Autor Wątek: E10 wagon, jak zdjąć tylne boczne szybki?  (Przeczytany 2279 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zdenek

• Gość
E10 wagon, jak zdjąć tylne boczne szybki?
« dnia: 20 Czerwca 2005, 10:34:28 »
w celu doszczelnienia. Wiem, że odpowiedź na takie pytanie juz była bo sam ja widziałem, natomiast w żaden sposób nie moge sięgo ponownie doszukać.
Po deszczu albo po myciu mam wode w tylnych nadkolach. Wycieka spod szyby. Nie bardzo potrafięwykombinować jak zdjąć plastki osłaniające mocowanie szyby od zewnątrz. Może autor odpowiedzi ze wzmiankowanego wyzej wątku, który usiłowałem wyszukać i poległem, poświęci jeszcza raz chwilke czasu.
pozdrawiam
zdenek
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2009, 07:57:17 wysłana przez Janmor »

Krzysiek_Sz

• Gość
E10 wagon, jak zdj±æ tylne boczne szybki
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwca 2005, 14:07:47 »
W sobotęwyjmowałem tą szybę. To mój krótki manual.
Patrząc od przodu masz słupek A,B,C i D. Tylna szyba jest mocowana w czterech punktach:
- do słupka C jest przykręcona od środka (do słupka wchodzą 2 szpilki + nakrętki - potrzebny jest rurkowy klucz 10). Żeby siędo nich dostać musisz: odkręcić zaczep rolety, odkręcić mocowanie pasa bezpieczeństwa (to u góry nad szybą), wywalić roletę, zdjąć dekiel z obudowy nadkola,odkręcić "widełk"i, które trzymają roletę, odkręcić ramkę(między ramą szyby a osłoną nadkola) z której wychodzi pas bezpieczeństwa, wyjąć 2 kołki z osłony nadkola aby móc ją odchylić (te które są od środka, przy uszczelce klapy, obok lampy). Nestępnie zabierasz sięza zdjęcie platikowej ramy okna - jest na kołkach a z osłoną nadkola jest połączona trzema zaczepami - osłonętrzeba odchylić (oprócz dwóch kołków które wcześniej wyjąłeś jest jescze około pięciu pod szybą - trzeba odpiąć). W końcu po uwolnieniu wszystkich kołków i zaczepów wyciągarz ramkęw kierunku przodu auta (trzeba trochępomanewrować ;) ).
- do słupka D jest przykręcona od zewnątrz na dwóch wkrętach - wystarczy śrubokrętk krzyżakowy ;). Ale najpierw musisz zdjąć plastikową ramkęozdobną (to "przedłużenie" rynienki) - jest na 4 kołkach, które prawdopodobnie połamiesz ;) (dla ułatwienia do górnego można dojść od środka przez otwór technologiczny, do dolnego od środka przez klapkęw osłonie nadkola, z dwóch środkowych kołków zdjąłem osłonęlekko ją wyginając - wcześniej auto postało na słońcu więc ładnie siępoddawała i nic nie pękło) .Potem zdejmujesz z rynienki jej plastikową nakładkęprzynajmnie do słupka C (najlepiej do połowy tylnych drzwi).

Jak już uwolnisz sięod wszystkich plastików to reszta jest całkiem prosta: odkręcasz nakrętki, wkręty i wyjmujesz szybę. Radzęostrożnie "bawić się" z kołkami i innymi plastikowymi zaczepami, żeby czegoś nie pourywać.

zdenek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwca 2005, 11:06:33 »
Wielkie dzieki, teraz tylko ctrl+C i ctrl+V i z gotową instrukcją czekam na jakies wolne pół dnia. Czy ta szyba jest tylko docisnięta do uszczelki (tak to sobie wyobrażam), czy też dopaćkana jakimś silikonem, który mógł sięzestarzeć?
jeszcze raz dzieki i pozdrowienia
zdenek

Krzysiek_Sz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwca 2005, 11:45:02 »
Cytat: zdenek
Czy ta szyba jest tylko docisnięta do uszczelki

Tak - żadnych paćków tam nie ma:)
Jeśli chodzi o tą ramkęzewnętrzną (z czterema kołkami) to zrobiłem tak, że zacząłem od wyjęcia górnego kołka od środka (przez otwór w słupku) - użyłem długiego, cienkiego śrubokręcika żeby podważyć lekko zatrzaski kołka (są 2), można też użyć jakichś cieniutkich kleszczy. Z dolnym jest problem taki, że bardzo słaby jest dostęp do niego od środka (w końcu go nie ruszałem). Po uwolnieniu górnego delikatnie odginając "odpiąłem" ramkęz pozostałych kołków włącznie z dolnym. Przed zdejmowaniem postaw auto na słońce, żeby ramka była trochębardziej elastyczna (wtedy raczej nie powinny popękać zaczepy do których wchodzą kołki - moje są całe:) ). A tak profilaktycznie to mógłbyś sobie kupić 4 nowe kołki żeby potem porządnie zamontować ramkę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl