepiej wziąść 2 śrubokręty aby cała sprężyna była ściśnięta )
4 . Szukamy początku sprężyny i uderzając młotkiem bądź nawet ręką przesuwamy sprężynę aby przesunęła się względem tego czarnego plastiku . U mnie nie tylko był problem z zatarciem ale i zrobił się w plastiku mały rowek rzędu jakiejś części milimetra i on blokował .
5.spryskujemy wszystko smarem i zakładamy obudowę
6. Zamykamy , otwieramy lusterka częściowo pomagając mu ręką , z każdym ruchem chodzi lżej . .

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2020, 10:29:28 wysłana przez talib1990 »

Offline Zbyszek1814

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Listopada 2020, 11:54:30 »
Dzięki za wskazówki, lusterko naprawione.
Wyczyszczone, przesmarowane - DZIAŁA
Kilka razy musiałem pomóc przy rozkładaniu i składaniu i teraz chodzi płynnie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl