Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150649 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #165 dnia: 15 Kwietnia 2021, 12:45:39 »
A sprawdzałeś ;) może jeszcze nikt w CR-V tego nie badał ?

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
« Odpowiedź #166 dnia: 15 Kwietnia 2021, 16:01:07 »
A sprawdzałeś  może jeszcze nikt w CR-V tego nie badał ?

Ale czego? poziomu oleju? Sam sobie sprawdzam jak mi się przypomni co ok 2 miesiące, zawsze jest MAX, bez żadnych ruchów w dół czy górę.
W Stanach, po ich doświadczeniach z 1.5 T, pozwach zbiorowych itd. czuję, że niejeden po zakupie wersji hybrydowej sprawdza czy przypadkiem nie ma podobnego problemu ;)

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #167 dnia: 15 Kwietnia 2021, 17:06:12 »
Jak widać Hondy przy -10*C nadal mają problemy, a porady Hondy aby się nie zatrzymywać są cytowane na wielu innych portalach.

OK, ale to się tyczy tylko benzynowej odmiany CR-V i tylko na rynku Ameryki Północnej, a jesteśmy w temacie odmian hybrydowych, gdzie hybrydowa CR-V nie ma ani problemów z grzaniem, ani z nadprodukcją oleju, ani z żadną inną akcją serwisową.
Prostuje Twoja informacje że Hondowski 1.5T już nie ma problemów.
Co do hybrydy to Honda stosuje stara konstrukcje na wtrysku pośrednim coś jak 1.8 w obecnej Corolli, te silniki nie powinny sprawiać problemów choć pojawiają się głosy że GPF to zmieni.
W zmianę mapy przez Toyote nie wierzę, bo wiąże się to z nowymi homologacji, a skoro silnik ma się bardziej rozgrzewać to musi spalić więcej paliwa więc emisję CO2 rosną co może wiazac się z dużymi karami za 2018, 2019 i 2020. W małych wysilonych silnikach turbo jest inaczej bo one pod obciążeniem pracują na bardzo-bardzo bogatej mieszance i tam konstruktorzy mogą iść na pewne kompromisy.

Offline Tommmy.g

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #168 dnia: 15 Kwietnia 2021, 17:53:35 »
Bylem i ja dzis na serwisie z tym tematem. Sprzedawca stwierdzil ze pierwszy raz sie spotyka z tym w Ravkach. Owszem, mowil ze problem swego czasu wystepowal w mocniejszych Corollach i Avensisach.
U mnie odessali troche oleju do badan, wyrownali stan, sprawdzili wtryskiwacze - nie leją, zero błędu na kompie. . Za tydzien mam kolejna wizyte, zobaczymy co sie bedzie dzialo do tego czasu z olejem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #169 dnia: 15 Kwietnia 2021, 20:22:17 »
Bylem i ja dzis na serwisie z tym tematem. Sprzedawca stwierdzil ze pierwszy raz sie spotyka z tym w Ravkach. Owszem, mowil ze problem swego czasu wystepowal w mocniejszych Corollach i Avensisach.
U mnie odessali troche oleju do badan, wyrownali stan, sprawdzili wtryskiwacze - nie leją, zero błędu na kompie. . Za tydzien mam kolejna wizyte, zobaczymy co sie bedzie dzialo do tego czasu z olejem.
Taaaa, oni najczęściej w szoku i pierwszy raz...
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Kopru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: 27 Kwietnia 2021, 22:51:50 »
Przejechane niecałe 2000 tyś km od odessania oleju, gdzie było 1cm ponad max i póki co trzyma poziom. Obserwuję dalej.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #171 dnia: 28 Kwietnia 2021, 09:52:35 »
To znaczy, że jak Ci odessali  1cm bo tyle było ponad stan i tyle  przybyło Ci  benzyny w oleju  to teraz cały czas jeździsz na takim rozrzedzonym oleju ? a czy to nie zaszkodzi silnikowi ?.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #172 dnia: 28 Kwietnia 2021, 10:02:02 »
To znaczy, że jak Ci odessali  1cm bo tyle było ponad stan i tyle  przybyło Ci  benzyny w oleju  to teraz cały czas jeździsz na takim rozrzedzonym oleju ? a czy to nie zaszkodzi silnikowi ?.

Już z tego co tu czytałem, to nie jednej osobie już odessali..
Ja też mam ponad 1,4cm i nic nie robie na razie - mam 9,4k km przebiegu, wiec poczekam do pierwszego przeglądu/wymiany oleju.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #173 dnia: 28 Kwietnia 2021, 11:15:53 »
Mnie odessali również ok 1,4 cm jakieś 3 tyg. temu, koło 10 maja mam się zgłosić na kontrolę.
Zastanawiam się, czy w połowie przebiegu między-przeglądowego wymienić olej.
Nie jestem przekonany, że to cokolwiek zmieni na lepsze bo oleju raz przybywa, a raz ubywa - zależnie od tras jakie robię.
Więc ten nowy po krótkim okresie znów nabierze benzyny.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #174 dnia: 28 Kwietnia 2021, 12:51:13 »
Mi póki co oleju nic nie przybywa. Może to mieć związek z tym, że nie jeżdżę...  :shock: :song:

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #175 dnia: 28 Kwietnia 2021, 13:34:58 »
Jutro jadę na 1 wizytę w związku z podniesionym olejem, ale jak ostatnio było jakieś 12-14 mm, a jeżdżę w kwietniu dziadkowo, to czuję, że jest tylko więcej niż mniej ;).

Swoją drogą, trasa międzymiastowa 90km, spalanie 4,6l/100km, 50% dystansu na baterii wg aplikacji ;). Jechałem zgodnie z przepisami, czasami nie dociągałem do 90kmh poza miastem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #176 dnia: 28 Kwietnia 2021, 14:46:12 »
Masakra
https://youtu.be/a2y8TLcYp9g

Wysłane z mojego J23v przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #177 dnia: 28 Kwietnia 2021, 19:02:35 »
Coś mi śmierdzi z tym filmem, nawet chłopaka który pracuje w ASO dziwi spuszczany olej. Może autor chciał zrobić dobrą oglądalność i dolał ropy do oleju co wyszło w analizie.
Sama analiza ma super jednostki "Abs/cm", a w filmie celowo nie są one wyjaśnione. Kto wie co one oznaczają? Kolejna sprawa to zawartość benzyny wyrażona w super jednostkach w filmie informują nas że jest jej sporoooo 0,1 Abs/cm, natomiast w innym badaniu tej samej firmy (https://badania-olejow.pl/wp-content/uploads/2017/04/silnik.pdf) gdzie zawartość paliwa wynosi 0,13 Abs/cm w komentarzach widnieje zapis "e) w oleju brak większych śladów paliwa".

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #178 dnia: 28 Kwietnia 2021, 21:32:34 »
jagodowy...

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #179 dnia: 29 Kwietnia 2021, 07:01:51 »
Te jednostki ze spektroskopu Abs/cm są do du.., gdyby oznaczały skład % to przy 10% benzyny w oleju temperatura zapłonu wynosiła by poniżej 50*C. Dziwi mnie też duża rozbieżność zawartości benzyny w dwóch pomiarach (0,06 i 0,1 Abs/cm) przy minimalnym spadku temperatury zapłonu oleju (105*C i 101*C). Z wykresu zawartości benzyny w oleju od temperatury zapłonu dla 105*C i 101*C zawartość procentowa zmienia się o 0,05%-0,1%. Gdy temperatura zapłonu oleju syntetycznego wynosi 105*C to zawiera on około 4,6% benzyny.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl